Garage Rock tärisytteli Saarentaassa

0
Pertti Olavi ”Veltto” Virtanen, 69, on suomalainen psykologi, hypnologi, rock-muusikko ja poliitikko. Virtanen tuli rockmuusikkona tunnetuksi 1970- ja 1980-luvuilla toimineista yhtyeistä Virtanen (yhdessä lapsuudenystävänsä Mauri ”Moog” Konttisen kanssa), Välikausitakki, HERU ja Sammas. Välikausitakin alkuperäiskokoonpanossa oli Virtasen lisäksi Mikko Alatalo ja Harri Rinne sekä myöhemmin Juice Leskinen. Velttoa on kutsuttu muun muassa ”suomipunkin profeetaksi”. Vierellä rummuissa Saarentaan keikalla on Jaan Lehti.

Open Garage Rock -tapahtumaa vietettiin 1.8. jälleen hyvässä hengessä – sellaisessa, missä rock-genren yhteentuomat ihmiset aikaa viettävät. Yhteenkuuluvuuden tunne oli läsnä.

Open Garage järjestettin kymmenettä kertaa. Ihmiset ovat kokoontuneet yhteen Saarentaan kylään kuuntelemaan musiikkia, jota Jari Ahlfors on hienolla työllä ja rakkaudella musiikkiin järjestänyt Somerolle kaikkien halukkaiden kuultavaksi.

Lippuja ei myydä. Portilla lukee ”Tervetuloa”. Saarentaka virittäytyy iltaan ja lähinaapurusto saapuu uskollisena vuodesta toiseen paikalle.

Osalle tämä heinä–elokuun vaihteen vakiintunut tapahtuma on kokemus kotoa käsin. Vieraita on saapunut länsinaapurista saakka.

– Kansainvaellusta ei kymmenennenkään kerran jälkeen ollut, mutta väkeä piisasi silti, Jari Ahlfors kommentoi.

Asuntoautot , makuupussit ja retkipatjat takakontissa, kutsuvat teltat iloisine joukkoineen ja siskonpedit talossa loivat tapahtumaköyhään kuluneeseen vuoteen festarikesän tuntua.

Grillistä nousi vieno savun tuoksu. Eväille oli järjestetty kylmät tilat kaikkia saapuvia varten.

– Blues, rock, hardrock… Open Garage Rockin historiaan mahtuu kaikkea, ja jatkossakin tullaan tarjoamaan rockia laidasta laitaan, Ahlfors lupaa.

Cheap Jack Dalton soitti tuttuja covereita rockin eri vuosikymmeniltä. Kuulla sai myös bändin omaa tuotantoa.

Veltto Virtanen viritti kitaraansa seuraavana, ja kertoili muun muassa muistoistaan Juice Leskisen kanssa. Nuoruuden energiaa huokuva, seuraavana soittanut Tuntematon on akustinen/puoliakustinen duo, selkeästi ja suomeksi. Valomerkki teki tilaa suomirockille.

Kurt Mauser sekä Softcore Suicide tarjoilivat yleisölle raskaampaa rockia. Tunnelma tiivistyi.

Stallions of the Highway päätti illan. Saxon -tribuutti puhutteli kuulijoitaan edeltäjiensä tavoin. Vajaan kahden tunnin setti ei jättänyt kylmäksi.

Tekniikassa Jari Ahlfors on luottanut vuosien ajan Haven Yhtymän kokemukseen ja ammattitaitoon.

Kokemus näkyy ja kuuluu sekä bändeissä että tapahtuman järjestelyissä. Kaikki sujui mutkattomasti. Yleisön oli helppo nauttia musiikista ja sään suosimasta kesäillasta.

– Me somerolaiset tuemme ja teemme kulttuuria, Ahfors tähdentää.