20 vuotta sitten: Jukka Vähätalo veti traktorillaan SM-pronsssia

0
Uusitalojen traktori Ursula on komea ilmestys. - Hintaa emme kerro, mutta ykkösellä se alkaa ja muiden numeroiden määrän saa jokainen itse arvata, Jukka Vähätalo virnistää.

Somero-lehti 15.8.2000

Teksti ja kuva Seppo Kummala

Välivuoden kilpailemisessa pitänyt Jukka Vähätalo menestyi hienosti Tractor Pullingissa. Farmisarjasta Pro Stock -luokkaan siirtyneelle Vähätalolle kausi oli kokeiluluontoinen, mutta sillä heltisi heti pronssimitali.

Jukka Vähätalo päätti vaihtaa luokkaa, kun farmiluokka oli tullut koluttua jo perusteellisesti, kaksi kertaa jopa Suomen mestaruuden edestä. Kirkkaimmat mitalit Vähätalo pokkasi vuosina -95 ja -98. Uuteen sarjaan hän lähti avoimin mielin ja menestys jopa hieman yllätti.

– Kyllähän Pro Stock on aivan toinen juttu kuin Farmisarja. Ensimmäisessä kilpailussa jännitti niin, ettei meinannut tupakka kädessä pysyä. Sitten menoon jo tottui ja kausi sujui hyvin, pronssimitalisti kertoo.

Mestaruusosakilpailuja ajetaan viisi, joista neljän parhaan sijoitus ratkaisee Suomen mestaruuden. Vähätalo sijoittui kaksi kertaa kolmanneksi, kerran neljänneksi ja neljännessä kilpailussa konerikko esti vedon. Viimeisessä osakilpailussa Jukka Vähätalo veti itsensä toiseksi, mikä oikeutti kokonaiskilpailun pronssiin.

– Saavutus oli todella hyvä. Mikäli tästä aikoo sijoitusta parantaa, ei riitä Suomen paras, vaan pitää olla Euroopan paras, sillä Herlevin perhe hallitsee tämän lajin mantereella.

Vähätalon sarjan kaksi kärkisijaa meni jälleen Valmetin tallissa ajaville Herleveille, kertoo pronssimitalistin isä ja tiimikaveri Pentti Vähätalo, jonka käsissä traktori pääasiassa viime talvena syntyi.

6000 r/min dieselillä

Uusi luokka vaati talven työn saada uusi Ursulaksi nimetty menopeli kilpailukuntoon. Peltotyökoneeksi ei Pro Stock -luokan ajokkia voi rinnastaa.

Vähätalon ajamassa Pro Stock 4000-luokassa numero tarkoittaa traktorin suurinta sallittua painoa. Vakiolohkoisten koneiden suurin sallittu kuutiotilavuus on 8,2 litraa. Lisäksi rengaskoko on määritelty, eikä turboja saa olla kuin yksi. Melkein kaikki muu onkin sallittua.

– Ensi kaudelle traktori rakennetaan uudelleen. Tarkoitus olisi saada koneesta ulos melkein 6000 kierrosta minuutissa. Renkaan pyörimisnopeus on nyt 80 kilometriä tunnissa, mutta sitä pitää saada lisättyä reilusti yli satasen, Vähätalo kertoo.

Traktoreiden tehoa ei ole mitattu, mutta kärkitallit ilmoittavat koneissa olevan 2500 hevosvoimaa. Menestyksestä päätellen Vähätalot uskovat, ettei Ursulakaan voi jäädä alle puolentoista tuhannen.

– Kärki on vahvasti Herlevien miehittämä, mutta kyllä me yritämme ensi vuonna laittaa kovasti hanttiin. Ensimmäinen kausi oli ainakin lupaava, Vähätalot pohtivat.