Taidetta laidasta laitaan

0
Ritva Nurminen on syventynyt muun muassa uskonnollisiin aiheisiin. - Nämä ovat korona-ajan töitä, hän täsmentää.

Teksti ja kuvat Tarja Kauppinen

Svenssonin torpassa on elokuun ajan tarjolla upeita taiteellisia elämyksiä, ekotuotteista silkkitöihin, kollaaseihin ja piirroksiin. Niitä ovat tuottaneet Helena Kaulio ja hänen lapsenlapsensa Enni Tolonen sekä Ritva Nurminen .

– Työni koostuvat kolmesta aihekokonaisuudesta. Ensimmäinen on kollaasit, neulanreikätyöt ja piirrokset, ja toinen on Olga ja Rikhard Mäntylän muistoille perustuvat työt. Kolmas aihealue on Kaija Suutelan muistolle pohjautuvat teokset, Ritva Nurminen kiteyttää.

– Varhaisimmat täällä olevat työt ovat 2000-luvulta, kuten Lapsikuoro laulaa kirkossa sekä Kaija-serkku synttärikahveilla . Korona-aikana tein kolme Raamatun teksteihin perustuvaa työtä: Enkeli Gabriel ilmestyy neitsyt Marialle, Sinä olet Pietari, tälle kalliolle rakennan seurakuntani sekä Minä olen tie, totuus ja elämä , hän kertoo.

Helena Kaulion työt ovat tekstiilitöitä, kuten erilaisia ekoteoksia.

– Taustat ovat kierrätettyjä materiaaleja. Vain tylli, pikapalte ja joissain töissä käytetyt kankaanpainovärit ovat varta vasten hankittuja. Olemme Ennin kanssa tehneet yhdessä muun muassa ekokaihtimia, joissa on mukana luonnonmateriaaleja, esimerkiksi oksia, kurjenmiekan lehtiä ja heiniä. Ne on tarkoitettu käyttöön, kuten mökin huussin ikkunoihin ja terassin väliseiniksi, hän vinkkaa.

Enni Tolosen koko perhe tekee taidetta. Heillä on ollut kotona Helsingissä kotitaidenäyttelyitä, jotka ovat osoittautuneet suosituiksi.

– Haluan erityisesti esitellä teoksen Pilvilampaat . Maalaan, koska se on kivaa. Voin maalata myös kavereideni kanssa. Taide voi mielestäni olla sekavaa ja monipuolista, hän iloitsee.