Silja Kososen vahva vire piti, nousi mestariksi

0
Naisten moukarin mitalistit hopeaa saanut Kati Ojaloo, Suomen mestari Silja Kosonen ja pronssimitalisti Suvi Koskinen.

Teksti Aulis Tiensuu, kuvat Johanna Witka

Someron Esan Silja Kosonen h allitsi naisten moukarifinaalia alusta loppuun ja nousi Kalevan kisojen voittajaksi SE-nainen Krista Tervon takaa voittamalla hänet nyt ensimmäisen kerran. Kososen voittotulos 68,40 on hänen toiseksi paras kilpailutuloksensa Someron ennätysheiton 71,34 jälkeen.

Mestaruutta puolustanut Krista Tervo oli kilpailujen ensimmäinen heittäjä, mutta sai vain 61,41. Viidentenä rinkiin astunut Silja Kosonen vetäisi varmalla perusheitolla johtoon tuloksella 66,57 ja pitikin kärkipaikan sitten loppuun saakka. Lähimmäksi avauskierroksella pääsivät Suvi Koskinen 65,17 ja Kati Ojaloo 6 3,56.

Toinen kierros ei tuonut muutoksia. Kosonen heitti 64,11 ja muu kärkipää mitättömiä. Kososen lopullinen niitti tuli sitten kolmannella kierroksella, kun hän heitti tuon voittoheiton. Ojaloo paransi vähän ja Kiira Väänänen nousi edelleen mitättömän heittäneen Tervon ohi.

Ojaloo paransi myös neljännellä ja viidennellä kierroksella, jolla Tervokin nousi neljänneksi tuloksella 64,52. Kosonen heitti neljännellään sarjansa toiseksi parhaan 67,52, mutta viides oli sarjan ainoa mitätön.

Viimeiselle kierrokselle lähdettiin siis järjestyksessä Kosonen, Ojaloo, Koskinen ja Tervo. Käännetyssä heittojärjestyksessä näistä Tervo oli vuorossa ensimmäisenä ja heittikin pisimmän heittonsa 65,98 nousten jo hopealle. Koskisen viimeinen, kuten ensimmäistä lukuun ottamatta kaikki muut, oli mitätön. Koko ajan parantanut Ojaloo kiskaisi 67,16 ja uusi viime vuotisen hopeasijansa. Näin Kososen päättäessä kilpailun mestaruus oli jo varmistunut, ja 66,36 kantanut heitto oli enää vain osa voittotuuletusta!

Kilpailun päätyttyä Krista Tervon viimeinen heitto hylättiin ja näin hän jäi neljänneksi ilman mitalia. Pronssia sai viime vuoden tapaan Suvi Koskinen.

Alun perin viime vuonna kahdeksanneksi sijoittuneen Jani Pihkasen valmentaman Kososen tavoite oli parantaa muutamalla sijalla, mutta koko kesän vahvat esitykset nostattivat jo kaksikon mitaliodotuksia.

– En ajatellut, että tässä näin kävisi. Odotin koko ajan, että Krista Tervo heittäisi pidemmälle, hämmentynyt voittaja sanoi mestaruuden ratkettua ja mediamyllytyksen alettua.

– Viikonlopun lepäilen ja katson kisoja sekä sitten taas treenaan. Perjantaina lähdetään Kemiin, jossa N19-sarjan SM-kisoissa lajeinani ovat moukari ja kuula, kertoi hillitysti mestaruuttaan juhlinut Kosonen hyvin nukutun yön jälkeen.

Witkan paluu onnistuiVain kaksi viikkoa ennen Kalevan kisoja kipsin kädestään pois saanut Johanna Witka pääsi mukaan karsintakisaan, jossa tosin sai vain yhden onnistuneen heiton 52,07. Sillä viime vuoden finaalin seitsemäs oli nyt karsinnan 15., mutta se kuitenkin ilahdutti häntä.

– Mielelläni olisin heittänyt taas finaalissa ja fiilis oli huikea, mutta olen iloinen, että pääsin edes kisaamaan. Ihan en vielä saanut puristettua kahvasta, mutta sunnuntain harjoituksissa oli parempi tuntu, sanoi Johanna Witka, joka tulevana viikonloppuna lähtee myös Kemin SM-kisoihin.

Esan kolmas edustaja Marika Virtanen oli kisan nuorin osanottaja. Yksi vain puolittain onnistunut heitto 45,77 toi sijan 19., mutta sen lisäksi varmasti paljon enemmän hyvää kokemusta.

Jenni Vuori heitti kauden parhaansaNaisten keihään karsintakilpailu oli juuri niin tasainen ja jännittävä, kuin olettaa saattoi. 53 metrin karsintarajan ylitti kuusi heittäjää, mutta sen jälkeen oli tiukkaa. Jenni Vuori heitti kauden parhaansa 50,26, jolla oli 13. Kymmenenneksi viimeiseen finaalipaikkaan vaadittiin vain 1,31 metriä pidempi kaari.

Vuoren kanssa karsiutuneita olivat myös viime kauden mestari ja tämän kauden kärkinainen Heidi Nokelainen (ennätys 62,13), Suvi Kemppainen (57,75) ja Elina Kinnunen (55,41), joka jäi Vuoren taakse alle 50 metrin.

– Parhaassa heitossa tuntui, että tehot menivät vähän keihään alle. Riihimäen kisan jälkeen olkapää kipeytyi ja olin kokonaan kaksi viikkoa heittämättä, mutta onneksi kipu ei nyt tuntunut, kertoi Vuori, joka on joutunut passailemaan oireilevan olkapäänsä kanssa jo pitempään.