Yksinyrittäjästä neljän hengen työnantajaksi

0
Polttoleikkauskoneella saa pikkutarkkaa jälkeä. Kuvassa leikatuista ”palapelin” osista on koottu

Teksti ja kuvat Janica Vilen

Somerolla toimiva PE-Markkinointi Oy on hyvä esimerkki siitä, miten suuri vaikutus maaseuturahaston tuella voi olla. Kaksi kertaa laitehankintoihin investointitukea saaneessa yrityksessä työn määrä on viisinkertaistunut ja liikevaihtokin kasvanut puolesta miljoonasta jo kahden miljoonan paremmalle puolelle.
Vuosina 2004–2017 somerolainen Petteri Pomppu rakensi nosturiautoja yksinyrittäjänä. Vuonna 2018 hän sai hankittua yritykseensä CNC-polttoleikkauskoneen maaseuturahaston tuella. Työn määrä kasvoi niin paljon, että pian Pomppu työllisti kaksi muutakin ihmistä.
Liikevaihto kasvoi viime vuonna yli 60 prosenttia eli puolesta miljoonasta 1,3 miljoonaan euroon.
Kasvu ei suinkaan loppunut siihen. Tänä vuonna Petteri Pomppu ennustaa, että liikevaihto alkaa kakkosella.

Uutta kuitulaserleikkauskonetta käyttää Matti Suutela.

Maaliskuussa halliin saatiin maaseuturahaston tuella uusi kuitulaserleikkauskone, joka kasvatti taas työn määrää. Nyt yrityksessä on Pompun itsensä lisäksi neljä työntekijää, joista yksi on koko ajan kiinni laserleikkauskoneen käytössä.

Yrityksen tuotantoa.

– Tällä voi leikata alumiinia, kuparia ja terästä. Levyistä saa leikattua laidasta laitaan juuri sellaisia tuotteita kuin asiakas haluaa, kertoo yrittäjä Petteri Pomppu.
90 prosenttia leikatuista tuotteista lähtee suoraan asiakkaille, pääsääntöisesti paikallisille metallipajoille. Kymmenen prosenttia tuotteista tehdään omiin tarpeisiin, eli nosturiautojen osiksi.
– Kun metalliosia ei enää tarvitse tilata muualta, myös nostureiden valmistus on jouhevoitunut.
– Vuonna 2018 hankitulla plasmakoneella voi leikata jopa 30 sentin paksuista teräslevyä. Uudella laserkoneella taas saa leikattua ohuimmillaan 0,2-millistä levyä. Nyt löytyy kone siis monenlaisiin tarpeisiin.

Koneella leikataan teräksestä osia muun muassa nosturiautoihin.

Uudelle puolen miljoonan euron koneelle myönnettiin 55 000 euron investointituki.
– Tukiprosentti jäi tällä kertaa pienemmäksi, koska haimme tukea alun perin halvempaan koneeseen. Se ei kuitenkaan toiminut odotusten mukaan, joten palautimme sen ja ostimme uuden. Saimme kuitenkin tuen siirrettyä uuteen koneeseen, Pomppu taustoittaa.
Nykyisin Somerolta lähtee nosturiautoja joka puolelle Suomea.