Vuonna 2010: Emäntä painelee metsään raivaussahan kanssa

0
- Hyvin ovat kasvaneet, Marjo Äikäs tuumaa mittaillessaan kuusentaimia.

Somero-lehti 16.7.2010

Teksti ja kuva Salli lehtinen

– Tämä on minun liikuntaani, heläyttää Marjo Äikäs Rumpukallion kupeessa Lahden kylässä ja tarkastelee tyytyväisenä kuusen taimia, joiden ympäriltä hän on raivannut koivun ja haavan vesat.
Vajaat kymmenen vuotta sitten aukeaksi hakattuun metsään istutettiin kuusentaimia. Mäntyjä siihen on kasvanut itsekseen.
– Seuraavan vuonna heinästettiin koko perheen, naapurinpoikien ja serkkupoikien kanssa. Melkein kontattiin maassa ja etsittiin taimia.
Nyt kuuset ovat jo hyvin näkyvissä, mutta ne joutuvat kilpailemaan elintilasta lehtipuiden kanssa. Parin hehtaarin alue on raivattu ja tänä keväänä Marjo Äikäs kävi läpi vajaan hehtaarin.
– Kun huomasin metsäkeskusten taimikonhoitokillpailun, ilmoittauduin. Ajattelin, että jos saisin uuden raivaussahan. Tämän vanhan sahan käynnistäminen on käynyt minulle hankalaksi.
Taimikonhoidosta on Äikkäällä tullut emännän työtä, koska Marjo pitää metsässä liikkumisesta. Hän on kulkenut yksin metsissä nuoresta pitäen ja on intohimoinen marjastaja ja sienestäjä. Metsään hän lähtee usein koirankin kanssa lenkille.
– Syksyllä jatkan taas taimikossa, kun puinnit ovat ohi. Kuulas syyspäivä on kaikkein paras.
Raivaussaha painaa tankattuna yhdeksän kiloa. Aluksi se tuntuu raskaalta, varsinkin jos joutuu kanniskelemaan pitkiä matkoja. Vähitellen voimat lisääntyvät ja työväline muuttuu kevyemmäksi. Metsurin takin sijasta emäntä pukee päälleen moottoripyöräilijän takin. Siinä on pehmustetut olkapäät.
Arvonnassa voittamansa vesurin Marjo Äikäs antaa perheen miesväelle. Hän käyttää mieluummin raivaussahaa.