Kivimakasiini lunasti paikkansa matkailuinfona

0
Kaupungin matkailuinfossa kesän ahkeroineet Ella Nyman ja Katri Salomäenpää ovat saaneet vastata kysymyksiin niin Kaija Aarikan elämäntyöstä kuin Someron matkailu- ja virkistystarjonnasta.

Matkailun infopiste oli kesän ajan Kivimakasiinissa yhdessä Kaija Aarikan elämäntyönäyttelyn kanssa.

Näyttelyssä kävi yli 1 700 henkeä. Se on kulttuurituottaja Liisa Mattilan mukaan pienellä paikkakunnalla hyvä saavutus näyttelystä, jonne pitää maksaa sisäänpääsystä.

– Vaikea sanoa, kuinka moni tuli vain näyttelyyn. Joka tuli kysymään Someron matkailutarjontaa, usein kiersi myös näyttelyn, ja näyttelyyn tulija tiedusteli myös paikkakunnan muuta tarjontaa. Näyttely ja opastus matkailupalveluihin kulkivat käsi kädessä, toteaa Mattila.

Infossa oppaina olleet Ella Nyman ja Katri Salomäenpää ovat ohjanneet väkeä Someron palvelujen ja virkistystoiminnan pariin.

– Olemme selvittäneet Kaija Aarikan elämää, mutta kertoneet myös paljosta muusta, mitä Somerolta löytyy, sanoo Ella Nyman.

Esimerkiksi Kivimeijerin ja Härkälän näyttelyistä, muistomerkeistä, kuten seiväshyppääjä Pentti Nikulan patsaasta.

Salomäenpää ja Nyman ovat ohjanneet kahviloihin, ruokapaikkoihin ja yrityksiin.

– Heinäkuussa meillä oli tehtävänä hoitaa myös kaupungin vuokramökkien Poikkipuoliaisen ja Iso Valkeen vuokrausta, kertoo Katri Salomäenpää.

Väki on halunnut tietoa näyttelyrakennuksen, Kivimakasiinin historiasta viljavarastona ja viinapolttimona. Myös Kiiruun talo ja sen nykyinen käyttö kiinnostivat matkailijoita.

Somero-tuotteet ovat menneet kaupaksi.

– Sitäkin on kysytty, missä Aarikan näyttely on tämän jälkeen esillä. Aarikka-museotakin ovat ehdotelleet ja sen paikaksi Aholaa, kertoo Katri Salomäenpää.

Kulttuurituottaja Liisa Mattilan mielestä tulevinakin kesinä infopistettä kannattaa pitää Kivimakasiinissa.

– Se on keskellä kaupunkia ja sinne on helppo poiketa. Jos siihen liitetään vielä näyttely, niin infopiste on useana päivänä viikossa auki.

Muotoilija, taiteilija ja yrittäjä Kaija Aarikan Jurvalasta Linnunradalle -elämäntyönäyttelyssä on käynyt väkeä paljon Somerolta ja naapurikunnista. Ihailijoita on ollut ympäri Suomen.

– Somero on hyvä päivämatkailukohde. Tämän on sopivan matkan päässä Helsingistä, Turusta ja Tampereelta. Someroa olisi hyvä kehittää päivämatkailukohteena, pohtii kulttuurituottaja.

Puutteina on, ettei Kivimakasiinissa ole vessaa.

– Moni on pyytänyt kahvia, mutta olemme ohjanneet heidät keskustan kahviloihin, kertoo infopisteen työntekijäkaksikko.