Valssi soi jälleen kesäillassa

0
Reeta & Lumo (vas. Kimi Paunonen, Matti Muuriaisniemi, Antti Törmä, Noora Mäntylä sekä Reeta Saranpää) odottivat pitkän tauon jälkeen jo malttamattomina pääsyä lavalle tanssittamaan kansaa.

Teksti ja kuvat: Olli Salomäenpää

– Kyllä tätä päivää on todellakin odotettu, Somerniemen VPK:n puheenjohtaja sekä Ämyrin lavaisäntä Marko Sirro iloitsee.

Ämyrin tanssilavan aukeaminen koronarajoitusten hellittämisten myötä on merkittävä asia niin järjestäjille kuin yleisölle.

– Lavan kiinni pitäminen on tehnyt merkittävän loven talouteemme, Marko Sirro toteaa.

– Kiinteät kulut lavasta ovat luonnolliset juosseet koko ajan. Mutta toisaalta aika on mahdollistanut meille remonttien tekemisen ja nyt olemme entistä ehompia huolehtimaan tanssikansan viihtyvyydestä.

– Normioloissa pystyisimme myymään 1 580 lippua tiloihin mutta nyt se on rajoitettu 480:een, Marko Sirro kertoo.

– Lippuja on illaksi myyty ennakkoon noin 300, joten katsotaan joudutaanko jossain vaiheessa myymään ei-oota. Onneksi ilma suosii kauden avausta, vaikka se nyt myöhässä tulikin, selvittää Sirro lauantain tanssi-iltaa.

Ohjelmiston ja esiintyjien suhteen ei ole tarvinnut tehdä mitään muutoksia.

– Se, mitä keväällä varmistettiin ja julkistettiin, niin sen mukaan mennään tästä eteenpäin. Mutta toivotaan, että kaikki saadaan vietyä suunnitelmien mukaan. Sillä jos tämä loppuu lyhyeen, niin ongelmia tulee vaikkapa hankittujen elintarvikkeiden suhteen. Niitä on nimittäin koko kuukauden tarpeisiin. Mutta toivotaan, että tästä tulee vielä hyvä tanssikuukausi lavalle, huokaa lavaisäntä.

Ämyrin lavaisäntä Marko Sirro (vas.) taipuu tarvittaessa monenlaisiin työtehtäviin illan aikana. Järjestysmies Ari Montti seuraa tarkasti lavaisännän toimintaa.

Esiintyjätkin riemuitsevat

Jos järjestäjät iloitsevat tanssilavojen avautumisesta, niin samaa voi sanoa myös esiintyjistä. Illan toisena yhtyeenä ollut Reeta & Lumo on viettänyt suurimmalta osin hiljaiseloa maaliskuusta lähtien.

– Meillä oli suunnitelmissa pitää maaliskuu lomaa, joka sitten jatkuikin suunniteltua pidempään, yhtyeen laulusolisti ja viulisti Reeta Saranpää kertoo.

– Kun tilanne selvisi, piti keksiä muuta. Tosin meistä suurin osa vielä opiskelee, joten emme ajankäytöllisesti pudonneet ihan tyhjän päälle. Mutta treenikämppä tuli tutuksi. Päätimme hyödyntää tauon uuden ohjelmiston opetteluun. Teimme joitakin YouTube -videoita ja heinäkuussa olikin jo muutamia keikkoja pienemmälle yleisölle.

Vaikka monen kuukauden esiintymistauko ei vaikuttanut soittotaitoon, niin pään sisään se kyllä vaikutti.

– Kyllä muuten ensimmäinen keikka tauon jälkeen jännitti aivan hirveästi, soittajat sanovat lähes yhteen ääneen. Joka jannulla puntti lavalle astuessa tärisi, kun keikkarutiini oli tiessään. Mutta kyllä se siitä sitten lähti menemään.

– Vähän tämä hiljaisemmalta näyttää kuin loppukesä yleensä on ollut, Reeta Saranpää kertoo.

– Kaikki paikat eivät ole avanneet oviaan, joten meiltäkin on elokuulta peruuntunut 10 keikkaa. Onneksi syksy näyttää ainakin toistaiseksi normaalilta. Mutta nyt iloitaan näistä mahdollisuuksista ja pidetään peukkuja, ettei tule takapakkia.

Ämyrin tanssilavalla oli alkuillasta vielä mukavasti tilaa pyörähdellä. Lippurajoitus takasi myös sen, ettei suurta ruuhkaa olisi pitänyt syntyä muutenkaan ja parit pystyivät pitämään toisiinsa tarvittavan etäisyyden.

Ämyri, yksi parhaista

Ämyrin avautumisesta olivat tulleet nauttimaan myös lohjalaiset Margit Yliaho, Veijo Vikstedt sekä Leo ja Arja Backman. Ämyri on ollut tuttu paikka osalle heistä jo pitkältä aikaa.

– Me olemme käyneet täällä ainakin 20 vuotta, Arja Backman kertoo.

– Tänne on tultu vähintään joka lauantai, kun vain siihen on ollut mahdollisuus. Joten kyllä tänne on ollut suorastaan ikävä, sillä mielestäni Ämyri on kesälava ihan parhaimmasta päästä. Täällä on hyvä tunnelma ja järjestysmiehet ovat todella avuliaita. Eli täällä on homma hallussa.

Jos tunnelma onkin Ämyrillä erinomainen, niin lavalle tulon ykkösasia on kuitenkin selvä.

– Kyllä se tanssiminen on kaikkein tärkeintä, kaikki toteavat yhdestä suusta.

– Ja onhan se hyvää liikuntaakin.

Tanssitauko on hyödynnetty monen suomalaisen tavoin kotinurkkien kohentamisessa. Pihatöitä, ikkunaremonttia ja muuta kodin kunnostusta on tehty. Pitkä tauko tanssista aiheutti hieman painetta tätä iltaa ajatellen.

– Piti se vähän eilen keittiön lattialla treenata, että olisi valmiina illan koitoksiin, Margit Yliaho naurahtaa.

– Mutta nyt on taas lantio tangoa varten liikkuvainen, joten kyllä tämä tästä lähtee.

Mutta ennen kuin pariskunta päästetään pyörähtelemään, on pakko kysyä yhtyeistä: mikä tekee hyvän tanssiyhtyeen?

– Se, että otetaan yleisöön kontaktia, jutellaan ja seurustellaan. Bändin merkitys hyvän tunnelman luojana on äärimmäisen tärkeä. Ei juroa bändiä kauan jaksa katsoa, ei vaikka kuinka hyvin soittaisivat.

Kaunis kesäinen ilta jatkuu Ämyrin rinteessä. Soitto soi ja ihmiset ovat iloisella mielellä. Tämähän on melkein kliseinen näkymä ja äänimaisema. Vai onko tämä kesäiltaa parhaimmillaan, syvintä suomalaisuutta?