Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri kouluttaa aikuisia tukihenkilöitä kavereiksi lapsille ja nuorille. Muutama antaa apuaan MLL:n kautta Somerolla tällä vapaaehtoistyön saralla, Salossa 30.

– Lisä ei ole pahitteeksi. Aloitamme Salossa koulutuksen, jolla saa eväitä alkuun, kertoo MLL:n Varsinais-Suomen piirin vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Sirpa Stenström.

Hänestä tärkein motiivi on halu auttaa, tukea ja antaa pieni hetki aikaansa toiselle.

– Lapset, nuoret ja kaikki haluamme, että meistä ollaan kiinnostuneita. Että joku kysyy, mitä sulle kuuluu ja kuuntelee.

Tukihenkilöiltä ei edellytetä aiempaa lasten tai nuorten parissa toimimista, vaan tärkeintä on kiinnostus tuettavien hyvinvoinnin tukemiseen.

– Tähän kelpaa, kun on tavallinen ihminen, oma elämä kunnossa ja on aikaa toiselle.

Tuettava ja tukija sopivat keskenään, kuinka usein tavataan, missä ja miten pitkään sekä mitä tehdään. Se voi olla vaikka leffassa käynti, keilaamista tai ulkona liikuskelua. Yleensä tavataan pari kertaa kuukaudessa.

Tukihenkilösopimus tehdään vuodeksi kerrallaan.

– Alkuun pääsee ottamalla yhteyttä. Olet tärkeä -sivustolla netissä on tietoa toiminnasta, kursseista ja voi ilmoittautua ensi viikolla Salossa alkavaan koulutukseen. Jos Somerolta tulee mukaan useampi, niin voidaan sovitella perehdytystä täälläkin, kertoo Stenström.

Somerolainen Heidi Virtanen on runsaan vuoden ollut MLL:n tukihenkilönä lapselle. Hän antaa pienen palan ajastaan, ja saa paljon.

– Pienellä vaivalla tuottaa hyvän mielen toiselle ja myös itselle. Lapsi saa hetkeksi huomioni, jota hänen ei tarvitse jakaa kenenkään muun kanssa. Olen tärkeä hänelle ja hän minulle. Kuuntelen, olen olemassa ja tavoitettavissa. Olen kiinnostunut hänestä, luettelee Virtanen tukihenkilönä olemista.

– Tapaamme kaksi kertaa kuussa pari tuntia kerrallaan. Me ollaan käyty tänä kesänä esimerkiksi pyöräilemässä, uimassa ja kesäteatterissa.

Tapaamisten välillä viestitellään. Se toimi myös kevään korona-aikaan.

– Tämä on yhdessä olemista. Olen aikuinen kaveri lapselle; en äiti. Onnistumisen näkee siitä, kun lapsi viihtyy sun seurassa ja minä hänen, sanoo Virtanen, joka työskentelee koulunkäynninohjaajana.

Hän tietää, että MLL on taustalla auttamassa. Vapaaehtoistoiminnan koordinaattorille voi soittaa ja kysyä, jos jokin asia pohdituttaa.

MLL järjestää koulutuksia, joissa tapaa muita tukihenkilöitä ja siellä saa ideoita. Pidetään myös yhteisiä tilaisuuksia, esimerkiksi ulkoilupäiviä, joissa voivat olla niin tukihenkilöt kuin heidän tuettavansa.