Vuonna 2010: Kauhua, vampyyreita ja verta – Härkälän kartano toimii miljöönä elokuvassa

0
Elokuvan The curse of the Witches Blood naispääosaa esittää tummahiuksinen Mia Nurmi.

Somero-lehti 24.6.2010

Teksti ja kuvat Kira Kauppi

Suomen suurin kauhuelokuvaryhmä Blood Ceremony aloitti uuden, viidennen elokuvansa tekemisen talvella. Vampyyri ja kauhuelokuva, The curse of the Witches Blood, sijoittuu 1800-luvun Eurooppaan, joten kuvauspaikan tuli olla sen mukainen. Elokuvan ohjaaja ja tuotantoyhtiön kantava voima Sami Haavisto löysi Härkälän kartanon netin avulla.
– Lähdin hakemaan sopivaa kartanoa Googlesta. Yllätyin kuinka paljon niitä on Etelä-Suomessa. Härkälän kartano valikoitui kuvauspaikaksi, koska sen sisutus on täydellinen ja ajankohta oli sopiva omistajille. Kartanoa ei ole lavastettu mitenkään elokuvaa varten, Haavisto kertoo.
Kiireinen kuvausryhmä ja näyttelijät häärivät kartanolla viikon ajan. Tiukan aikataulun seurauksena työpäivät venyivät 16 tuntisiksi.
– Olemme käytännössä vuokranneet koko kartanon käyttöömme. Ihmiset ovat ottaneet kuvauksia varten palkattomia vapaita ja homma tehdään vapaaehtoistyönä, kenellekään ei makseta palkkaa, ohjaaja sanoo.
Intohimoinen kauhuelokuvien harrastaja perusti tuotantoyhtiön aluksi yksin. Hän kuvasi toisella kädellä ja huuteli ohjeita näyttelijöille kameran takaa. Sittemmin joukko on kasvanut ja ammattitaito lisääntynyt.
– Elokuvilla on melko pieni levitys Suomessa, mutta ulkomailla ollaan kiinnostuneita. USAssa neuvotellaan parhaillaan neljännen elokuvan julkaisusta.
Blood Ceremonyn elokuvia on aikaisemmin nähty kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Kolme ensimmäistä kokopitkää ovat myös levityksessä kansainvälisesti.
The curse of the Witches Blood on tyyliltään 1970-luvulla tuotettujen Hammer-elokuvien kaltainen. Haavisto haluaa tuoda uudelleen esille Hammer kulta-ajan filmit ja pyrkii omilla tuotannoillaan niiden ytimeen.
– Hammer-elokuvissa on erotiikkaa, mutta ne eivät missään nimessä ole mitään aikuisviihdettä. Kohtauksissa on alastomuutta, mutta erotiikka on kuvattu kauniina ja graafisena.
Hammer-elokuvissa liikutaan perinteisissä kauhuelokuvien maisemissa, kartanoissa ja hautausmailla.

Brittiläinen Eileen Daly on tunnettu hammer-elokuvista ja erilaisista kauhuelokuvarooleista.

Kauhuelokuvakonkari Eileen Daly mukana

Elokuva näyttelijät on valittu normaalien koekuvausten perusteella. Naispääosassa nähdään Miia Nurmi, miespääosaa näyttelee Juha Hippi. Nurmella on harrastajateatteritausta, Hippi taas on ammattinäyttelijä. Hänet on nähty muun muassa teatteriesityksissä Pussikaljaromaani (Marsalkka), Kuopion kaupunginteatteri: Populäärimusiikkia Vittulanjänkältä (Greger ja Johan),Teatteri Pensas: Kullervo (Kullervo) ja Don Quijote (DQ ja Sancho).
Yhtenä pääosan esittäjänä mukana on brittiläinen Eileen Daly, joka on tunnettu kauhuelokuvarooleistaan, muun muassa elokuvissa Razor Blade Smile, Demonsoul ja Witchcraft X; Misstres of the Craft ja Cradle of Fear.
– Olen ollut Suomessa 10 päivää ja kokemus on ollut loistava. Käsikirjoitus on hieno ja se voi kilpailla minkä tahansa Hammer-elokuvan kanssa. Ohjaajan työ on ammattitaitoista ja näyttelijät aivan omaa luokkaansa. En ole nähnyt yhtään diivailevaa tai staramaista käytöstä, niin kuin Englannissa tai Amerikassa.
Daly tutustui Sami Haavistoon muutama vuosi sitten ja on nähnyt paljon miehen aiempaa tuotantoa.
– Pidän todella roolistani. Sami tekee täydellistä työtä.
Eileen Daly tekee parhaillaan myös kolmea muuta elokuvaa. Muusikkonakin tunnettu Daly on bändinsä kanssa mukana produktiossa, jossa vaikuttavat esimerkiksi legendaariset Iggy Pop ja Johnny Rotten.
The curse of the Witches Bloodin käsikirjoituksen on kirjoittanut Jari Mustonen ja tarina on Sami Haaviston käsialaa. Elokuvaa kuvataan vielä kesän loppuun. Haavisto toivoo, että valmista tulisi loka-marraskuussa.