Ilmatar mielii Palmaan tehokkaampia tuulivoimaloita

0
Tuulivoimaa on rakennettu ympäri Suomea, tämä kuva on Kemin Ajoksesta. Somerolle tuulivoimaa odotetaan tulevaksi reilun vuoden päästä.

Yhteensä neljä voimalaa tuottaisi vuonna 2022 maksimissaan 17,2 megawattia

Ilmatar Somero Oy hakee muutoslupaa Someron Palmaan rakennettaville tuulivoimaloille. Kyseessä on neljän muutosluvan haku olemassa oleville voimalaluville. Somerolla niistä tekee päätöksen ympäristölautakunta myöhemmin syksyllä.

– Kuulemiskirjeet on lähetetty naapureille, ja kuuleminen on parhaillaan käynnissä. Tässä vaiheessa naapurit saavat ottaa kantaa asiaan. Aikanaan lautakunnan tekemästä päätöksestä on sitten valitusoikeus, Someron kaupungin rakennustarkastaja Juha Kopra kertoo.

Voimalatekniikka on kehittynyt kuluneiden muutamienkin vuosien aikana niin merkittävästi, että myllyistä voidaan tavoitella entistä suurempia sähköntuotantomääriä. Voimalayhtiölle yksittäisten voimaloiden koon kasvattaminen tietää kustannustehokkuuden kasvua.

– Haemme muutoslupaa modernimpaan roottorikokoon, joka sitten tuottaa enemmän sähköä. Olennaista on se, että esimerkiksi voimalan kokonaiskorkeus ei muutu miksikään, mutta voimalan siipien pyyhkäisypinta-ala kasvaa, projektipäällikkö Petter Sund selvittää.

Alunperin vuonna 2014 Ilmatar haki Someron voimaloille maksimissaan 120 metrin roottorihalkaisijaa, kokonaiskorkeuden ollessa 180 metriä. Maston korkeus hakemuksessa oli 120 metriä.

Välivaiheessa Ilmattaren suunnitelmat koskivat 136 metrin roottorihalkaisijaa. Nyt Somerolle saapuneeseen hakemukseen roottorihalkaisijaksi on merkitty maksimissaan 150 metriä.

Tätä kautta siipien pyyhkäisypinta-alat kasvavat. Myllyjen kokonaiskorkeus ei kasva, sillä vastaavasti mastosta tulee lyhyemmät.

Teho kasvaa lähes puolitoistakertaiseksi. Alunperin suunnitelma oli 2–3 megawatin turbiineista, nyt puhutaan 4,3 megawatin tehosta. Yhteensä neljä voimalaa tuottaisi vuonna 2022 maksimissaan 17,2 megawattia.

Vertailun vuoksi: Paimionjokea kahlitsevan kolmen vesivoimalaitoksen, Askalan, Juntolan ja Juvan yhteenlaskettu maksimiteho on ainoastaan 3,9 megawattia.

Uusia turbiineja varten on tehty jo myös melu- ja välkeselvitykset. Koska generaattori sijoittuu matalammalle, voidaan olettaa, että puustokin voi vaimentaa tehokkaammin melua.

– Melu- ja välkevaikutuksia on verrattu alkuperäisiin vaikutusarvioihin ja tätä tasoa ei ylitetä. Melun voisi kuvitella kasvavan sähkötehon kasvun myötä, mutta uudet generaattorit ovat hiljaisempia. Melu pysyy suunnilleen ennallaan, ehkä jopa laskee. Mitään merkittäviä muutoksia ei kuitenkaan vaikutuksien suhteen tapahdu, Petter Sund luonnehtii.