Vuohensaaressa muuttaa mustalaisleiri taivaaseen

0
Näyttämöllä, katetun katsomon edustalla oleva kolmikko omaa somerolaista perua ja juuria: Elviira Väyrynen, Kaija Härmälä ja Heimo Heikkonen ovat Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen -näytelmän näyttelijöitä. Heidän lisäkseen Miia Raivikko- Alhoranta Somerolta on mukana musikaalin tuotantosihteerinä.

Kaija Härmälä leireilee ja näyttelee musikaalia jo toista kertaa – jälleen mustalaisnaisen roolissa, mukana kolme muutakin somerolaistaustaista:

Klassikkomusikaali Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen saa ensi-iltansa huomenna Vuohensaaren kesäteatterissa, meren äärellä. Koronan takia aloitus venyi, mutta näytöksiä ehditään vetää kahden viikon aikana 16.

Ennen musikaalin alkua, kun yleisö saapuu paikalle näyttämöllä soivat mustalaissävelmiään viulu ja kitara. Kitarassa on Elviira Väyrynen, jonka sukujuuret yltävät vankasti paitsi teatterimaailmaan, myös Somerolle.

Teatteritaustaa tulee Jokioisilta, Antero Kyläseppänä tunnetulta Eero A. Mäkelältä, joka on Elviira Väyrysen isopappa. Isotäti puolestaan on Myötätuulen teatterin valtiatar Olla-Riitta Aarikka. Ja hänen äitinsä on Elina Väyrynen, omaa sukua Välttilä.

Halikossa asuvan Elviira Väyrysen elämään kuuluu olennaisena osana musiikki. Lisäksi hän on tehnyt teatteria Jokioisilla ja Somerolla.

– Aloitan musiikkiopinnot Turussa syksyllä. Lähden suorittamaan kolmoistutkintoa, johon kuuluu Puolalanmäen musiikkilukion lisäksi Turun konservatorio ja klassisen musiikin ammattiopinnot. Ekan vuoden ajan kuljen Halikosta Turkuun bussilla ja junalla. Katsotaan sitten tilannetta uudelleen toisena vuotena, Elviira Väyrynen toteaa.

Nuoresta iästään huolimatta Väyrynen on jo konkari. Hän ihailee roolihahmossaan eniten ylpeyttä.

– Roolihenkilöni on ylpeä ihminen. Hän ei pelkää, vaan uskaltaa tehdä. Uskaltaa myös olla oma itsensä maailmassa, jossa häntä on syljetty kohti. Esiinnyn mustalaisen lisäksi toisessa roolissa unkarilaisena naisena.

Vanhaa mustalaisnaista esittää Kiiruun koulun englannin ja ruotsin kielen opettaja Kaija Härmälä. Hänkään ei ole teatterimaailmassa ensimmäistä kertaa, sillä mukana hän oli jo 2003, kun Somerniemen Musiikkiteatteri esitti samaista musikaalia. Härmälä on ollut muissakin paikallisissa teatteriproduktioissa, muun muassa Esakallion Iltamissa 10 vuoden ajan.

– Olin Somerniemelläkin mustalaisnainen. Kävin kuusivuotiaasta asti pianotunneilla, joten musiikki on ollut harrastuksena mukana koko ikäni. Laulanut olen vasta 2000-luvulla, Ikaalisista kotoisin oleva Härmälä esittäytyy.

Hänen mielestään tärkeintä näyttelemisessä ovat mukana olevat positiiviset ihmiset.

– Porukalla tekeminen on minulle tärkeää. Haluan kehua myös musikaalin ohjausta; Peter Nyberg on todella taitava hommassaan.

Ohjaaja Peter Nyberg

Härmälällä on kaksoisrooli.

– Saan esittää nyt vanhempaa romaniakkaa, se on tosi kivaa! Olen leski, mutta näytelmästä ei ole nimetty, kuka on roolihahmoni lapsi. Mustalaiskulttuuri on ainutlaatuista. Lisäksi vaihdan unkarilaisen pormestarin vaimon rooliin, joten kiirettä pitää!

Hän muistuttaa kyseessä olevan mustalaisleiri, ei siis romanileiri, jota muotoa nykyisin saatettaisiin suosittaa.

– Musikaalin tapahtumat ovat 1800–1900-luvun vaihteesta, eikä silloin puhuttu romanileireistä. Saimme seurata jo varhaisessa vaiheessa näytelmän tekoa Suomen Romaniyhdistyksen luentoja, tietokoneen välityksellä.

Heimo Heikkonen, 63, hyppäsi ensi kertaa teatterimaailmaan viime kesänä Vuohensaaren kesäteatterissa näytelmässä Myrskyluodon Maija, mutta on toiminut aktiivisesti niin laulun kuin tanssin parissa yli 20 vuotta.

Heikkonen on kotoisin Kaurakedosta.

– Olen elänyt nuoruuteni ja käynyt kouluni Somerolla.

Miehet, niin kuin naisetkin tekevät näyttämöllä komeita loikkia. Niihin pystyy myös Heikkonen vahvalla tanssitaustallaan. Hän on kymppitanssija, eli hallitsee kaikki kymmenen tanssia – vakiot ja latinalaistanssit. Musikaalia varten Heimo Heikkonen kasvatti muhkeat viikset. Tai ne kasvoivat tietysti itsestään nenän alle.

Kaija Härmälän kanssa Heikkonen on laulanut Salon Viihdelaulajissa.

– Olin viime vuonna mukana Myrskyluodon Maijassa. Se meni niin huippuhyvin, että jäi into jatkaa.

Heikkosella on iso rooli, sillä hän on päähenkilön, hevosvaras Zobarin isä.

– Isällä on tietysti aina hirveä huoli pojastaan. Mutta samalla ylpeys, vaikka murehtiikin pojan pärjäämistä.

Toisen päähenkilön, Raddan isänä nähdään Kauko Kuparinen. Hän on syntyisin Pusulasta, mutta monet hänet Somerolla tuntevat.

Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen on klassikkomusikaali, joka vie katsojat 1900-luvun alun Bessarabiaan. Edessä on Tommi Haakana ja taustalla erottuvat Heimo Heikkonen ja Kaija Härmälä.

Miia Raivikko-Alhoranta Somerolta on tuotantosihteeri eli työskentelee palkattuna tuotannon taustahommissa. Sitä hän on tehnyt Salon Teatterissa yli vuoden. Hän on ollut sitä Myrskyluodon Maijassa, Puhdistuksessa, Mustapukuisessa naisessa sekä Tippukivitapauksessa, joka ehdittiin tuottaa valmiiksi, mutta joka koronan takia siirrettiin ensi kevääseen. Seili -musikaalin ensi-ilta on 12.9.

– Tuotantosihteerin työnkuva on todella monipuolinen. Samalla tavoin, mihin totuin Someron Kulttuurin kulttuurituottajana. Teen esimerkiksi markkinointimateriaalia ja tiedotteita sekä osallistun teatteriyhdistyksen hallintoon ja ohjelmistosuunnitteluun.

– Paljon on yhteistyötä laidasta laitaan. Taiteellisten työryhmien kanssa mietimme näytelmien toteutusta yhdessä ohjaajan, lavastajan, puvustajan ja koreografin sekä ääni- ja valosuunnittelun kanssa. Näyttelijät ja muut toimijat saavat olla yhteyksissä teatterin toimistoon, ettei mikään jää askarruttamaan, Miia Raivikko-Alhoranta luettelee.

Tuotantosihteeri on myös välittäjähenkilö kaikissa yhteyksissä.

– On hauskaa, että uusia somerolaisia on tullut mukaan Salon Teatteriin. Esimerkiksi Memma Koivaara oli vuosia mukana hallituksessa. Olemme iloisia ja onnellisia päästessämme esittämään näytelmää, vaikka kesäkauden aloitus koronan takia viivästyikin elokuulle.

Vuohensaaressa näytelmän toteutuksesta vastaa ohjaaja Peter Nyberg. Lavalla nähdään lähes 30-henkinen näyttelijäkaarti. Kaikkiaan näytelmää on ollut tekemässä yli 40 henkeä.

– Teoksen keskiö ja sanoma on vapaudessa ja ihmisarvossa. Vaikka traagisen tarinan juuret ovat intialaisessa ja arabialaisessa kansantarinassa, sen linkit ulottuvat tähän päivään asti. Voidaan verrata esimerkiksi sitä, miten vieraita kulttuureja nykyisin pelätään ja vieroksutaan, Nyberg luonnehtii.

Kaikessa kantaaottavuudessaan musikaali on syvästi ihmisoikeuksien puolesta.

___________________________

Musikaalin historiaa

  • Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen on vuonna 1975 ensi-iltansa saanut neuvostoliittolainen draamaelokuva
  • sen ohjasi Emil Lotjanu
  • tarina sijoittuu 1900-luvun alun Bessarabiaan
  • se kertoo mustalaistyttö Raddan ja hevosvaras Zobarin dramaattisen rakkaustarinan. tarina perustuu Maksim Gorkin novelliin ”Makar Tšudra” vuodelta 1892
  • elokuva oli 1976 Neuvostoliiton katsotuin elokuva (64,9 milj. lippua)
  • Suomessa siitä tuli kaikkien aikojen eniten teatterikatsojia saanut neuvostoelokuva 186 768 katsojallaan
  • elokuvan tarinaan ja musiikkiin perustuen on tehty Suomessa 80-luvulta lähtien myös suosittuja musiikkiteatterinäytelmiä
  • Somerniemen Musiikkiteatteri esitti musikaalin 2003