”Business as usual” – kauppaa tavalliseen tapaan

0
Elokuulle siirtynyt kesätorin avaus sai kauniina kesäaamuna tuttuun tapaan ihmiset liikkeelle.

Teksti ja kuvat Olli Salomäenpää

– Kun reilu viikko sitten tehtiin päätös, että tori avataan, aloitin heti soittokierroksen vakituisille myyjille. Kaikki olivat asiasta innoissaan, toteaa torivalvoja Leo Malkki .

– Kun tiistaisessa lehdessä oli juttua asiasta, niin puhelimeni rupesi soimaan jatkuvasti.

Koronaviruksen aiheuttamien kokoontumisrajoitusten höllennettyä Somerniemen kesätori saatiin elokuun alusta avattua. Kesätorin avaaminen on otettu iloisin mielin vastaan.

– Paljon tuli kommenttia, että kesä on ollut pilalla, kun ei ole päässyt kesätorille. On tämä monelle kuitenkin sellainen lauantai-aamun vakiorutiini, sosiaalinen tapahtuma. Voinee todeta, että torin kiinni olo on ollut asiakkaille suurempi ongelma kuin myyjille. Monet kauppiaista ovat kuitenkin voineet myydä tuotteitaan muilla toreilla.

Tapahtuman sosiaalisen luonteen allekirjoittavat myös aamukahvilta tavatut espoolaiset kesäasukkaat Seppo ja Nina Viippola . Pariskunnalla oli aiemmin kesäpaikka Hovimäessä, mutta viimeiset pari vuotta on vapaa-aikaa vietetty Oinasjärvellä.

– Kyllä tänne on aina aamuisin tultu, tämä on ollut vakituinen lauantai-aamun aamurutiini. Tähän asti on pitänyt paikata torituskaa Salon ja Forssan toreilla.

Viippoloita viehättää Somerniemen kesätorin monipuolisuus.

– Olemme kierrätys- ja kirpputorihenkisiä ja täällä on monenlaista tavaraa. Tällä kertaa mukaan on tarttunut jo moottorisaha ja kaasutoho, Seppo Viippola toteaa.

– Minusta on mukava tukea paikallisia tuottajia ja käsityöläisiä, kertoo Nina Viippola.

– Mukavaa, kun saatiin vielä avaukseen näin hieno ilmakin, pariskunta iloitsee.

Toriavauksesta iloitsee myös Maskusta valkosipulituotteita kauppaamaan tullut tuottaja Pia Torniainen . Hän on käynyt myymässä tuotteitaan kesätorilla parina edellisenäkin vuotena.

– Itse asiassa kävin täällä jo viime lauantaina ja olin yllättynyt, että eihän täällä mitään ollutkaan, mutta menin sitten Salon torille. Onhan tämä kesätori tällainen hauska paikka keskellä-ei-mitään.

Torniainen kasvattaa valkosipuleita kotitilallaan Laitilassa. Koronarajoitukset haittaavat hänen myyntityötänsä hieman viiveellä.

– Aktiivinen myyntikausi tuotteilla on alkanut yleensä heinäkuun lopussa, joten siinä suhteessa ongelmia ei ole ollut. Myyntimme tapahtuu pääasiassa markkinoilla ja toreilla. Monia loppukesän tai alkusyksyn tapahtumia, esimerkiksi Kauhajoen ruokamessut tai Keravan valkosipulifestivaalit on nyt peruttu varmuuden vuoksi, joten tutut myyntikanavat ovat sen vuoksi tukossa. Tapahtumissa on kuitenkin monia vakiasiakkaita. Nyt pitää hakea uusia asiakkaita uusilla tavoilla.

Sairaanhoitajana työskentelevä Pia Torniainen kantaa ammattinsa puolesta huolta myös koronatilanteesta.

– Täytyy toivoa, että ihmiset jaksaisivat käyttäytyä vastuullisesti, ettei pelko viruksen toisesta aallosta vain toteutuisi. Toreillakin, vaikka ulkotiloissa ollaankin, liikkuu paljon väkeä. Yrittäjänä pelkää, että vielä kalenterissa olevat tapahtumat peruuntuisivat sen vuoksi.

Ihmisiä pyörii kesätorilla tavalliseen tapaan. Posetiivari soittaa jossain torimusiikkia. Olo on kuin mitään ei olisi tapahtunut, kesätorin kiinni oleminen ei näy millään tavalla. Paitsi, ehkä kuitenkin.

– Kyllä tämä vähän vilkkaammalta näyttää kuin elokuun alku keskimäärin, torivalvoja Leo Malkki toteaa.

– Myyjiä on hieman yli sata ja kirppariporukkaakin on kohtuullisesti. Eli ehkä jotain sumaa tässä puretaan. Toivotaan loppukuun osalta yhtä hyvää menestystä. Elokuun loppuun asti ollaan auki, joten monta kertaa tänne pääsee vielä aamukahville.