Liikunnan ilo paistaa kasvoilta

0
Linda Nieminen ja Lauri Uotila alkavat innolla ohjaamaan liikuntaryhmiä elokuun lopulla.

Linda Nieminen ja Lauri Uotila odottavat into piukassa, että pääsevät vetämään Someron Sykkeen jumppia. Heitä palkitsee, kun he näkevät muiden kokevan liikunnan iloa ja että ryhmällä on hauskaa yhdessä.

– Mukavaa, että saa liikuttaa muita ja nähdä, miten he nauttivat, sanoo Linda Nieminen.

– Minua palkitsee, kun pystyy tuottamaan muille iloa ja mielihyvää, kiteyttää 18-vuotias Lauri Uotila.

Nieminen ohjaa perusaerobicia.

– Sellaista 1980-luvun Jane Fonda -tyylistä, jossa saadaan syke nousemaan, mutta ei niinkään kasvateta lihasvoimaa, selvittää Nieminen vetämänsä aerobicin olemusta.

Hän sanoo, ettei osallistujien tarvitse pelätä vaikeita askelkuvioita.

– Edessä on helppoa askellusta ja tanssillisia juttuja: rentoa menoa.

Lauri Uotila lähtee lasten ja nuorten eteen ohjaamaan freegymin ja ninjagymin yhdistelmää. Hän kuvaa sitä voimisteluksi, johon on yhdistetty muun muassa telinevoimistelua, kiipeilyä, esteiden ylittämistä ja voimaharjoittelua.

– Siinä pääsee purkamaan höyryjä, harjoittelemaan kehonhallintaa ja tekemään temppuja. Volttejakin voidaan kokeilla.

Free- ja ninjagym tukevat muita liikuntaharrastuksia ja lisäävät koordinaatiokykyä.

Abiturientti Uotila muistaa, miten piti pikkupoikana kiipeilemisestä.

– Lapsena parasta oli trampoliinilla pomppiminen ja temppujen tekeminen, kertoo Uotila, joka harrastaa judoa SM-tasolla.

Uotilalle muiden ohjaaminen on uutta, mutta Niemiselle tuttua. Ulkomailla vietetyt vuodet toivat tauon.

– Ajattelin, että nyt on hyvä aika taas aloittaa. Samalla minunkin tulee kerran viikossa liikuttua säännöllisesti, kertoo liikkuvaisten 3- ja 8-vuotiaiden poikien äiti.

Nieminen sanoo, että ohjaajapesti on monella tavalla hyödyllistä. Ei haittaa CV:ssä, että on kokemusta muiden ohjaamisesta ja joukkojen edessä esiintymisestä.

Tänä syksynä Sykkeessä uusina pääohjaajina aloittavat Kati Knuutila, Lotta Mäkinen, Linda Nieminen, Emmi Oksanen, Salla Pettersson ja Lauri Uotila.

Yhteensä Sykkeessä toimii 40 ohjaajaa.

Apuohjaajien koulutus alkaa

Someron Sykkeessä odotellaan innokkaasti syyskauden alkua. Kevätkausi tyssäsi maaliskuussa koronaepidemiaan. Ensimmäistä kertaa urheiluseuran historiassa kauden päättävä Kevätnäytös jouduttiin perumaan.

Kesäjumpat saatiin aloitettua suunnitellusti. Kesälukkari päättyy elokuun alussa ja syyskauteen lähdetään 31. elokuuta.

Uusia ohjaajia

Syke järjesti alkukesästä ohjaajien rekrytointi-illan, joka tuotti tulosta.

– On hienoa huomata, että ryhmäliikuntatuntien ohjaaminen Somerolla kiinnostaa, varsinkin kun urheiluseuratyö on pääsääntöisesti talkootyötä, ja nykyajan trendi tuntuisi olevan talkoiden väheneminen, kertoo Sykkeen tiedottaja Nina Vartemaa.

– Syke on iloinen, että pystyy tarjoamaan ohjaajatyötä halukkaille. Sekä tarjoamaan kokonaisen ohjaajapolun nuorille, joille myöhemmin elämässä on hyötyä ohjaajana toimimisesta tai jotka jopa hakeutuvat ohjaajan, valmentajan tai liikunnan pariin ammatillisesti, jatkaa Vartemaa.

Sykkeen kautta moni liikunnan ammattiuralle siirtynyt on saanut pohjakoulutuksen ja -kokemuksen.

– Sykkeen toimihenkilöitä lämmittävät tarinat, kun joku meidän ohjaaja menestyy myöhemmin elämässään ja kiittää kasvattiseuraa alkutaipaleen avusta, sanoo Vartemaa.

Koulutusta ohjaajille

Sykkeessä ohjaaja toimii joko pää- tai apuohjaajana. Aikuisten ryhmissä toimii ainoastaan pääohjaajia, mutta lasten ryhmissä pääohjaajien lisäksi tarvitaan paljon apuohjaajia.

Apuohjaajat ovat usein heitä, jotka lähtevät rakentamaan omaa ohjaajapolkuaan ja joita Syke lähtee kouluttamaan alkeista kohti pääohjaajan uraa.

Uutena opintopolkuna Syke aloittaa tänä syksynä apuapuohjaajien koulutuksen. Nuoria ruvetaan valmentamaan omalle ohjaajapolulle jo varhain, sillä lasten ryhmissä tarvitaan enenevässä määrin apukäsiä ja -jalkoja.

Apuapuohjaajat aloittavat oppimisen ja havainnoin omissa ryhmissään ja hyppäävät jo mukaan Voimisteluliiton koulutusjärjestelmään. Apuapuohjaajina aloittavat Eerika Haalijoki, Elsa Hälli, Venla Karttunen, Emelina Koski, Juliana Krivosejeva, Lotta Käkönen, Sanni Luukkala, Mira Rajala, Tiia Salminen ja Linnea Sariola.

Voimisteluliitto tukena

Syke kouluttaa myös niitä aikuisia, jotka vasta aikuisena aloittavat ohjaajatyötään. Koulutus ostetaan pääsääntöisesti Suomen Voimisteluliitolta, jonka jäsenseura Syke on.

Voimisteluliiton koulutusta järjestetään tasoilla I–III. Koulutus aloitetaan I-tasolta edeten henkilökohtaisella opintopolulla omien kiinnostusten kohteiden ja koulutustarpeiden mukaisesti.

Voimisteluliiton koulutusjärjestelmä sisältää neljä erilaista koulutussektoria: lasten ja nuorten ohjaajat ja lajivalmentajat, aikuisten ohjaajat, tuomarit sekä seurajohto.

Voimisteluliiton lisäksi Syke ostaa tarvittaessa koulutusta muilta koulutusten järjestäjiltä sekä lisenssituotteiden järjestäjiltä (esimerkiksi Lavis, Asahi). Joitakin tunteja, varsinkin kurssimuotoisia, ostetaan myös paikallisilta ja lähiseudun yrittäjiltä.