Avoimelle päiväkodille on ollut tarvetta

0
Äidit Heidi Vesanto (vas.) ja Anniina Aarnisaari sekä lapset Eemil Nuutinen (toinen vasemmalta), Oiva Virtanen ja Eevi Virtanen ovat käyttäneet ahkerasti avoimen päiväkodin palveluita.

Avoimen päiväkodin ensimmäinen vuosi on sujunut hyvin. Tilat Sepäntien kerrostalon alakerrassa sekä lähipuistossa ovat olleet ahkerassa käytössä.

Kokoontumiskerroilla on ollut paikalla keskimäärin yli 20 henkeä, joskus yli 40. Kolmesta viikkokokoontumispäivästä keskiviikot ovat olleet vilkkaimpia ja maanantait hiljaisempia.

– Selvästi tälle on ollut tarvetta. Tällä tuetaan vanhemmuutta. Näin toteutetaan sitä, mitä perheet kaipaavat. Vanhemmat ja lapset antavat toisilleen vertaistukea ja iloa, toteaa varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Eija Salmi.

Hän siirtyi alkuvuodesta avoimen päiväkodin toiseksi työntekijäksi varhaiskasvatuksen opettaja Jenny Linjan työpariksi.

– Vanhemmat ovat kehuneet, että tänne on kiva tulla. Kynnys on matala. Ei tarvitse ilmoittaa tulostaan etukäteen. Tämä on maksutonta ja on tekemistä lapsen kanssa, kertoo Linja vanhempien palautteesta.

Ohjaajien ja lapsen oman aikuisen valvonnassa liikutaan, leikitään ja harjoitellaan kädentaitoja. Musiikki on myös tärkeä osa ohjelmaa. On käyty yhdessä muun muassa monitoimitalon peuhulassa, jäähallissa luistelemassa ja Torronsuolla retkellä.

Paikalle on kutsuttu vierailevia ”tähtiä” kertomaan kiinnostavista aiheista. Perhetyöntekijät käyvät juttelemassa.

Kaupunki aloitti tänä syksynä myös maksullisen kerhotoiminnan 3–4-vuotiaille. Se on tiistaisin kello 9–11 Sepäntien avoimen päiväkodin tiloissa.

Kerhotoimintaan tulee hakea, hakemuksia saa päivähoitotoimistosta.

– Avoimen päiväkodin aukeamisesta lähtien melkein joka viikko on käyty lasten kanssa täällä, kertovat kaksivuotiaan Eevi Virtasen sekä kahdeksankuukautisen Oiva Virtasen äiti, Anniina Aarnisaari.

– Se on ollut mukavaa ohjelmaa äitiyslomalle. Valtavan ihanaa on ollut tavata muita vanhempia, vaihtaa heidän kanssaan ajatuksia ja kuulla vinkkejä, tuumaa Aarnisaari.

– Muiden vanhempien vertaistuki on tärkeää, huikkaa Heidi Vesanto vierellään poikansa Eemil Nuutinen, 1 vuosi 8 kuukautta.

Vesanto sanoo, että Eemil-poika pitää siitä, että saa olla mukana porukassa.

– Tämä on hyvää opetusta, miten ollaan ja toimitaan ryhmässä.

Anniina Aarnisaaren Eevi-tytär pitää erityisesti värittämisestä ja askartelusta; leikkaamisesta ja liimaamisesta. Kotioloissa ei tule keksittyä, mitä uutta taas askarreltaisiin.

Äideistä on mukavaa, että kokoontumisissa on ollut myös vierailevia tähtiä. Vanhemmat ovat voineet vaikuttaa, kuka kutsutaan paikalle ja mitä tehdään tapaamisissa.

– Viimeksi joku ehdotti, että pankista voisi joku tulla kertomaan järkevästä taloudenpidosta ja säästämisestä. Sitäkin ehdotettiin, että pidettäisiinkö silloin tällöin yhteisiä keittopäiviä. Lapset ovat ronkeleita. Joukon paineella keiton syöminen voisi onnistua paremmin, listaavat äidit.

Torstaina avoimessa päiväkodissa vietettiin yksivuotissynttäreitä kahtena eri kellonlyömänä, jotta väkeä ei olisi kerralla liikaa paikalla. Mukana menossa oli taikuri Aaro Sorva.

Avoin päiväkoti Sepäntiellä

– avoinna maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin
– ei ennakkoilmoittautumista, maksuton
– lapsella oltava mukana aikuinen
– ohjattua toimintaa: leikitään, askarrellaan, liikutaan, jutellaan
– omia eväitä saa halutessaan ottaa mukaan