Liikunta kuuluu kaikille: – Tämän kylän hyväksi ollaan, tehdään ja ponnistellaan joka päivä

0
– Kuntosali on varmin ja turvallisin tapa saada keholleen tärkeää rasitusta nykypäivänä, kun fyysistä työtä ei enää tehdä, saliyrittäjä Sari Majuri painottaa.

Huhtikuussa liikunnanohjaaja Sari Majuri vuokrasi Takalankujalta tyhjiksi jääneet kuntosalin tilat. Elettiin kovimpia koronarajoitusten aikoja. Päätös oli rohkea. Kukaan ei tiennyt, milloin ovet saisi avata uusille ja vanhoille asiakkaille.

Päätös omasta alasta oli itänyt mielessä hiljalleen. Sari Majuri opiskeli alunperin lähihoitajaksi peruskoulun jälkeen. Hän suoritti kolme erikoissuuntautumista, minkä jälkeen hän opiskeli sairaanhoitajaksi.

– Todella pitkän kaavan mukaan olen opiskellut. Yhteensä kahdeksan vuotta hoitoalaa. Olisi kannattanut mennä opiskelemaan suoraan lääkäriksi. Mutta siihen ei ollut hinkua, eikä ole vieläkään, Majuri nauraa huvittuneena.

Salon sairaalaan leikkaussalin sairaanhoitajaksi Sari Majuri ryhtyi 2009.

Mieli teki jotain ihan muuta.

– Kun Veera Hälli pyysi Someron Liikunnalle töihin, olin jo opiskelemassa liikunnan ammattitutkintoa Eerikkilän Urheiluopistossa. Valmistuin 2017, ja jo koulutuksen aikana laitoin toiminimen pystyyn.

Työnimeksi tuli Majurimove. Se sai alkunsa liikunnasta innostuneen naisen palavasta halusta auttaa ihmisiä voimaan paremmin. Majuri veti Someron Liikunnassa ryhmäliikuntaa ja teki yksilövalmennusta (personal trainer). Vuoden alusta lähtien hän on ollut sataprosenttisesti yrittäjänä.

Miksi hän heivasi Salosta?

– Aloin kyllästyä hoitamaan ihmisiä leikkauspöydän kautta. Sillä heitä voi hoitaa jo paljon aikaisemmin kuin siellä. Se on vain hätäkeino. Kaikkia ei voida pakottaa liikkumaan, mutta toimintakykyään jokainen voi ylläpitää liikunnan avulla huomattavan paljon, Sari Majuri painottaa.

Ohje ihmisille on selkeä.

– Ei pidä olla liian kriittinen tavoitteissaan sille, mikä on sopiva liikunnan määrä. Tai epäillä, mitä liikunnan pitäisi olla, niin että se hyödyttää sua. Haluan innostaa kaikkia liikkumaan omalla kuntotasollaan!

Moni luulee, että pitäisi liikkua jotenkin ylenpalttisesti.

– Keho ja mieli kaipaavat pikkuisen ponnisteluja. Ihmisen elimistö on luotu liikkumaan. Tärkeintä on, että tulee rasitusta. Kestävyyttä ja voimapuolen rasitusta kaivataan yhtä paljon.

– Kuntosali on varmin ja turvallisin tapa saada keholleen rasitusta nykypäivänä, kun fyysistä työtä ei enää tehdä, Majuri painottaa.

Hän naurahtaa, ettei tarvitse penkata (nostaa penkiltä suorille käsille) 200 kilon painoja, kun elimistö on onnellinen vähemmästäkin.

– Pitäisi lailla kieltää vähättely omasta tasostaan ja omasta jaksamisestaan. Jokainen tekee juuri sen, minkä tekee!

Sari Majuri myöntää tilaisuuden omalle kuntosalille niin sanotusti ”kävelleen vastaan”.

– En voinut olla tarttumatta siihen. Tilaisuus olisi voinut olla parempi, mutta ei koronalle mitään voinut.

Paikka avautui kesäkuun alussa, kun ovet sai avata ja valtakunnalliset rajoitukset antoivat myöten. Ensimmäinen asiakas saapui varttia ennen virallista aikaa.

Majurimove tarjoaa isot tilat, mikä on omiaan lisäämään turvallisuutta. Laitesali on noin 400 m². Sen päälle tulevat ryhmäliikuntatila 50 m², tatamisali 50 m² ja spinningsali 50 m².

Uutena syksyn lukujärjestyksessä alkavat tankotunnit. Tankoja tulee kolme, jotka riittävät kuudelle ryhmäläiselle. Tarkoitukseen on oma pieni tankostudio.

– Alussa sitä myydään pelkästään ohjattuna, eli näin ihan turvallisuudenkin kannalta.

S uurin osa myynnistä tapahtuu verkkokaupan kautta. Jopa kertalipun voi ostaa, jolla ovesta pääsee sisään. Verkko-ostamisen suosio yllätti Sari Majurin. Ihmiset ovat selkeästi tottuneet nettiin.

– Yrittäjäelämän alku ei mennyt ihan niin kuin ajattelin, mutta tässä sitä nyt ollaan, enkä kadu yhtään! Kun unelmat sanoo ääneen, niin usein ne siitä alkavat toteutua.

Syksyn ryhmäliikuntavetäjiä on palkkalistoilla neljä. Asiakaspalvelussa myös on auttava käsipari.

– Itse vedän tunteja eniten. Kyllä se on rikkaus, että on tiimi ja ihmisiä ympärillä!

Kaksi kuukautta on takana.

– On ollut koronan takia maailman pisin vuosi, kevät ja kesä. Kaikki on tapahtunut kuin hidastetussa filmissä, ja edelleen ilmassa leijuu paljon epävarmuutta. Asioiden muuttumista on pitänyt odottaa. On pitänyt miettiä, ennen kuin tekee mitään.

Aiempaan verrattuna erityisryhmät on nyt huomioitu. Vanhempainvapaalla olevat ja omaishoitajat saavat kuntosalipalvelut kevennetyllä hinnalla.

Voimakkain uudistuminen edelliseen kuntosaliin nähden on, että toiminnasta vastaa paikallinen yrittäjä.

– Kaikki, mikä tulee, jää käytännössä kaikki tähän samaan kylään. Tämän kylän hyväksi ollaan, tehdään ja ponnistellaan joka päivä.