Talvisillalla asuva seitsenvuotias Judith Nokka odottaa koulun alkua.

– Ihan mielelläni menen kouluun. Haluan oppia lukemaan, laskemaan ja englantia. Pluslaskuja jo osaan, tuumaa tyttö, joka menee ensimmäiselle luokalle Kirkonmäen kouluun.

Äitinsä Katariina Nokka sanoo tytön lukemaan oppimisen olevan hilkulla, oivaltamista vailla. Kirjaimet ja tavutus eskaria käyneeltä onnistuvat.

– En ole huolissani. Sai Nella minutkin oppimaan, niin kyllä Judithkin oppii, tokaisee Katariina Nokka Nella Lindbergistä, joka opetti aikoinaan häntä ja tulee ohjaamaan tytärtäkin.

– Eskari valmisti niin hyvin kouluun. Siellä oppi ryhmässä toimimista ja harjoiteltiin koulupäivän rytmiä, vakuuttaa äiti.

Reppuun on pakattuna penaali ja puuvärikynälaatikko. Marimekko-kuosisessa penaalissa on neljä lyijykynää, teroitin, viivoitin, pyyhekumi ja liimapuikko.

– Äiti näytti, miten kynää pidetään. Katso näin, ja laittaa etusormen kynän päälle ja keskisormen ja peukalon tukemaan otetta. Otetta ja kynän käyttämistä on harjoiteltu eskarissakin.

Ekaluokkalaista kiinnostaa myös luokkatoverien näkeminen, joista suurin osa on tuttuja Metsätien eskariryhmästä. Pikkuoppija luettelee 24 oppilaan luokasta alkajaisiksi Viivin, Gabrielin, Nikolaksen, Sofian ja Helmin.

Koronan takia koulun tutustumispäivää ei järjestetty. Kotiin lähetettiin koulun tutustumisvideo, jossa oli esitelty Kirkonmäen opinahjoa, rakennuksia, toimitiloja, ruokailua sekä mitä välitunnilla voi tehdä, keinumista ja hyppynarulla hyppimistä unohtamatta.

Judith Nokka muistaa vielä yhden asian, miksi hän haluaa kouluun.

– Hiljaisuus. Kotona desibelit joskus nousevat ihan kunnolla, huokaa tyttö, ja katsoo viisivuotiaaseen Gretel-siskoon ja kolmevuotiaaseen pikkuveljeen, Roberthiin, ja myös äitiin.

Pikkusisko ei oikein pidä isosiskon kouluun lähtemisestä.

– Huono ajatus, hymähtää hän leikkikaverin menettämistä.

Äiti lohduttaa, että perheen pienimmät pääsevät seurakunnan kerhon sisarusryhmään, jossa tulee kavereita rinnalle.

Tällä viikolla koulut alkavat

Peruskoulu ja lukio alkavat Somerolla torstaina 13.8., esikoulu maanantaina 17.8.

Ensimmäisellä luokalla aloittaa 94 oppilasta: Joensuun koulussa 55, Kirkonmäellä 24, Pitkäjärvellä 11 ja Oinasjärvellä 4.