Päivä kerrallaan on menty, odotettu ja toivottu

0
Vielä viikko ennen juhlia on ollut pieni pelko siitä, että toteutuuhan kaikki, kuten on toivottu. Pöydän lasikattausten äärellä ovat Jani, Netta ja Justus Mäenpää.

”Alan pikkuhiljaa uskoa, että meillä on kuin onkin ylioppilasjuhlat. Vihdoin ja viimein.”

Näin Netta Mäenpää postasi vajaa viikko sitten kaveripiirilleen sosiaalisessa mediassa. Juhlat ovat lauantaina. Se tuntuu hyvältä niin perheen esikoisesta, Justus Mäenpäästä kuin isästä Jani Mäenpäästä. Eniten juhlia on silti odottanut äiti.

– Päivä kerrallaan on menty, ettei sairastuta. Nyt jo melkein uskoo juhlien lopulta tulevan. Teemme kuitenkin kaikki töitä riskin alla koulussa, jossa tavallista flunssaa on paljon liikkeellä.

Vanhemmat ovat Joensuun koulun opettajia. Ylioppilas sai alkusyksyksi töitä koulunkäyntiavustajana.

– Kutsut ovat olleet valmiina toukokuusta ja kuvakin on. Vieraat saavat kiitoskortin lähtiessään.

Justus Mäenpää ajatteli juhlia alkukesänä.

– Kyselin koulussa muiltakin, mutta olin ainut sillä kannalla. Siksi minäkin päätin lykätä juhlia.

Netta Mäenpää kiittelee Someron opetustoimea, joka antoi ohjeet kuuden vieraan saapua väljästi monitoimitalolle yhteiseen juhlaan. Isoissa kouluissa, kuten Salossa, juhlat järjestetään etänä. Sellainen latistaa juhlatunnelmaa.

– Toivon lahjaksi rahaa. Olen aina ollut vähän sellaisia rahamiehiä. Toki muutkin lahjat ovat mieluisia, Justus Mäenpää nauraa, kun lahjatoivetta kysytään.

Vieraat ja kattaukset on jaettu kahteen ryhmään. Mukana ovat kaikki tärkeät, vanhoja opeja ja kavereita myöten. Pöytiä on väljästi terasseilla. Jos sataa, niin kaikki vajaa 60 vierasta mahtuvat suojaan.

– Juhlatunnelma siitä tulee. Vaikka keväällä tuntui, ettei tällaista ole ikinä ennen tapahtunut. Eikä olekaan, isä-Mäenpää toteaa.

Justus Mäenpää sai eximian paperit. Niillä on varaa valita jatko-opiskelupaikka.

– Ensin toivoin itselleni lentäjän uraa. Kävin ilmavoimien testeissä ja kokeissa ja etenin viidenteen vaiheeseen, mutta sitten tuli kielteinen päätös. Nyt haluaisin matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan, teknilliseen korkeakouluun tai teknilliseen yliopistoon. Niitä ennen alkaa vielä armeija tammikuussa, nuorimies kertoo suunnitelmistaan.