Sähköntuotanto kannattaa hyödyntää omassa taloudessa

0
Uusiutuva energia on tämän päivän ja tulevaisuuden juttu. Heikki Ilmonen asentaa järjestelmän inverttereitä ulkorakennukseen.

– Aurinkosähköjärjestelmän mitoitus pitää lähteä sähköntarpeesta. Siitä, mikä se kullakin on. Yhtään ylimääräistä sähköä ei paneelien avulla kannata tuottaa ilmaiseksi valtakunnan verkkoon.

Näin aurinkopaneelijärjestelmän valintaa painottaa Heikki Ilmonen, joka lähti musabisneksen jälkeen aurinkoenergian puolestapuhujaksi.

– Kuningasajatus oli, että käytetään sähkö itse, mikä auringosta tulee.

Aurinkopower on Heikki Ilmosen perustama yritys Somerolla. Takana on lähes 50 vuoden kokemus elektroniikasta ja pitkä musiikkialan ura.

– Sähkömiehenä olen itse oppinut ja ymmärrän sähkön päälle. Kuka tahansa saa vetää johdot ja piuhat itse, kunhan valtuutettu sähkömies ne kytkee. Innostuin jo nuorena sähkölaitteista ja elektroniikasta. Olen muun muassa rakentanut ja korjannut paljon musiikkilaitteita ja -vahvistimia.

Elektroniikan Ilmonen myöntää olleen intohimo. Häntä on aina kiinnostanut vaihtoehtoiset tavat tuottaa sähköä.

– Aurinkosähkö on ihan varteenotettavaa sähköä. En meinannut aluksi itse uskoa, kuinka paljon virtaa paneeleista tulee, kun ne ensin mökille asensin, Heikki Ilmonen naurahtaa.

Kaikki lähtee sähköntarpeesta, mikä se kullakin on. Yhtään ylimääräistä ei kantaverkkoon kannata tuottaa, koska sähköyhtiön pientuottajalle maksama hinta on niin kehno. Sellaisten laitteiden kauppaaminen ei ole kuluttajan etu.

– Lahjoittaa ei sähköä kannata, Ilmonen painottaa.

Ilmonen vieraili alunperin Saksassa alan messuilla ja innostui laitteistosta, joka ei tehdasasetuksen syötä sähköä valtakunnan verkkoon. Niitä hän rupesi maahantuomaan ja myymään.

Aurinkopaneeli muuttaa auringon säteilyn energian tasavirraksi, jolla voidaan ladata esimerkiksi aurinkojärjestelmän akkuja. Invertterillä tämä energia voidaan muuttaa kotitalouden verkkoon sopivaksi vaihtovirraksi.

– Paneelit, akut ja uudenaikaiset invertterit ovat a ja o aurinkoenergiassa. Laitteet ovat tulleet tehokkaammiksi.

Esimerkiksi puun varjo ei haittaa sähköntuottoa entisessä määrin, kun paneelin pinta on jaettu kahteen osaan.

– Uutuuspaneelin teho on 325 wattia, kun ne monilla vieläkin ovat 265–285 wattia. Nousu on aika iso, lähes parikymmentä prosenttia.

Paneeleiden ja katon väliin jäävä tuuletusväli on saksalaisten kiinnityskiskojen takia riittävä, noin 15 senttiä. Hyötysuhde paranee, kun paneeli ei kuumene.

– Myymässämme järjestelmässä kaikki sähkö menee invertterin läpi, toisin kuin vanhanaikaisissa järjestelmissä. Jos niissä sähkökatko alueelle tulee, invertteri ei toimi valtakunnan verkon puuttuessa. Tämä on tärkeää syrjäkylillä, joissa sähkökatkoja on usein. Tässä järjestelmässä sähköt eivät mene poikki katkonkaan sattuessa.

– Plussapointtina on, että tässä invertterissä on myös aggregaatin ohjaus. Eli se toimii aina, verkossa tai ilman. Akunhallintajärjestelmä puolestaan valvoo, ettei akkuja yliladata.

Kotiinsa Ilmonen asentaa parhaillaan järjestelmää, jossa on kolme 5 kilowatin (kW) invertteriä, yksi jokaiselle vaiheelle. Näin siksi, että hänellä on käytössään autonostinta, sorvia, hitsejä ja maalämpöä. Järjestelmästä saadaan sekä voima- että valovirta.

– Siniaaltoinvertteri tuottaa yhtä ”puhdasta” sähköä kuin on valtakunnan verkossa. Se on tärkeää herkimmille laitteille. Virtaa tulee 3 x 25 ampeeria, eli yhteensä 15 kW. Sähkötehoa tulee samasta paneelimäärästä entistä enemmän.

Akkujen koot ovat pienentyneet. Ilmosen akusto kuvassa on lähes 6 kWh. Lopulliseksi tehoksi hän on suunnitellut noin 12 kWh.

– Esimerkiksi ilmalämpöpumppu tarvitsee kilowatin verran tehoa ja tuottaa sillä 4–5 kW:n edestä lämpöä. Siinä saadaan jo aika korkea jalostusarvo.

– Yhteen invertteriin voi laittaa 18 paneelia, eli tässä järjestelmässä 3 x 18 paneelia. Sillä pyörii jo aika iso konepaja.

Koska järjestelmä ei tuota lainkaan sähköä verkkoon, se on turvallinen sähköasentajille tilanteissa, kun esimerkiksi puu on kaatunut linjan päälle.

– Verkkoon syöttäminen ei ole järkevää. Joten ei ole myöskään järkevää ylimitoittaa järjestelmää. Ylimenevä virta menee käytännössä ilmaiseksi sähköyhtiön taskuun, Ilmonen kritisoi.

– Tässä laitteistossa järjestelmää voidaan ”ylimitoittaa” sen verran, että akustoon saadaan ylimääräistä virtaa myös öiden ja sadepäivien varalle. Pilvisenä päivänä sähköä tulee yllättävänkin paljon. Esimerkiksi sähköautoa pitää ladata aina kun tarve on, samoin pyörittää pyykkikonetta. Akuista saadaan virtaa aina.

Ilmosen lataushybridinä toimiva henkilöauto ottaa virtaa 5 kW. Se on sama kuin aurinkojärjestelmän akuston virtamäärä. Auto kulkee sillä 20 kilometriä, uudemmat menisivät jopa 40–50 kilometriä.

– Sähköautot ovat erikseen. Ne kulkevat sähköllä 200–300 kilometriä, mutta akustokin painaa 600–700 kiloa. Sähköautoa joutuu lataamaan pitkillä matkoilla matkan aikana, kun taas lataushybridi on järkevä, jos työmatka ja muut matkat pääosin ovat esimerkiksi 10 kilometriä. Minä uskon ennemmin vetyauton tuloon kuin sähköautoihin.

Aurinkojärjestemän litium -akut kestävät 5 000–6 000 lataus- ja purkusykliä. Niiden kestoikä on 15–16 vuotta.

– Lyijyakku kestää 500 sykliä eli litiumilla käyttöikä on 10-kertainen. Parhaimmillaan lyijyakku kestää 4–5 vuotta. Lisäksi lyijyakku vaatii tuuletustilan räjähdysvaaran vuoksi.

Litium-akku ei kiehu ladatessa eikä purkaessa, eikä se edes lämpene.

– Myös virranotto- sekä purkauskyky on litiumissa parempi. Lyijyakku veisi 6–7 kertaa enemmän tilaa ja painaisi huomattavasti enemmän, Ilmonen selvittää litium-akun etuja.

– Kyllä aurinkosähkö on ehdottomasti tulevaisuuden ala mun mielestä.

Fortum ottaa pientuottajilta sähkön liki ilmaiseksi.

– Mutta kun sähköä ostaa, niin se ensinnäkin maksaa enemmän kuin myydessä siitä saa, ja päälle tulee vielä arvonlisävero, siirtomaksu ja sähkövero.

Esimerkiksi Ilmosen kesämökillä ostetun sähkön energiahinta on 8,95 senttiä/kWh. Laskussa sähkönmyynti oli 1,95 euroa (sis. alv), sähkönsiirto 61,85 euroa ja sähkövero 2,33 euroa. Yhteensä 79,21 euroa.

– Ylikorkeita sähkönsiirtomaksuja perustellaan maakaapeloinneilla. Todellisuudessa niitä on Somerollakin tehty pelloille, eikä metsiin, jossa maakaapeli todella olisi tarpeen. Peltokaapeloinneillaan he pääsevät osoittamaan, että näin ja näin paljon he ovat verkostoa ”parantaneet”, Ilmonen huomauttaa.

– Mökillä on kaikki omakotitalossa oleva sähkölaitteisto, plus ilmalämpöpumppu tuottaa lämmön. Alle 10 vuodessa järjestelmä maksaa itsensä takaisin.

Takaisinmaksu on jopa nopeampi, jos siirtomaksut edelleen nousevat.

– Eikä yhtään tule suru puseroon, kun kesäkuumalla pistää pumpun viilentämään. Lisäksi etuna ovat vielä ne ilmaiset kilometrit autolla.

Uutta mökkiä rakentaessa Ilmonen ei miettisi hetkeäkään, valitsisiko oman sähkön vai valtakunnan verkon. Sähköliittymästähän ei siinä vaiheessa tarvitsisi maksaa mitään.