Voitimmeko tämän erän?

0

Halasin yllättäen samaan ravintolaan osunutta ystävääni täysin spontaanisti. Ravintoloitsija huomautti heti asiasta ja muistutti turvavälistä. Ympärillä pöydissä istuvat ihmiset loivat sen tietynlaisen katseensa meihin ja tunnelma muuttui hetkessä. Suuntasimme hiljaa desifiointiaineen luo ja aloimme hieroa denaturoitua alkoholia tottuneesti käsiimme.
Suomi aukesi jälleen tällä viikolla hieman enemmän. Ravintolat ja kahvilat saavat toimia lähes normaalisti, kunhan jokaiselle löytyy istumapaikka ja käsienpesusta on huolehdittu.
Ainakin pääkaupunkiseudulla ihmiset ovat jo varsin suurissa määrin uskaltautuneet nauttimaan kesäkaupungin ravintolatarjonnasta. Kyselyihin perustaen, harvempi kuitenkaan on aikeissa matkustaa vielä hetkeen maan rajojen yli, vaikka matkustusrajoitukset löyhenivät tällä viikolla huomattavasti.
Uhkaavasta koronasta muistuttavat enää kaikkialle kylvetyt käsidesit, julkisilla paikoilla turvaetäisyydestä muistuttavat teippaukset sekä päivittäiset uutiset. Vielä keväällä vallinneen pelon ja epävarmuuden ilmapiiri tuntuu huuhtoutuneet kesäsateiden myötä pois arjestamme.
Ihminen on oppinut sopeutumaan nopeaankin muutokseen, vaikka evoluution näkökulmasta se on meiltä paljon vaadittu. Kevät oli meille jokaiselle kuitenkin koettelemus, jollaista emme vuosi sitten olisi varmasti osanneet edes odottaa.
Korkeakoulujen pääsykokeet toteutettiin tänä keväänä – no sanotaanko vaikka että niin hyvin kuin pysyttiin. Korkeakouluissa pohditaan nyt kuumeisesti tulevan syksyn uutta normaalia, voiko lähiopetuksen siirtää kokonaisuudessaan verkkoon? Miten käy etenkin uusien opiskelijoiden yhteisöllisyyden, mikäli spontaanit kohtaamiset koulussa jäävät kankeiden videopuheluiden varaan.
Entä miten käy vaihto-opiskelun tuomien oppimiskokemusten, mikäli vaihto suoritetaan omasta soluasunnosta vaihtokohteen verkkokursseja ratkoen.
Todellisuudessa välillisiä vaikutuksia korjataan vielä pitkään. Enkä ainoastaan puhu kasvaneesta velkataakasta tai yksilöiden psyykeen tai talouden saamista kolauksista.
Käyttäytymisemme on muuttunut jo nyt radikaalisti. Entä tuoko pandemian uhka elämäämme pysyviä rajoittavia muutoksia, kuten nine-eleven vaikutti lentokenttien turvatarkastuksiin aikoinaan. Tavataanko asiakaspalvelija jatkossa vain muovipleksin takaa ja mielellään kahden metrin päästä?
Verrattaessa Suomen tilannetta moneen muuhun valtioon, voisi miltei väittää, että voitimme tämän erän. Koronan todellisiin vaikutuksiin liittyy vielä paljon spekulointia, eikä lopullista maksettavaa hintalappua voi vielä varmuudella lätkäistä tämän yllätyspaketin päälle.
Voimme kuitenkin olla varmoja, että olemme jälleen ihmiskuntana oppineet selviytymään hieman paremmin. Ensimmäisen erän perusteella ei kuitenkaan pidä tehdä liian itsevarmoja päätelmiä. Taktiikka toimii, kunhan vain jokainen muistaa pelata yhtenä joukkueena.

Timo Luukkola
opiskelija, yrittäjä