Vuonna 2010: Omat messut toivat kädentaidot esille

0
Marja-Leena Vikman muotoili Terttu Aromaan kanssa sammaleisia nalleja lieriölle taivutetun verkon avulla.

Somero-lehti 31.8.2010

Teksti ja kuvat Sauli Kaipainen

Päivi Alanen, Ritva Lumme ja Marjo Äikäs edustavat Kurinseudun marttoja. He olivat täydessä työn touhussa pajutöiden parissa.
Paju taipuu moneksi. Siitä syntyy piha- ja sisäkoristeita, mutta myös käyttöesineitä, kuten tarjoiluvateja, amppeleita ja koreja sekä paljon muuta.
– Jääkö tähänkin työhön koukkuun, kysyi eräskin vieras naisilta, johon kaikki vastasivat yhtenä kuorona: kyllä jää!
Kurinseudun marttojen puheenjohtaja Ritva Lumme kouluttaa työkseen ja pitää kursseja ympäristöalan asioista, kierrätyksestä ja kestävästä kehityksestä.
– Paju on loistava esimerkki käyttökelpoisesta materiaalista. Paju kasvaa niin, ettei leikkaajan tarvitse sitä säästellä. Toki maanomistajalta pitää kysyä lupa, mutta enpä ole kuullut kenenkään niitä kieltävän, Lumme hymyilee.
– Minä taas olen eräällä tavalla epämartta. En ole käsityöihmisiä, mutta ei marttatoiminta edellytä mitään erityistä. Martat ovat nyt in, ja uusia yhdistyksiä perustetaan pääkaupunkiseudullakin. Meillä Kurinseudulla toiminta on hyvin luonnonläheistä, teemme luontoretkiä, ja nyt meille on tulossa jopa valokuvausopetusta digikuvauksen pariin, Päivi Alanen kertoo.

Marjo Äikäs ja Päivi Alanen valmistivat pajutöitä.

Säilönnän ja kuivauksen aikaa

Salin puolelle oli pystytetty pitkä, sienillä lastattu pöytä. Vastapäätä puolestaan kerrottiin, miten sieniä ja muitakin ruoka-aineita pystyy kuivaamaan. Marttojen toiminta on tehokasta. Kaksi asiaa päätettiin pistää kerralla yhteen.
– Martat ovat fiksuja. Tänään on martoilla valtakunnallinen sienipäivä, mutta me laitoimme samalle päivälle nämä marttamessut, joka on martoille ihan uusi juttu. Näitä järjestetään Someron lisäksi tänä vuonna ensimmäistä kertaa muuallakin, kertoo Someron Marttayhdistyksen puheenjohtaja Eeva Syrjälä.
Pirkko Särmö Lahdenkylän martoista vannoo sähkötoimisen kuivurin puolesta.
– Uunissa lämpötilat ovat liian suuria. Kuivatusaika riippuu ainesten määristä ja leikkauspaksuuksista, mutta esimeriksi suppilovahverot ja torvisienet viipyvät kuivurissa nelisen tuntia.
Sinisessä kamarissa ommeltiin villanuttuja Etiopiaan, Airan sairaalaan. Kun odottavalle äidille köyhässä Etiopiassa luvataan vastasyntyneille annettava villanuttu, äidit eivät niin paljon synnytä kotioloissa. Nuttujen tarve on iso, sillä sairaalassa syntyy noin 500 lasta kuukaudessa.
Härkätien marttojen toimintaryhmä esitteli marttamessuilla skräppäystä, Joensuun marttojen toimintaryhmä sementtitöitä ja Jokivarren martat sammaltöitä sekä serveteistä ja liimasta valmistettuja, posliininkaltaisia astioita.
Marttasiskojen toimintaryhmällä oli esillä perinteisiä käsitöitä, virkkauksia sekä tilkku- ja tiffany-lasitöitä. Somerniemen marttayhdistys kutoi villanuttuja ja Pajulan martat opasti parsimisessa. Someron Marttayhdistys neuvoi sienipöydän äärellä ja Varsinais-Suomen Martat ry kertoi yleisen marttainfon lisäksi syksyn sienten toisesta tärkeästä ajankohtaisaiheesta, säilönnästä.

Leila Järvinen antoi sienipöydän äärellä vinkkejä sienten tunnistamiseen.