Vuonna 1990: Häntälässä opitaan yleisurheilun aakkoset

0
Kesäkauden päättäjäisharjoituksiinkin kerääntyi vielä näin paljon kansaa; lapsia, vetäjiä ja hengessä mukana olevia vanhempia.

Somero-lehti 10.8.1990

Yleisurheilu ei ole paitsiossa Häntälän koulupiirin nuorenväen keskuudessa. Esan lounaisen osaston harjoituksiin osallistui tänä kesänä yhteensä 45 urheilusta kiinnostunutta 5-15-vuotiasta.

Koulun kentälle kerääntyi kesäperjantaisin porukkaa Häntäläsä, Kerkolasta, Talvisillalta ja Syvänojalta. Muutama kesälomalapsikin liittyi joukkoon.

– Vähintään kaksi, joskus kolmekin lajia on otettu ohjelmaan illan aikana, toinen pitkäaikaisista vetäjistä, Raimo Lehto kertoo.

Olosuhteet paranivat tänä kesänä oleellisesti.

– Kiitos kunnalle, että kentälle tuli kivituhkapinta ja rakennettiin suorituspaikat.

Heittolajeihin mieltynyt Lasse Lehtinen, 11, on käynyt harjoituksissa viisivuotiaasta. Poika on vahvimmillaan kiekossa, kuulassa ja keihäässä. Kyläosaston lisäksi hän osallistuu Esan harjoituksiin ja kilpailuihin.

Häntälän harjoitukset ovat kasvattaneet urheilijapolvea Esan riveihin.

– Meiltä käy 10-12 lasta keskuskentällä, Raimo Lehto sanoo.

Oiva Nokka pitää valitettavana, että vaikka täällä saadaan hyviä tuloksia, ei mennä keskustan kentälle.

– Vanhemmista se on paljon kiinni.

Mitkä ovat lounaisen osaston nuorten urheilijoiden mielilajit?

– Henkilökohtainen juttu, Raimo Lehto miettii lasten mieltymyksistä. Heittolajeissa on paljon poikia, mutta juoksu taitaa sittenkin olla suosituin.

Jos Tiina Seppälä, 12, saa valita hän mieluiten hyppää korkeutta. Seija Järvinen, 8, ei osaa sanoa, mikä laji olisi mukavin.

Raimo Lehto on kantanut vastuun harjoituksista Oiva Nokan kanssa yhdeksän vuotta. Apuna ovat tällä haavaa Raimo Lehtinen ja Reijo Laine.

– Kolme vuotta sitten olimme vähällä lopettaa, mutta meitä pyydettiin jatkamaan. Enää ei lopettaminen tule mieleen, kun harrastus on nousussa.

Hiihto oli vuosikymmenet vuoden 1948 tienoilla perustetun lounaisen osaston vahvin laji. Nyt paino kallistuu yleisurheilun puolelle.

Oiva Nokan työ lasten yleisurheiluharrastuksen vetäjänä lähti omista lapsista. Nuorempi kulkee vieläkin mukana harjoituksissa.

– Ajattelin, että jotain pitää tänne sivukulmienkin lapsille järjestää.

Innokas urheilumies huomasi, että lapset eivät muutama vuosi sitten osanneet enää hypätä pituutta. Yleisurheiluharjoituksissa taidot ovat kohentuneet.

– Kun katselee koulujenvälisten tuloksia, Häntälä on pärjännyt hyvin.

Eikä viikoittaisista tapaamisista ole hyötyä pelkästään urheilutaidoille.

– Täällä oppivat tuntemaan toisiaan jo ennen kuin menevät kouluun.