Maatalouden tuotannon mukauduttava kuluttajan toivomuksiin

0
Nykyaikainen monikerroslattiakanala. Kanojen suuri määrä lattialla perustuu niiden luontaiseen uteliaisuuteen. Ne ovat kiinnostuneina tulleet tervehtimään valokuvaajaa.

Kauriskallio Oy:n munatilalla Ihamäessä jatkuu ensi vuonnakin laajamittainen siirtymäaika, joka sai alkunsa vuoden vaihteessa.

Patrik Nikula tuli sukupolvenvaihdoksessa maatilan sekä muninta- ja kasvatuskanalat käsittävän kokonaisuuden enemmistöosakkaaksi, isänsä Jukka Nikulan jäljissä. Perheen tytär Mandy Yli-Viikari on toisena osakkaana, ja Jukka-isä on mukana edelleen pienellä osuudella.

Mukana on myös sisarusparven kolmas Leif Viitanen. Perheen emäntä Taina Skaffari on mukama myynnissä ja toimistotöissä.

Kasvatuskanalan uudistus saatiin valmiiksi 2019. Ensi vuonna munituskanaloita muutetaan vapaan kananmunan tuotantoon.

Munatukku Nikula Oy perustettiin 2011, joten sen omistajuuden muuttaminen koittaa lähivuosina. Ensi vuonna kanaloissa tehdään isoja muutoksia.

————————————————————–

Tuotanto on aina eettisempää kuin kulutus

Osa kuluttajista hakee halvinta hintaa, mutta kasvava osa on valmis maksamaan ruuasta enemmänkin:

Nykyiset virikehäkit Jukka Nikula valjasti käyttöön 10 vuotta sitten.

Virikehäkkien käyttö koko Suomessa alkaa olla tiensä päässä, sillä Keskon ja S-ryhmän on uutisoitu luopuvan virikehäkkimunien myynnistä 2025.

Nikuloiden tilalla ei olla vakuuttuneita, että ihan näin tulee välttämättä käymään.

Suomea ajatellen jyrkkä muutos markkinoille voi olla vaikea toteuttaa, sillä kustannukset ovat mittavia. Toisaalta pankkien rahoitus on tiukentumassa. Nähtäväksi jää, uskovatko pankit munanhinnan nousuun, mikä lattiakanaloiden rakentamisen kattamiseksi jatkossa tarvitaan. Korona pelkästään on korottanut vakuuksien tarvetta.

O s a luomu- ja myös lattiakanaloiden munista pakataan virikerasioihin. Erikoismunille ei ole riittävästi kysyntää, tuotannon määrä on isompi.

Samaan aikaan on 20 prosenttia kalliimpaa tuottaa lattiakanalanmunia. Luomussa tuotantokustannus on arviolta noin kolminkertainen.

– Vastaavasti kauppa toimii eettisyyttä tukien, eli kaupan kate luomussa on pienempi, Jukka Nikula muistuttaa.

Kauppa siis tukee eettisyyden kannalta parempaa tuotantosuuntaa. Ne näkevät sen kilpailutekijänä.

– On myös ihmisryhmä, joka tulee aina ostamaan halvinta. Joku liikeketju voi siksi ottaa myyntiin virikemunaa, jos sitä on saatavilla.

Jukka Nikula huomauttaa tuotannon olevan aina eettisempää kuin kulutus.

– Kuluttajalla on valinnanmahdollisuus, miten eettisesti tuotettua munaa hän ostaa. Suomessa poliittisesti päätetään, kuinka ruokaa tuotetaan.

Mitä eettisempää on tuotanto, sitä kalliimpaa se on. Kuluttajien kysynnästä johtuen reilu puolet Suomen munista tuotetaan edelleen häkissä.

Virikehäkkituotannon vaihtoehtoina on lattia- ulko- sekä luomukananmunien tuotanto. Kuluttaja päättää. Tuottaja tuottaa sitä, mille on kysyntää.

Tilalla on 65 000 munivaa, joista 32 500 pistetään uusiin ”ympyröihin”, jotta lopputulos olisi kannattava. Tuotantotavaksi tulee kerroslattiakanala.

– Meille kanoille tulee käyttöön lattia plus kolme kerrosta, joka vaatii kanalarakennukselta 3,5 metrin korkeuden, Patrik Nikula selvittää.

Neliömetrillä on laskennallista tilaa 9 kanalle, luomussa 6:lle.

– Kana on tuotantotavassa vapaa liikkumaan, eli se saa mennä ja liikkua kerrosten välillä, sekä myös lattian tasossa. Kanoja varten on ramppeja, Patrik Nikula jatkaa.

Lanta ajetaan pois kanalasta kolmesti viikossa. Näin ilmanlaatu pysyy hyvänä.

Virikehäkkien käyttöiän Patrik Nikula arvioi tilalla vielä 10–15 vuodeksi. Markkinoita purettaville häkeille ei ole edes Baltiassa.

Noin 1 000 neliön kanalarakennus raivataan tyhjäksi. Siihen mahtuu noin kaksi kolmasosaa rakennuksen nykyisestä kanamäärästä.

– Suomen tasolla tarvittaisiin lisärakentamista. Meille ei rakenneta uutta kanamäärän pitämiseksi samana. Tilakohtaisesti tuotantoa on tarkoitus luultavasti supistaa. Elämässä tarvitaan muutakin kuin kananmunia, Patrik Nikula päättelee.

Yhtenä syynä ovat kustannukset. Kanapaikan hinta uudessa kanalassa on 45 euroa. Mukaan pitää sisällyttää myös riskit.

– Erikoistuminen on ehkä se, mihin lähdemme mukaan, ei määrä.

Tarkoitus on tuottaa erilaisia kananmunatuotteita, ja nostaa jalostusta. Tuotannon rajat alkavat paukkua vastaan. Jossain vaiheessa munat tehdään jääkaapissa itse. Silloin ei tuottajaa tarvita.

– Maatalouden katteet ovat pieniä, tämä ei ole mitään peliteollisuutta. Suomessa ruokaa on tuotettu, koska sitä on tarvittu. Tulevaisuustutkijat ennustavat muutoksia myös ruuantuotantoon. Tuotannon on muututtava, jos kasvipohjaisten tuotteiden käyttö yleistyy.

Tulevaisuudessa pärjätään pienemmällä peltoalalla, jos eläinperäisten tuotteiden käyttö vähentyy.

– Viiden vuoden päästä on mahdoton tietää, mitä täällä tarvitaan. Voi olla suuri riski sijoittaa useita miljoonia kiinni, joka myös pitäisi kuolettaa tuotannolla 15 vuodessa, Patrik Nikula pohtii.

Rahoittajat päättävät, minkä verran tuotantoa voidaan laajentaa.

– Viljelijän usko ja ilo eivät pelkästään riitä, niitä tarvitaan myös rahoittajilta.

Jukka Nikulan aloittaessa tilalla oli 5 000 munijaa. Nyt yksikkö on 100 000 eläintä muniviksi kanoiksi muutettuna.

Keskikanalan koko Suomessa on 15 000. Maassamme on 270 kanalaa. Somerolla kanaloita on enää 17.

– Tapahtuu polarisoituminen. Suuret jatkaa ja suurenee. Alle 5 000:n kanalat, jotka myyvät itse, jatkavat. Luokassa 5 000–20 000 kanaa on suurin poistuma, kun laitteita joudutaan vaihtamaan.

Varsinais-Suomessa tuotetaan noin 65 prosenttia munista. Nikulan tuotantomäärä on 1,5 prosenttia Suomen tuotantomäärästä ja 3 prosenttia pakkausmäärästä.

Ensimmäinen askel erikoistumisessa otetaan osallistumalla testituottajana ja pakkaajana Frex -erikoismunien tuotantoketjuun. Nikuloilla koeajetaan pienelle kanamäärälle rehuja, joissa ei ole soijaa ja kalajauhoa, vaan muun muassa hamppua ja porkkanaa.

– Helsingin ravintoloissa se on saanut hyviä arvioita kokeiluissa, samoin huippuravintoloissa Belgiassa ja Saksassa. Kokit kokevat, että siinä on ”jokin juttu”, Jukka Nikula toteaa.

Kananmunapakkauksen yhteydessä syntyy sivutuotteena myös niin sanottua B-munaa, josta valmistetaan munamassaa muun muassa leivontaa varten.

Nikulan perhetilalla sitä aiotaan alkaa kypsentämään, ja tuottaa siitä koiranruokaa. Luvat ovat olemassa ja koe-erät lähdössä markkinoille.

Tilan Munamarket on myös saanut hyvän vastaanoton. Munamarketista kuluttaja voi ostaa eri tuotantotavoilla tuotettuja kananmunia itsepalveluna,mihin kellon aikaan tahansa käteisellä tai MobilePaylla . Korona on entisestään kirittänyt pari vuotta toimineen Munamarketin myyntiä.