Vuonna 2000: Tasavallan presidentti Tarja Halonen kävi Somerniemellä

0
Presidentti Tarja Halonen oli Somerniemellä Kaari Utrion syntymäpäivävieraana. Presidentin turvamiehet pysyivät vierailun ajan Kaari Utrion, presidentin ja Kai Linnilän kannoilla.

Somero-lehti 1.8.2000

Teksti ja kuva: Helena Anttila-Lindeman

Tarja Halonen saapui Somerniemelle yksityisluonteiselle vierailulle juhlistamaan Kaari Utrion syntymäpäivää. Presidentti tutustui vierailullaan myös Somerniemen yötoriin ja katsoi näytelmän Presidentti saapuu Somerniemelle.

Fakta ja fiktio sekoittuivat hauskalla tavalla toisiinsa, kun tasavallan presidentti Tarja Halonen seurasi Punaisen Lumpeen liiterissä eturivistä somerniemeläisten esittämää näytelmää, jossa suunniteltiin presidentti Halosen vierailua Somerniemipäivillä. Halonen piti näytelmästä ja nauroi makeasti monessa kohdassa. Varsinkin siinä, missä eräs roolihahmoista tunnusti äänestäneensä Esko Ahoa.

Esityksen loputtua presidentti Halonen kätteli kaikki näytelmän kahdeksan esiintyjää ja käsikirjoittaja Manu Kärjen. ”Vara-Arajärvenä” esiintynyt Harry Nurmi sai presidentiltä halauksen.

– Näytelmä oli hyvä, hauska ja sopivan mittainen. Usein varsinkin harrastajateattereissa näytelmät venyvät liian pitkiksi, totesi presidentti Halonen, joka on ollut vuosikaudet tekemisissä sekä amatööri- että ammattilaisteatterin kanssa.

– Omasta elämästä kertovaa näytelmää oli luonnollisesti erityisen hauska seurata, myönsi Halonen. Häntä huvitti erityisesti se, että näytelmän turvamiehet ja presidentin mukana Somerniemellä olleet turvamiehet olivat pukeutuneet samalla tavalla, toinen sini-keltaiseen ja toinen mustaan takkiin.

Manu Kärki ei osannut aavistaa näytelmää kirjoittaessaan, että Halonen itse tulisi kappaleen näkemään.

– Täytyy seuraavaksi kirjoittaa paavin vierailusta Somerniemellä. jos siitäkin tulisi itsensä toteuttava ennustus, vitsaili Manu Kärki, joka saapui Somerniemelle kesken Turun fotomaratonin.

Limppu ja vihdanvarsi

Presidentti Halonen tutustui Somerniemen yötoriin torineuvos Kaari Utrion ja Kai Linnilän opastamana. Hän käveli seurueineen kiireettömästi torilla ja pistäytyi muutamalle myyntitiskille. Torikansa suhtautui presidentin läsnäoloon varsin rauhallisesti. Muutama ihminen tuli kättelemään presidenttiä ja espoolainen Taisto Parikka antoi Haloselle Kultarantaan viemisiksi puisen vihdanvarren. Sadekaan ei presidenttiä haitannut, sillä hän veti päälleen sinisen sadeviitan. Mukanaan torilta Halonen vei Hilda Kohosen kotirukiista leipoman ruislimpun ja karjalanpiirakoita sekä pussillisen piapojauhoja.

– Somerniemen tori on oikein mukava. On aina hauskaa tutustua paikallisiin toreihin ja tavata ihmisiä, kertoi presidentti Halonen.

Tasavallan presidentin seurua, johon kuului presidentin lisäksi kolme turvamiestä, jatkoi Somerniemeltä matkaansa Naantalin Kultarantaan vielä samana iltana.