Starttipaja käyntiin: Tukea nuorelle oman tien löytämiseen

0
Etsivä nuorisotyöntekijä Markku Koivisto ja starttipajaohjaaja Mari Vasama sanovat nuorten pärjäävän hyvin, kun löytävät jutun, mikä heitä kiinnostaa ja missä kokevat onnistuvansa.

Somerolla alkaa nuorten starttipaja. Sillä tuetaan 15–29-vuotiaita eteenpäin elämän kaaoksessa. Avitetaan löytämään oma tie, jotta sosiaaliset taidot vahvistuisivat ja sopeutuminen sekä osallistuminen yhteiskuntaan onnistuisivat.

Kuitenkin niin, että nuori itse tekee päätökset ja toimet.

– Tehdään nuorten kanssa, ei heidän puolesta. Autetaan heitä, että he pystyvät auttamaan itseään. Olemme tukena, mukana eläjinä ja ohjaajina, jotta nuori löytää omat tavoitteet ja kiinnostuksen kohteensa, tiivistää vs. etsivä nuorisotyöntekijä Markku Koivisto.

Starttipajaohjaaja Mari Vasama sanoo, että tukea voi hakea erilaisiin asioihin.

– Jos ei oikein tiedä, mihin suunnata, mitä opiskella, miten kouluttautua ja tehdä työkseen. Arki on kadoksissa, päivärytmi on hukassa, opiskelu ei kiinnosta eivätkä taidot riitä. Mieltä kaivertaa, pelottaa mennä ihmisten ilmoille, työpari luettelee.

Kynnys avunsaantiin halutaan pitää matalana. Siihen riittää nuoren huoli itsestään tai jonkun muun huolestuminen nuoren elämästä. Yhteyttä voivat ottaa nuoren lisäksi esimerkiksi vanhemmat, ystävät, sukulaiset, opettajat tai vaikka oppilaitos.

Yhteyttä voi ottaa soittamalla, sähköpostitse tai käymällä työntekijöiden pakeilla työpajalla SoLussa liki urheilukenttää.

– Tavataan, keskustellaan, selvitetään, mikä on tilanne ja pohditaan, miten edetään. Voimme tavata muuallakin, selvittää etsivä nuorisotyöntekijä.

Jokaiselle nuorelle tehdään oma yksilöllinen suunnitelma, mitä kohti edetään pienin askelin.

– Nuoret ovat pärjänneet elämässään hyvin, kun löytävät jutun, mikä heitä kiinnostaa ja missä kokevat onnistuvansa, sanoo Vasama ja jatkaa, että valtaosalle löytyy jatkopolku paja- ja etsivän nuorisotyön avulla.

Starttipajassa toimitaan ryhmässä. Siellä vahvistetaan nuoren sosiaalisia taitoja ja arjessa selviytymistä. Joillekin opeteltavana voi olla nukkumaanmeno ennen puolta yötä ja herääminen aamulla.

– Aluksi tutustumme toisiimme. Aiomme laittaa omat toimitilamme kuntoon. Kokkailemme, harjoittelemme arjen askareita, korjailemme paikkoja ja käymme tutustumassa opiskelu- ja työpaikkoihin, kertoo Vasama.

Suunnitelmissa on tehdä kaupungille pieniä kunnostus- ja pihatöitä, esimerkiksi luontopolkujen remppausta, korjailla koulukeskuksen pyöriä, tutustua kirjastoon ja reippailla.

Someron starttipajalla on kuusi paikkaa, mutta kirjoilla voi olla kymmenkunta nuorta kerralla.

Starttipaja on ponnahduslauta koulutukseen, työhön, työkokeiluun tai työpajoihin. Yhteistyötä se tekee etsivän nuorisotyön, sosiaali- ja elinkeinotoimen ja Ecotekolan kanssa. Paikalliset ja lähialueiden oppilaitokset ja järjestöt kuten Someron Rotaryklubi ( GoodFather -konsepti) ovat yhteistyökumppaneita, samoin Kela, esimerkiksi Nuotti-valmennuksen ja kuntoutusjaksojen kautta.

Someron nuorten työpajan mahdollisti valtiolta saatu vuoden hanketuki. Tarkoitus on saada toiminta jatkumaan hankeen jälkeenkin.