Koronakevään jälkeen oppilaat ja opettajat palaavat kesälomilta kouluun oloihin, joissa elellään varovaisesti turvavälejä ja käsihygieniaa noudattaen.

Sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm sanoo, että Somerolla koulutyö aloitetaan rauhallisin mielin.

– Tärkeää on, että jokainen kantaa vastuuta. Vain sillä tavalla voidaan estää tautiepidemian eteneminen.

Oppiminen on nyt keskiössä.

– Keväällä oppimiseen tuli aukkoja ja niitä pitää kiriä kiinni, kertoo sivistysjohtaja.

Someron kaupunki anoi valtiolta tukiopetukseen rahaa koronan tuoman tilanteen tasoittamiseksi. Sitä saatiin perusopetukseen 27 000 euroa ja varhaiskasvatukseen 8 500. Niillä järjestetään pienemmissä ryhmissä ylimääräisiä opetustunteja lukujärjestyksen ulkopuolella.

– Kokonaistilanne huomioiden oppimisympäristöselvitykseen meillä ei tällä hetkellä ole resursseja. Keskitytään nyt koulutyöhön, että oppilaat ja henkilöstö jaksavat. Katsotaan selvitystä loppusyksystä, toteaa Mäkelä-Rönnholm.

Edelleen koulussa toimitaan mahdollisimman paljon oman opetusryhmän kanssa. Koulupäivää on rytmitetty, esimerkiksi välitunteja ja ruokailuja on porrastettu. Oppilaat eivät itse ota ruokaa, vaan annokset jaetaan heille. Koulupäivän aikana tehtävää siivousta on lisätty.

Sivistysjohtaja muistuttaa, ettei kouluun tulla oireisena eikä sairaana. Tarpeettomia fyysisiä kontakteja vältetään.

– Jos on matkustellut riskialueella, on pysyttävä kotona 14 vuorokauden mittaisessa karanteenissa ennen kouluun tuloa sekä otettava yhteyttä koulun rehtoriin tai johtajaan tai päiväkotiin matkalta palatessa, opastaa Minna Mäkelä-Rönnholm.

– Noudatamme THL:n ja opetushallituksen antamia toimintaohjeita. Vanhemmille lähtee Wilmaan ohjeet tänään tiistaina, lupaa sivistysjohtaja.

Kouluissa toimitaan normaalin lainsäädännön piirissä; poikkeustila on tällä erää ohi.

– Mutta olemme valmiudessa, jos koronatilanne muuttuu. Jos tarvetta on, niin uuden lain nojalla muutoksia pystytään tekemään alueellisesti, kunnan sisälläkin. Perusturvalautakunta tekee niistä päätökset ja sivistyslautakunta panee toimeen.