Esalta kisoihin 8 urheilijaa

0
Henri Liipola

Teksti Aulis Tiensuu

Someron Esa saa Turun Kalevan Kisoihin ennätysmäisesti mukaan peräti kahdeksan urheilijaa, joista moukarinheitossa peräti kuusi. Henri Liipola puolustaa kolmen edellisen vuoden mestaruusputkeaan ja vuosi sitten pistesijalle heittäneet Silja Kosonen ja Johanna Witka nähdään naisten moukarissa. Miesten kilpailussa mukana on myös valmentaja Jani Pihkanen sekä opin ja kokemuksen haussa vasta 15-vuotias Max Lampinen sekä naisissa niin ikään ensikertalainen 16-vuotias Marika Virtanen.

Miesten moukarikisassa Kankaanpään Aaron Kangas on nyt selkeä ykkössuosikki ja muut mitalit jäänevät Henri Liipolan, Tampereen Aleksi Jaakkolan ja Noormarkun Tuomas Seppäsen ratkaistaviksi. Henri Liipolan heitto on heilahdellut välillä vähän laidasta laitaan, kun mies on käynyt ylikierroksilla, mutta toivottavasti koskelainen saa kaivettua esille taas tutun Kalevan Kisa -iskunsa.

Perjantain karsinnasta pääsee 10 parasta lauantai-illan finaaliin. Se on kova haaste Pihkaselle ja kaikkien aikojen nuorimmalle miesten moukarin osanottaja Lampiselle, mutta oman parhaansa heittäminen on sopiva tavoite.

Naisten kilpailussa Somerolla SE-tuloksen 72,12 heittänyt Karhulan Krista Tervo on toistaiseksi voittanut kaikki kilpailunsa, mutta Silja Kosonen on ollut monesti jo lähellä ja selvä kakkonen junioreiden maailman kärkituloksella ja SE:llä 71,34. Muut mitaliehdokkaat perjantai-illan finaalissa ovat tasan 68 metriä heittänyt Noormarkun Kati Ojaloo sekä 67,69 nakannut Kauhajoen Suvi Koskinen. Jo kolmatta kertaa mukana oleva Kosonen jahtaa nyt ensimmäistä Kalevan Kisa -mitaliaan. Kaksi vuotta sitten hän oli kymmenes ja viime vuonna kahdeksas.

Viime vuonna seitsemänneksi heittänyt Johanna Witka on harjoituksissa sattuneen kämmenluun murtuman jäljiltä saanut kipsin pois vasta runsas viikko sitten, mutta fysioterapeutti Tuomas Sallisen arvion mukaan pystynee jo osallistumaan torstain karsintaan. Lähtökohdat eivät tietysti lupaa viime vuoden mukaista menestystä, mutta kaksi viikkoa myöhemmin on vielä oman ikäluokan SM-kisat.

Nuoren Marika Virtasen tavoite päästä kotikaupungin kisoihin täyttyi ja toisena tavoitteena voisi olla oman ennätyksen 52,03 parantaminen.

Holttinen kultajahtiin

Someron Esa on saalistanut Kalevan Kisojen seiväsmitaleita pitkään vuodesta toiseen Minna Nikkasen ja Eemeli Salomäen toimesta, mutta viime vuonna jäätiin pitkästä aikaa ilman. Nyt sarjaa jatkaa aiemmin jo hopeaa ja pronssia voittanut Tommi Holttinen. Vuosi sitten hän tosin oli loukkaantumisen jälkeen puolikuntoinen, eikä selviytynyt finaaliin. Viime talvena jo hallimestaruuden jakanut Holttinen on nyt hallinnut selvästi kesän kotimaista seiväspörssiä hyppäämällä oman ulkoratojen ennätyksensä 552. Holttisella on nyt myös kotikentän etu ja hän on näin selkeä ykkössuosikki.

Vähitellen muutkin ovat kuitenkin päässeet lähemmäksi. Alajärven Mikko Paavola ylitti Espoossa 546 ja Tomas Wecksten 531. Myös Urho Kujanpää ja Eetu Turakainen mielivät mitaleille. Miesten seipään karsinta hypätään perjantaina ja finaali sunnuntaina.

Esan kahdeksas Kalevan Kisa -edustaja on keihäänheittäjä Jenni Vuori , jolle tämän kertaiset kisat ovat jo viidennet. Parhaimmillaan hän on ollut paras ja toiseksi paras finaalista karsiutuja. Toivottavasti elämänsä kuntoon päässyt Vuori tällä kertaa nousee perjantain karsinnasta lauantain finalistien joukkoon. Se voi vaatia oman ennätyksen 50,85 tai ainakin kauden parhaan 50,00 parantamista.

Mukana naapureitakin

Kuusjoelta lähtöisin oleva Wilma Murto, joka juhannusaattona hyppäsi Somerolla naisten seipään kauden kärkituloksen 460, mutta joutui sen jäljiltä polvioperaatioon, palaa Kalevan Kisoihin puolustamaan kahden edellisen vuoden mestaruuttaan. Ensikertalaisena seipäässä nähdään mukana 360 hypännyt Kosken Kaiun 17-vuotias Julia Vuolli.

Viime vuonna naisten esteissä neljänneksi juossut Esan Linnea Harala joutuu valitettavasti nyt jäämään pois, mutta kuulovammaisten SE-tuloksia juossut Kuusjoen Humun Sara-Elise Ruokonen on nyt neljäntenä naisten 3000 metrin esteiden tämän vuoden tilastossa ajallaan 10.57,38. Ruokonen on mukana myös 5000 metrillä. Koskelainen Pudasjärven Urheilijoita edustava Annemari Kiekara (ent. Sandell) puolestaan on vuosien tauon jälkeen mitalisuosikki niin 5000 kuin 10000 metrilläkin.

Salon Vilppaasta Murron lisäksi mukana on korkeushyppääjä Samuli Eriksson ja Forssan Salamasta estejuoksija Astrid Snäll.