Vuonna 2010: MiniMania

0
Aktiivijäseniä ajokkeineen: Nils Pettersson, Lari Risku, Tero Grönfors ja Mari Lovén.

Somero-lehti 27.7.2010

Teksti ja kuvat Linda Harper

Kerho perustettiin vuonna 1982 tuomaan samanhenkisiä ihmisiä yhteen.
– Jokainen on hyvin tervetullut kerhoon mukaan! Omaa miniä ei välttämättä tarvitse olla, pelkkä kiinnostus autoihin riittää, kertoo kerhon puheenjohtaja Mari Lovén, joka on itse kuulunut kerhoon vuodesta 1997.
Kerhoon kuuluu tällä hetkellä noin 750 jäsentä, mutta varsinaisiin aktiivijäseniin lukeutuvia on hieman vähemmän. Joukossa on toisen ja kolmannenkin sukupolven harrastajia. Monet aloittavat harrastuksen ennen perheen perustamista, joten on luonnollista, että myös lapset tutustuvat kyseiseen maailmaan varhain. Kokoontumisia järjestetään ympäri vuoden ja vuosittain myös ulkomailla. Jäsenille ilmestyy myös kerholehti neljä kertaa vuodessa. Kerhon myötä avunsaanti ja varaosien hankinta helpottuu, tietotaito kasvaa ja mikä hienointa, löytyy uusia, elinikäisiä ystävyyssuhteita.
Klaukkalassa asuva Risto Haajanen pakkasi perheensä mukaan ja matkusti Hovimäkeen vuoden -62 Austin Mini Vanilla, joka on Haajasen toinen mini. Auto on täysin purettu ja taas kasattu ja korjattu kokoon entistä ehompana. Se toimii hyvin kesäautona ja on kuljettanut koko perheen kerran Englantiinkin asti. Haajanen hurahti mineihin 90-luvun alussa ja kertoo niiden olevan sympaattisia vehkeitä, jotka keräävät aina katseita ja herättävät ihmisissä puheenaihetta ja lämpimiä muistoja.
– Lisäksi ne ovat kevyitä työntää, Haajanen nauraa.
Leirintäalueelle kokoontui likemmäs 100 miniä, vanhoista uudempiin malleihin. Kerhon aktiivijäsen, entinen puheenjohtaja ja viime vuoden Historic Rally Trophyn voittaja Tero Grönfors on henkilö, jolta kannattaa tietämättömän lähteä kyselemään mikäli minit kiinnostavat. Grönforsilta löytyy peräti seitsemän miniä, joista kaksi on projekteina tällä hetkellä. Minien parissa hän on toiminut vuodesta -86.
Grönfors kertoo minien valmistuksen alkaneen vuonna 1959. Malleja löytyy perusmalleista Vaneihin, Pick upeihin, Mokeihin ja moniin muihin erilaisiin variaatioihin. Moottoreista mineiltä löytyy yleensä noin 34-96 hevosvoimaa.
Minin suosiota vauhditti 60-luvulla sen autourheilumenestys, varsinkin kun tehokkaammat mallit tulivat myös tavallisten autoilijoiden saataville. Tällä hetkellä minejä löytyy Suomen rekisteristä noin 1100 kappaletta. Minien valmistus lopetettiin vuonna 2000.

Risto Haajanen ja Austin Mini Van 1962.