Mietteliääksi vetää

0

Uutiset Suomen hiljenemisestä pienissä syrjäisissä kaupungeissa vetävät mietteliääksi. Helsingin Sanomat vertaili, miten ympäri maata myydään nyt kokonaisia kerrostaloja halvemmalla kuin Helsingistä on saatavissa yhtäkään yksiötä. Esimerkkinä on Jämsä, jossa kerrostalon saisi 35 000 eurolla. Eikä se todella ole halvoissa hinnoissa poikkeus.

Somerolla saatiin vanhasta Oraksen kerrostalosta kohtuullinen hinta. Ennusmerkit tulevasta eivät silti ole hyvät. Asuntomarkkinoiden jyrkkä jakautuminen on tosiasia. On ollut jo pitkään. Vaarassa eivät ole enää vain syrjäseudut, vaan myös kaupungit varsin lähellä isompia keskuksia.

Voittajia on vähän, lähinnä korkeakoulukaupungit. Muiden pitää kärsiä toivottavasti mahdollisimman vähän.

Tämä kaikki merkitsee myös varallisuuden uusjakoa. Jos pitäisi muuttaa työn perässä muualle tai eläkkeellä pienempään huusholliin ja lähemmäs palveluja, saattaa entinen koti olla vailla arvoa.

Monet poliittisesti tärkeät päätökset olisi pitänyt tehdä ajoissa kelkan kääntämiseksi.