Laihdutaan omalla tavallamme!

0

Laihduttaminen ei ole asia, joka olisi kovin paljoa minua koskaan kiinnostanut. En ole ikinä pyrkinyt olemaan kauhean laiha, koska minulle se ei vaan ole kovin tärkeää, kunhan ihminen on terve ja voi hyvin. Tiedän myös, että suurin osa ihmisiä, jotka kokeilevat laihdutuskuureja lihovat aika pian kuurin loppuessa.

Tämä korona-aika on kuitenkin vaikuttanut painooni sen verran, että päätin tehdä asian eteen jotain. Olen sitä mieltä, että jos itse ei voi enää hyvin, sitten on aika toimia. Kun tanssilavat menivät kiinni, tärkein liikuntamuotoni oli samalla poissa. Lisäaika kotona tarkoitti enemmän aikaa keksiä ja tehdä herkullista ruokaa. Pikku hiljaa se alkoi näkyä vaa’alla, ja siinä että vaatteet eivät enää mahtuneet niin hyvin kuin ennen.

Ratkaisukeskeisenä psykoterapeuttina olen nähnyt lukuisten asiakkaiden saavuttaneen tavoitteitaan käyttämällä omia yksilöllisiä ratkaisujaan sekä positiivista psykologiaa. Päätin kokeilla, jos samanlaiset menetelmät toimisivat tässäkin asiassa.

Projekti alkoi kolme viikkoa sitten, kun laitoin Facebook-sivulleni ”mainoksen” kokeilusta. Pyysin mukaan ihmisiä, jotka haluavat olla kuusi viikkoa kanssani positiivisessa kokeilussa ja haluavat myös pudottaa painoaan. Tiesin, että itse ainakin toimisin paljon paremmin, jos olisin ryhmässä, jolla on yhteinen tavoite.

Kymmenen minuutin sisällä ryhmä oli pystyssä. Kerroin, että ryhmässä ei olisi reseptinvaihtopaikka. Syöminen ja liikunta olisi jokaisin osallistujan omissa käsissä. En ole ravitsemusterapeutti, enkä pyri olemaankaan. Ideana oli yksinkertaisesti se, että kysyn päivittäin kysymyksiä, jotka pistävät osallistujat ajattelemaan ja löytämään itse ratkaisuja juuri omaan elämätilanteeseen.

Tulokset ovat olleet kiinnostavia. Muutama putosi aika pian pois remmistä, mutta kymmenkunta päätti jatkaa ja osallistua päivittäin. Muuta tehtävää ei ollut, kun vastata kysymyksiin ja mitata paino viikoittain.

Vaikka ryhmäläiset eivät tunteneet toisiaan ennen projektia, on syntynyt ihmeellinen ryhmähenki. Jokainen tsemppaa toistaan ja vinkkejä sekä kokemuksia vaihdetaan päivittäin. Jokainen on kokeilun aikana miettinyt, miksi haluaa juuri nyt pudottaa painoaan, mitä se merkitsee, miksi se on tärkeää, mitä se mahdollistaa ja miten pudotusta voi saada aikaiseksi.

Onko mahdollista pudottaa painoa pelkästään kysymällä kysymyksiä? On. Kolmen viikon sisällä olemme ryhmänä pudottaneet reilusti yli 20 kiloa. Toisella menee hitaammin ja toisella nopeammin, mutta jokainen on tehnyt tärkeitä havaintoja ja jokaisella on parempi mieli kuin kolme viikkoa sitten.

Vaatteet mahtuvat taas paremmin. Olen keksinyt, että tanssiminen ja liikunta on mahdollista kotonakin. Hyvä mieli siitäkin tulee. Olen myös nauttinut siitä, kun joka lauantai voin lukea muiden ryhmäläisten saavutukset ja itsekin kertoa, että oma painoni on taas pudonnut.

Tämä pienimuotoinen projekti on taas näyttänyt, että jokaisella on omia ratkaisuja omaan elämäntilanteeseensa, ja että mikä tahansa on mahdollista, jos pysähtyy miettimään, miksi se on juuri nyt tärkeää.

Tämän lisäksi kokeilu on ollut hyvä muistutus siitä, että on paljon helpompi kohdata elämän haasteet yhdessä kuin yksin.

Vielä en ole saavuttanut tavoitettani, mutta olen jo matkalla siihen, enkä olisi uskonut, että joku pieni painonpudotushaaste voisi oikeasti olla näin hauskaa!

Jody Merelle

ratkaisukeskeinen psykoterapeutti