Metsä mielessä ja tauluissa

0
Outi Nietosvaaran katse kohdistuu yläilmoihin. Siellä ylhäällä näkyvät puiden latvat ja taivas.

Outi Nietosvaara seisoo taulujensa ääressä ja luo katseen ylös. Hän on tallettanut teoksiinsa metsän tunnelmaa katsellessaan puiden alta kohti korkeuksia. Oksien välistä pilkahtaa sininen taivas. Pieni ihminen alhaalla, suuri mahtavuus ylhäällä. Oksat suojaavat ja ovat raamit kirkkaudelle.

Puita ja Muita -näyttelyn teema liittyy kiinteästi Nietosvaaran meneillään olevaan vapaan maalauksen koulutusohjelmaan ja taidekoulutukseen Saksassa.

– Oma teemani on ollut Elämän puu. Suurin osa varsinkin puuaiheisista maalauksistani on syntynyt tätä teemaa työstäessä, kertoo Outi Nietosvaara.

– En maalaa perinteistä näköismaisemaa, vaan sisäistä mielentilaa. Sellaista sielunmaisemaa, jossa koen olevani kotona, selvittää psykiatrian erikoislääkäri, jonka vei 2016 Darmstadtiin meteorologimiehensä työ. Siellä jäi aikaa keskittyä maalaamiseen ja taitojen kartuttamiseen.

Puita ja maisemia Nietosvaara on maalannut ennen Saksan taidekurssitustaankin. Esimerkiksi auringonlaskuja ja omenapuita, jotka näkyivät hänen huoneensa ikkunasta lapsuudenkodissa Somerolla.

Matkan varrella ilmaisu on muuttunut abstraktimpaan ja ekspressiivisempään suuntaan.

– Kokeilen ja opettelen uutta. Eniten nautin maalatessani spontaanisti ja intuitiivisesti. Tykkään leikkiä väreillä ja irrotella. Maalausprosessin edetessä kuva alkaa muotoutua ja kertoa minulle tarinaansa.

Kirjaston Parvigallerian näyttelyn työt on tehty akryyliväreillä ja sekatekniikalla. Pari on guassitöitä.

Outi Nietosvaara, omaa sukua Lehtinen, on käynyt lukion Somerolla. Vanhemmat Raili ja Rauno Lehtinen asuvat edelleen paikkakunnalla.

Someron tutut ovat todenneet, että eikö olisi jo aika laittaa tauluja esille. Somero tuntui hänestä turvalliselta paikalta pitää ensimmäinen oma taidenäyttely. Yhteisnäyttelyissä hän on ollut mukana.

Nietosvaara kertoo piirtäneensä ja maalanneensa ahkerasti lapsena. Opettaja Aila Talosen kuvaamataidon tunnit yläasteella ja lukiossa olivat odotettuja hetkiä.

Outi Nietosvaaran maalauksia näyttelyssä Puita ja Muita 3.8.–31.8. kirjaston Parvigalleriassa