Taidetta tilassa

0
Näkymä pellolla on kuin taulusta.

Teksti ja kuvat Olli Salomäenpää

Jokioisille päin ajaessa silmä saattaa Ruunalan pellolla huomata jotain uutta. Somero-opiston taiteen perusopetukseen kuuluvan plastisen sommittelun kurssin neljän ryhmän osallistujat ovat päässeet luomaan pellolle oman näköistä taidetta.

Kurssin vetäjänä toimiva kuvataiteilija Hanna Marno on kiitollinen Someron kaupungille mahdollisuudesta päästä ryhmän kanssa tekemään ympäristötaidetta.

– Meidän tarkoituksena on ollut tuoda taide kaikkien nähtäville ja tässähän se on hyvin nähtävissä autolla ohi ajaessa, Hanna Marno toteaa.

– Kaikki käyttämämme materiaali on kierrätystavaraa ja pienistä elementeistä näitä työstetään.

Taiteen perusopetuksen opiskelija Heli Ryhtä on ollut tyytyväinen kurssin antiin.

– On hyvä joutua haastetuksi, Heli Ryhtä pohtii.

– Yksin puurtaessa helposti ajautuu tekemään samoja tuttuja juttuja. Mutta tässä joutuu tekemään, mitä käsketään, itselle ihan uusia juttuja. Se on mielenkiintoista.

Taiteen tekeminen on monesti yksinäistä työtä. Mutta tällä kurssilla painopiste on myös yhdessä tekemisessä. Toisaalta on oikeus olla erilainen ja se hyväksytään, mutta silti luodaan yksilöinä yhteistä teosta.

Pellolla olevat teokset herättävät varmastikin huomiota ja se on niiden tarkoituskin. Ne ovat osa luontoa, mutta silti niihin liittyy yksilöllinen liike, ääni, muoto tai väri.

Seinällä riippuvasta taiteesta poiketen tilassa oleva teos on kolmiulotteinen, jolloin sitä on mahdollisuus ja tarkoituskin tutkia eri puolilta, jopa astua sen sisään. Teoksesta hahmottuu näin uusia puolia, jotka antavat myös katsojalleen erilaisia ärsykkeitä.

Kurssin ryhmien luomat teokset ovat nähtävissä Ruunalan pellolla elokuun loppuun.