Vuonna 2010: Viljavarastosta taidenäyttelyksi -Kiviseinien sisään valmistuu taidekeskus

0
Pekka Ervamaa ja Antero Kare pystyttävät näyttelyä. Takana Kareen elävä teos Joutsen.

Somero-lehti 2.7.2010

Kira Kauppi

Antero Kare löysi huhtikuussa etsimänsä, tilan taiteelle ja sen tekemiselle. Vanha Kivimakasiini Somerolta löytyi ystävän Pekka Ervamaan avulla, hän tiesi, että Kare oli etsinyt paikkaa jo jonkin aikaa.
– Olemme tunteneet vuosikymmeniä. Koulutimme yhdessä media-assistentteja ammattiopisto Luovissa ja jaoimme työhuoneen. Siinä tuli puhuttua monenlaista, muun muassa siitä, että haluaisin hankkia varasto- ja työtilan, Kare kertoo.
Hän sanoo, että näin oli myös luonnollista pyytää valokuvaaja Ervamaata kivimakasiinin ensimmäiseksi vierailevaksi taiteilijaksi. Tänä kesänä mukana on myös Ervamaan poika, lasitaiteilija Tuomas Ervamaa.
Kare on tunnettu tuottoisasta taiteilijan urastaan. Häneltä syntyy maalauksia, veistoksia, monumentaalisia reliefejä, piirroksia ja eläviä taideteoksia.
Hänen ehkä eniten huomiota herättäneimmät teoksensa ovat mikrobeilla kyllästetyt ”elävät” veistokset. Niistä on kivimakasiinilla esillä esimerkiksi Retretissä nähty Joutsen.
– Vuonna 1985 oli ensimmäinen näyttelyni elävästä taiteesta. Ensimmäiset reaktiot ovat aina olleet kielteisiä ja ennakkoluuloisia. On kysytty, että saako teoksista jonkin taudin. Mikrobit koetaan negatiivisena, vaikka minä ainakin olen tajunnut, ettei mitään tapahdu ilman niitä, Kare tuumii.
Elävät teokset pysyvät hengissä kunhan niitä ruokkii oikealla ravinnolla.
– Vanhin elossa oleva työni on vuodelta 1985.

Antero Kare on kunnostanut Kivimakasiinia huhtikuusta.

Luonto ja historia yhdistävät

Antero Kareen ja Pekka Ervamaan taidetta yhdistävät luonto ja historia. Kare on tutkinut jo pitkään muinaistaidetta ja kirjoittanut aiheesta myös kirjan. Hän on kiertänyt maailmaa muinaistaiteen perässä, käynyt jokaisessa paikassa, jotka kirjassa esiintyvät.
– Olen ollut aina historiasta kiinnostunut. Omissa teoksissani yritän tutkia omaa historiaani, tuoda esille sen hyvän, mikä minuun on jäänyt ja mikä vaikuttanut.
Pekka Ervamaa kuvaa kasveja vanhalla 1600-luvun barokkityylillä mustaa taustaa vasten. Tapa oli suosittu varsinkin Alankomaissa. Sitä on käytetty myös paljon muotokuvissa. Innostus tyyliin löytyi sattuman kautta.
– Sain lahjaksi keltaisen ruusun. Kun se rupesi lakastumaan, ajattelin, että se on tallennettava. Levitin saunan lauteille mustan kankaan ja kuvasin.
Ervamaa on ammatiltaan elokuvaaja. Hänet tunnetaan tyylistä, jossa realismi ja romantiikka yhdistyvät.
– Olen pyrkinyt kuvaamaan kauneutta. Minusta kauneuden esittäminen on yhteiskunnallinen teko, koska sitä tuhotaan niin paljon, hän sanoo.
Antero Kare kertoo tekevänsä taidetta nykyään vain itselleen. Enää ei ole tarvetta niittää kunniaa ja mainetta.
– Jos taiteilija rupeaa kyselemään muilta, millaista pitäisi tehdä, menee jo siinä vaiheessa pieleen. Sen, että on oma mielenkiinto ja näkemys, pitäisi riittää ja siihen täytyisi luottaa, että se herättää myös muissa mielenkiintoa.
Kivimakasiinissa esittäytyvä kolmas taiteilija Tuomas Ervamaa on Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut taiteen maisteri, lasitaiteilija. Hän on Nuutajärven lasitaitajat ry Lasikomppanian jäsen. Ervamaa on esiintynyt näyttelyissä Suomessa, Virossa, Ranskassa ja Etelä-Koreassa. Hänellä on meneillään toinen vuosi Suomen Kulttuurirahaston vuosiapurahaa.
Tuomas Ervamaa on mukana Nuutajärven Suomen tärkeimmässä vapaan lasitaiteen pajatyöskentelyssä. Nuutajärvelle on kehittynyt pitkä perinne alan teknologiasta.

Tila tekemiselle ja tuotoksille

Antero Kare on paiskinut töitä Pitkäjärvellä apunaan kylän poikia. Kivimakasiiniin pitäisi valmistua myös asunto, sillä jokapäiväinen liikkuminen Helsingistä vie aikaa.
Kare suunnittelee tiloihinsa keskusta, jossa erilaiset taiteilijat voisivat käydä talvella kursseilla, asua paikan päällä ja saada sitten töitään esille näyttelytilaan kesäisin.
– Se olisi ihanteellinen tilanne. Tällöin makasiinille olisi käyttöä myös talvisin.
Olisi makasiinista toki paljon muuhunkin. Sen seinien sisään mahtuisi hyvin niin teatteria kuin musiikkiakin.
Kareen ja Ervamaiden teoksia voi käydä katsomassa Pitkäjärvellä joka päivä 8. päivään elokuuta saakka.

Pekka Ervamaa : Valkosipuli