Tien ylitys on vaaranpaikka

0

Pahimmat vaaranpaikat lasten koulumatkalla ovat suomalaisten mielestä tienylitykset ilman suojatietä. Vaarallisina pidetään myös maanteitä, joilla ei ole kevyen liikenteen väylää.

Ifin tekemä kyselytutkimus sai selville, että koulujen alkaessa vajaa puolet autoilijoista aikoo ajaa tavallista varovaisemmin. Suhdeluku on hälyttävän kehno. Selvää pitäisi olla, että liikenteessä skarppaavat kaikki, kun sinne tulee sekä lisää että samalla uusia käyttäjiä.

Suurimmiksi koulumatkojen riskipaikoiksi koetaan tienylityspaikat, joissa ei ole suojatietä (67 %), maantiet, joissa ei ole erikseen kevyen liikenteen väylää (55 %), sekä suojatiet ilman liikennevaloja (32 %). Yleisesti liikenteessä huolettavat selvästi eniten päihteet ja puhelimen käyttö ajon aikana.

Peräti joka kolmas nuori kuski selaa puhelintaan ajaessa. Ilman hands freetä puhelinta käyttäneiden määrä on laskenut 10 vuodessa 71 prosentista 35 prosenttiin. Ylinopeutta kertoi ajaneensa lähes joka toinen (45 %).

Asenteissa on isoja aukkoja korjattavaksi.