Somuran avauskisasta luokkavoitot vieraille

0
Lounais-Hämeen UA:n Tero Hakanen (letkan kärjessä) ajoi yleisen luokan voittoon ja tuuppariluokassa

Teksti Juha Laakso, kuva Kari Eerikäinen

Autourheilun jokamiesluokan kilpailukausi saatiin kevään poikkeusolojen vuoksi käyntiin paljon tavallista myöhemmin. Someron moottoriradalta tuttua kilpailujylinää kuultiin ensimmäisen kerran viime sunnuntaina.

Loimaan Urheiluautoilijoiden järjestämä ”Romukauppa-JM” -tapahtuma houkutteli Somuralle kuljettajia sankoin joukoin eri puolilta eteläistä Suomea. Someron Urheiluautoilijoilta lähtöluetteloihin ei tosin vielä tässä vaiheessa löytynyt kuin kymmenkunta nimeä.

Peräti 126 lähdön myötä kilpailupäivä venähti aamupäivän tunneista alkuiltaan. Aluksi paremmuudestaan mittelivät limittäislähdöin etuveto- ja kardaaniluokan sekä tuuppariluokan kuljettajat. Someron UA:lta näihin startteihin osallistui viisi miestä.

Heistä parhaiten pärjäsi evk:ssa ensimmäiseen sijoituserään asti sinnitellyt Lauri Laine . Hänen lopullinen sijoituksensa 43 kuljettajan kisassa oli yhdestoista. EVK-luokan voittoon ajoi Punkalaitumen MK/UA:n Ari Kulmala , ennen Lahden UA:n Harri Laapottia .

Tuuppareissa Jarno Heikkilä ja Jussi Tuomela etenivät semifinaalivaiheeseen ja kohtasivat toisensa viimeisessä semifinaalistartissa. Heikkilä oli lähdön neljäs ja Tuomela viides, joten kahdentoista nopeimman kesken käydyt sijoitus- ja finaalilähdöt jäivät SomUA:n kuskeilta tällä kertaa haaveeksi.

Tuuppareiden 46 kuljettajasta voittajaksi kiirehti Raision UA:n Mikko Kosonen . Somuralla yleensäkin hyvin viihtyvä Lounais-Hämeen UA:n Tero Hakanen valtasi kakkossijan ennen Hyvinkään UA:n Jani Silvania .

Piekkala ja Tammi kärjen kannoillaViime kaudella Somuran kisojen yleistä luokkaa hallinnut somerolaiskuljettaja Jere Piekkala jäi tuuppareissa keräilyerään, mutta lähti hakemaan parempaa sijoitusta yleisestä luokasta.

Somerolaisittain tässä luokassa mielenkiintoa herätti myös Saku Tammen paluu jokkisradalle, sekä muina SomUA:n edustajina starttiviivalla nähtyjen Jarno Heikkilän sekä Mikko Anttilan ajosuoritukset.

Piekkalalla oli nyt vauhti päällä alkuerästä lähtien. Pahaksi onneksi samaan semifinaalilähtöön osuivat jo tuuppareissa vauhtinsa osoittaneet Hakanen ja Kosonen, jotka kaahasivat tässäkin startissa kaksoisvoittoon. Piekkala jatkoi sijoituserään, nappasi siitä voiton ja pääsi vielä jahtaamaan A-finaalipaikkaa B-finaalin kautta.

Somerolaisen oli kuitenkin taivuttava mainion kisapäivän ajaneelle Päijät-Hämeen UA:n Arto Harjulle , joka lähtövoiton kautta valtasi viimeisen A-finaalipaikan.

Piekkalan lopputulokseksi 67 ajajan joukossa kirjattiin joka tapauksessa varsin mukava seitsemäs sija. Tammi raivasi hänkin tiensä semifinaaliin asti, mutta sijoituserään hän ei enää päässyt radalle. Sijoitukseksi tuli jatkoa ajatellen menestystoiveita herättävästi viidestoista.

Hakanen kruunasi onnistuneen päivänsä yleisen luokan ykköstilaan. Lempäälän UA:n Teemu Kulmala kiirehti kakkoseksi ja Piekkalan A-finaalista suistanut Harju oli kolmas.

Pasi Piekkala kolmas, Toivonenkin onnistuiVauhdin löydettyään Harju jatkoi palkintokannassa myös seniori- eli pappaluokan kisassa, kirkastaen yleisen luokan kolmossijansa luokkavoitoksi.

Tässä luokassa nähtiin vihdoin myös kotiyleisön odottama somerolaiskuljettajan kärkisijoitus. Pasi Piekkala kaasutteli 22 kuskin joukossa hienosti kolmanneksi.

Päivän päätteeksi limittäin ajetuissa pappojen, naisten ja nuorten luokissa nähtiin vain kaksi Someron UA:n edustajaa, mutta heidän suorituksensa olivat sitäkin parempia. Finaalivauhtia näet löytyi Piekkala seniorin lisäksi myös nuorten luokkaan osallistuneelta Eemeli Toivoselta .

Sijoituserän voitto avasi nuorelle tammelalaiselle väylän A-finaaliin, jossa kuitenkin valitettava keskeytys päätti taistelun luokkavoitosta. Viides sija kauden avauksesta kotiradalta oli silti Toivoselta erinomainen suoritus.

Tuloksia Romukauppa-JM –kilpailusta/Somura:

Yleinen: 1) Tero Hakanen L-HUA, 2) Teemu Kulmala LemUA, 3) Arto Harju Päij-HUA, 4) Joni-Pekka Rajala NoorUA/MK, 5) Joni Wiman THU-Team, 6) Jani Silvan HyUA, 7) Jere Piekkala SomUA… 15) Saku Tammi SomUA.

Etuveto-/kardaani: 1) Ari Kulmala PunMK/UA, 2) Harri Laapotti LahUA, 3) Jukka Heino UUA… 11) Lauri Laine SomUA. (43 kuljettajaa)

Tuuppari: 1) Mikko Kosonen RaisUA, 2) Tero Hakanen L-HUA, 3) Jani Silvan HyUA. (46 kuljettajaa)

Naiset: 1) Suvi Perätalo KangUA, 2) Jenna Talvitie KokeUA, 3) Vivian Mäkelä OrSUA. (18 kuljettajaa)

Nuoret: 1) Arttu Lampinen RaisUA, 2) Ville Kettumäki OrSUA, 3) Saku Heilman HeiUA…, 5) Eemeli Toivonen SomUA. (21 kuljettajaa).

Pappa: 1) Arto Harju Päij-HUA, 2) Pasi Rekola LoiUA, 3) Pasi Piekkala SomUA. (22 kuljettajaa)