Vertaa tuntikohtaista maksimitehoa

0
Olavi Kolilla Kultelassa paneelit ovat maassa. Tehoa löytyy 10,8 kW.

Haluan kommentoida Sauli Kaipaisen artikkelia ”Härkätiessä on Someron suurin voimala”.

Laitteistojen toimittajat säännönmukaisesti yliarvioivat myymiensä aurinkovoimaloiden tehoa, ja myyvät vähemmän paneeleja, kuin niihin kytketyn invertterin ja kaapeleiden tehonkesto on.

Artikkelin mukaan Härkätiessä on 200 kappaletta 265 watin paneeleja, joiden yhteistehoksi on annettu 53 kW. Kun mitattu huipputeho on ollut 33 kW, muu laitteisto kestäisi siis yhteensä runsaan 100:n paneelin lisätehon.

Kun paneelien hinta koko laitteiston hinnasta on korkeintaan 60 prosenttia, halvin menetelmä kehittää lisää sähköä on kytkeä invertterin perään lisää paneeleja, esimerkiksi Härkätien tapauksessa 100 kappaletta. Sama menetelmä sopii varmasti kaikkiin muihin aurinkovoimaloihin.

Tarkistakaa siis mikä tuntikohtainen maksimiteho on ollut (löytyy toukokuun ja kesäkuun aurinkoisista päivistä) ja verratkaa sitä laitteiston tehonkestoon. Jos teillä on esimerkiksi 11 kWp (p = peak eli piikkiteho) laitteisto, joka maksimissaan on kehittänyt 8,5 kWh sähköä tunnin aikana, voitte ostaa ja kytkeä laitteistoon 30 prosenttia lisää paneeleja.

Jukka Suutela

energia-alan DI