Vuonna 2010: Kuumailmapallon kyydissä – Mahtava keino maisemien katseluun ja rauhoittumiseen

0
Kuumailmapallon koreja on saatavilla myös läpinäkyvällä pohjalla, mutta ajatus siitä ei houkutellut Salon lentäjiä.

Somero-lehti 30.7.2010

Teksti ja kuvat Kira Kauppi

Salon kuumailmapallokerho tarjoutui viemään toimittajan lennolle. Heinäkuinen alkuilta ja hiljainen, hidas lentokyyti oli unohtumaton kokemus. Matka kulki kirkonmäen takaa, salontien varresta Someron yli ja jatkui Hämeen Härkätien viertä Torronsuolle. Aikaa kului lähemmäs puolitoista tuntia.

Joensuuntie erottuu yläilmoista selvästi.

Ajatus rottinkikorissa keikkumisesta monen sadan metrin korkeudessa nostattaa niskavillat pystyyn. Toisaalta kun ajattelee, että kuumailmapallolla lentäminen on vanhin lentomuoto maailmassa ja hyvin turvallinen, pelot kaikkoavat. Ensimmäinen miehitetty kuumailmapallolento tehtiin 21. marraskuuta 1783 Pariisissa. Onnettomuuksia on tapahtunut aniharvoin.
Salon Kuumailmapallokerho on toiminut noin vuoden päivät. Perustaja ja pilotti Hans Strömbergin lisäksi aktiivijäseniä on seitsemän. Kipinä lentämiseen tuli työporukan reissulta, johon mies osallistui hieman varauksella.
— Pelkään korkeita paikkoja. Työpaikalta olimme kuitenkin lähdössä kuumailmapallolennolle ja ajattelin, että jos en osallistu, saan kuulla siitä parikymmentä vuotta. Lento teki syvän vaikutuksen ja päätin hankkia itselleni lentoluvan ja pallon.
Strömberg sanoo, että pallon kyydissä korkeiden paikkojen pelko katoaa. Samanlaisia kokemuksia on muillakin lentäjillä. Tikapuille ei uskalla kiivetä, mutta pallon kyytiin saattaa mennä ilman mitään ongelmia.
Lähtöpaikka lennolle Somerolta löytyy Kirkonmäen takaa, Salontien ja Hirvelän risteyksen vieruspellolta. Peräkärryn sisältö puretaan yhdessä; ensin kori, sen osat, kaksoispoltin, tuuletin ja itse pallo. Mukana ovat Hans Strömbergin lisäksi hänen vaimonsa Henna Strömberg ja kerhon jäsen Petteri Rättö.
Kori on neljä henkeä vetävä teräsvaijereilla vahvistettu rottinkikori, painoltaan 95 kiloa. Pallo eli kuori on Lindstrand LBL90A. Kuori tunnetaan nimellä EPF/Jonator. Sen tilavuus on 2550 kuutiota ja paino 128 kiloa. Strömberg on tilannut koko hoidon, tutkavastaimineen, korkeus-, pystynopeus- ja kuvunlämpömittareineen sekä Ilmailuradion ja Ilmailu GPS:n Englannista.
Kun pallo on vedetty pellolle suoraksi se kiinnitetään koriin ja avataan. Kylmäilmapuhaltimella puhalletaan ensin kuoreen ilmaa, niin että se täyttyy kunnolla.
– Mukana on kaksi pulloa nestemäistä propaania, oma pullo molemmille polttimille. Molempia polttimia käytetään lennon aikana. Kahdella kaasupullolla lentää puolitoista tuntia.
Edessä on Strömbergin 80. lento. Polttimet lämmittävät pallon ilmaa ja se nousee pikkuhiljaa pystyyn. Periaate on siis se, että kun pallon sisällä oleva ilma lämpenee, se laajenee. Osa tulee alakautta pois. Pallo tulee näin kevyemmäksi kuin sitä ympäröivä ilma ja se pyrkii kohoamaan ylöspäin. Tässä vaiheessa kiivetään kyytiin ja matka voi alkaa.

Ajantaju hukassa

Rauhallinen ja tasainen nousu on miellyttävä. Alle levittäytyy Kirkonmäki ja Kirkkojärvi. Suunta on kohti Kultelaa, Härkätien vierustaa pitkin ja Torron suon yli.
Kaasu kohahtelee polttimoista tasaisin väliajoin. Ääni ei ole häiritsevä ihmiskorville, mutta eläimet eivät siitä pidä. Alapuolella koirat haukkuvat.
Poltin ääntelee ultraäänitaajuudella, joka häiritsee muun muassa koiria ja hevosia. Siksi matalalla eläinten yli lennettäessä voidaan käyttää karjapoltinta, jonka ääni on hiljaisempi mutta teho alhaisempi. Strömbergin pallosta tällainen löytyy.
– Yritämme tietysti lentää niin, että haittaa tulisi mahdollisimman vähän. Jos esimerkiksi joudumme laskeutumaan viljapellolle, korvaamme kyllä vahingon viljelijälle. Useimmiten ihmiset suhtautuvat kuitenkin positiivisesti.
Heinäkuinen ilta on hämmästyttävän kaunis. Luonto on vehreää ja pellot vihreän eri sävyissä. Rypsi kukkii. Tasainen, hidas ja hiljainen lento saa ajantajun katoamaan. Kuvittelen olleeni ilmassa parikymmentä minuuttia, tosiasiassa olemme leijailleet jo 40.
– Kuumailmapallolla voi lentää ympäri vuoden. Ainoastaan sateesta pallo ei tykkää. Lento on siis kiinni säästä, tuulen on oltava sopivan voimakas.
Pallon huipussa on laskuvarjoventtiili, jolla voidaan säätää nostetta päästämällä kuumaa ilmaa ulos sekä tyhjentää pallo laskeuduttaessa. Lentäminen on hyvin ennakoivaa, sillä pallo nousee 5–7 sekunnin viiveellä, samoin on laskeutumisen laita.
Torron suo näyttää ilmasta käsin kummalliselta puurolta silmäkkeineen. On keskityttävä maisemiin, sillä jos rupeaa miettimään, missä sitä oikein onkaan ja kuinka pitkä matka maahan on, hirvittää. Korissa ilman minkäänlaisia turvavaljaita seisominen ottaa mahanpohjasta. Laskeutuminen jännittää eniten ja kun pallo tiputtaa korkeutta puiden latvojen yläpuolelle, tuntuu, että kohta ne hipovat korin pohjaa.
Hans Strömberg sanoo, että myös häntä jännittää laskeutua. Ensimmäistä laskupaikkaa hän hakee metsän reunasta pellolta, joka näyttää joutomaalta. Lähemmäs tultaessa käy kuitenkin ilmi, että sähkölinja kulkee juuri kyseisen pellon poikki. On otettava uudestaan korkeutta ja tähdättävä seuraaville näkyville pelloille.
Kakkostien varresta löytyy lopulta sopiva paikka. Strömberg liuúttaa palloa matalalla hiljaa sopivaan kohtaan. Laskeutuminen on tasainen ja pehmeä, kori pysyy pystyssä. Rättö on seurannut pallon kulkua koko matkan autosta ja kurvaa laskeutumispaikan viereen. Edessä on pallon korjaaminen takaisin säkkiin ja tavaroiden lastaaminen perävaunuun.
Lähes puolentoista tunnin leijailu on ohi ja olo on rentoutunut. Kuumailmapallo on varmasti ainoa oikea keino, jos haluaa tarkastella maisemia ilmasta käsin ilman pärinää ja kovaa vauhtia.

Matka taitettiin neljä henkeä vetävällä teräsvaijereilla vahvistetulla rottinkikorilla, joka on painoltaan 95 kiloa. Pallo eli kuori on Lindstrand LBL90A. Kuori tunnetaan nimellä EPF/Jonator. Sen tilavuus on 2550 kuutiota ja paino 128 kiloa. Kuumailmapallokerhon pilotti Hans Strömberg on tilannut koko hoidon, tutkavastaimineen, korkeus-, pystynopeus- ja kuvunlämpömittareineen sekä Ilmailuradion ja Ilmailu GPS:n Englannista. Kokonaishinta paketille on lähemmän 70 000 euroa.

Salon kuumailmapallokerho korissa on kaksi polttimoa, jotka ovat molemmat käytössä. Polttimon kuumuus on tuhat kertaa suurempi kuin sähkökiukaan.