Hiivamerikatveessa sai jatkoajan

0
Tiia Matikaisen edessä pöydällä on teos nimeltä ”Romahdus”, takana seinällä on ”Raunio”.

Someron Kivimeijerin Hiivamerikatveessa -näyttely on saanut viikon jatkoaikaa sunnuntaihin 23.8. saakka.

Pitkäjärven taide ja kulttuurin järjestämä 11:s kesänäyttely on usean taiteilijan aikaansaannos. Mukana ovat Cornelius Colliander, Aimo Hyvärinen, Catharina Kajander, Miia Kallio, Antero Kare, Tiia Matikainen, Leena Mäki-Patola, Mikko Paakkola, Johanna Rotko ja Ilkka Juhani Takalo-Eskola.

Heistä Tiia Matikainen on 1975 Kiteellä syntynyt taiteen maisteri, kuvanveistäjä ja keramiikkataiteilija, jonka teokset käsittelevät ihmisyyttä. Matikainen kertoi elävästi taiteestaan myös Kivimeijerin yleisötapahtumassa.

Somerolla häneltä on esillä töitä Arvottomat-veistossarjasta, jossa vahva keramiikka käyttäytyy kuin hentoinen kangas. Hupun alle verhotut keramiikkahahmot saavat ikään kuin kasvot, vaikka niitä ei näekään. Teokset käsittelevät arvottomuuden ja ulkopuolisuuden teemoja. Trofeiden lailla seinälle ripustetut teokset pitävät sisällään suojaan hakeutuvia sekä toisaalta myös piiloon työnnettyjä ihmisiä.

Raunioituneissa veistoshahmoissa ja -töissä Matikainen kuvaa ajan väistämätöntä kulua, sekä myös mieleenpainuvan tehokkaasti muistojen ja mielen hajoamista.

Hahmojen visuaalisina lähtökohtina ovat olleet Rooman hautausmaiden surupatsaat sekä sarja- ja elokuvien mörköhahmot. Pelon ilmapiiri ei ole kaukana.