Tommi Holttiselle komea GP-kisan voitto Espoossa

0
Tommi Holttinen ylitti 551 Espoossa.

Teksti: Aulis Tiensuu

Someron Esan Tommi Holttinen näytti jälleen Espoon GP-kisassa, jossa ensimmäistä kertaa tällä kaudella oli koko Suomen parhaimmisto mukana, että hän on seiväshypyn kauden kotimainen hallitsija. Tällä kertaa myös kansainväliset kilpakumppanit, Saksan parhaimmillaan 594 hypännyt maailmanmestari ja moninkertainen arvokisamitalisti Raphael Holzdeppe sekä Latvian 570 hypännyt Mareks Arents, saivat katsella Holttisen puhtaita esityksiä sivuosissa.

Holttinen aloitti kilpailunsa 516:sta ylittäen sen ensimmäisellään leikittelevän kevyesti. Sama tahti jatkui seuraavissa korkeuksissa 531 ja 546. Seiväskarnevaalivoittojakin omaava Arents teki perässä lähes samalla tavoin. Nousukuntoinen Mikko Paavola ylitti uuden ennätyksensä 546 ensimmäisellään, mutta hänellä oli yksi aiempi pudotus.

Saksan Raphael Holzdeppe joutui kisaamaan lainaseipäillä eikä selvittänyt aloituskorkeuttaan 546. Se oli liikaa myös Tomas Weckestenille, joka jäi 531:een. Jo aiemmin olivat pudonneet Eetu Turakainen ja Urho Kujanpää, joiden tulos oli 516.

Riman noustessa 551:een Holttiselle tuli ensimmäisellä täpärä pudotus, mutta toisella rima ylittyi. Arentsille ja Paavolalle se oli liikaa.

Tommi Holttinen yritti vielä kolmesti uudesta ennätyksestään 556, mutta voiton ratkettua paras puhti oli miehestäkin jo pois.

– Tänään hyppy kulki hyvin ja tuli voitto kovassa kansainvälisessä kisassa, niin täytyy olla tyytyväinen. Ennätys olisi ollut hypättävissä, mutta jätetään se sitten Kalevan kisoihin, jutusteli Holttinen kisan jälkeen.

Liipolan heittoja lipsahti yli sektorin

Miesten moukarissa olivat paikalla Suomen kärkiheittäjät sekä kolme eurooppalaista kovan tason vastustajaa. Kankaanpään Aaron Kangas, joka on selvin numeroin hallinnut kotimaisia kilpakenttiä, oli nytkin ylivoimainen. Kahden yli 77 metrin heiton jälkeen mies pamautti viimeisellään maailmantilaston kakkostuloksen 79,05, josta toiseksi tullut Norjan Eivind Henriksen jäi miltei kolme metriä. Aiempi Kankaan Somerolla heittämä ennätys parani siis reilusti toista metriä.

Esan Henri Liipola jäi tällä kertaa kokonaan ilman tulosta, kun yliyritykseen sortunut kolminkertaisen Suomen mestarin heittoja lipsahti oikealta yli sektorin.

Ensi viikon Kalevan kisoihin Liipolan pitäisi saada heitto taas maltilla kuntoon, sillä hopeamitalia olisi normaalisuorituksilla tarjolla. Toiseksi paras suomalainen Aleksi Jaakkola oli kilpailussa nyt neljäs kahden italialaisen välissä tuloksella 71,95.