Vuonna 2010: Väänäset rohkaisevat auttamaan: ”Tästä saa enemmän kuin antaa”

0
Pirkko ja Kalevi Väänänen rohkaisevat muitakin ryhtymään tukiperheiksi ja -henkilöiksi. - Kannattaa ryhtyä, jos on aikaa ja halua auttaa.

Somero-lehti 27.8.2010

Teksti ja kuvat Merja Ryhtä

Pirkko ja Kari Väänänen ovat olleet tukiperheenä kymmenen vuotta. heidät sai ryhtymään perheen vierellä kulkijoiksi elämäntilanne: Omat lapset olivat kaukana, ja oli aikaa antaa myös muille.
– Lapset tuovat elämää. Ihan tulee oma lapsuus mieleen, kun näiden lasten ja nuorten keralla kulkee. He ovat opettaneet meitä. Sitä ei ymmärrä, miten hienoa on auttaa perheitä. Kun antaa, niin saa, kiittelevät Pirkko ja Kari Väänänen.
Kymmenen vuoden aikana he ovat helpottaneet useamman perheen elämää, mutta yksi poika on heille erityisen rakas. Hän on kasvanut lapsesta nuorukaiseksi ja hänen kehitystään Väänäset ovat tukiperheenä saaneet seurata. Hän on viettänyt viikonlopun kerran kuukaudessa Väänästen luona Kultelassa. Yhdessä on eletty tavallisen perheen elämää: valmistettu ruokaa, ulkoiltu ja käyty nukkumaan.
– Me odotamme niitä viikonloppuja, kun lapset tulevat meille. Tulee säpinää. Lapsilla on vilkas mielikuvitus ja nykylapset ovat niin kovin välkkyjäkin, hymyilee Kari Väänänen. Hän muistelee tapausta, jossa hoidettava poika ehdotti uutisten tekemistä. Nehän rakennettiin pala palalta, säätiedotuksineen kaikkineen. Koko ohjelma on tallennettu tietokoneelle.
Väänäset ovat olleet myös kriisiapuna, kun sosiaalipuolelta on sitä pyydetty.
He korostavat sitoutumisen merkitystä. Lapset ja perheet tarvitsevat turvaa ja jatkuvuutta.
– Vanhemmilla on kasvatusvastuu. Me olemme vierellä kulkijoita. Lapset ovat täällä kylässä, mutta osa arkea. Yhteiset säännöt tehdään vanhempien kanssa.
Väänäset rohkaisevat perheitä ja yksityisiä henkilöitä ryhtymään tukihenkilöiksi ja -perheiksi.
– Kannattaa ryhtyä, jos on halua auttaa ja on aikaa. Kaikkein tärkein on halu muiden auttamiseen ja tukemiseen. Tästä saa niin paljon. Samalla kasvaa itsekin. Ryhtykää rohkeasti vaan, kun on kerran tarvetta. Sosiaalityöntekijöiltä saa kyllä tukea tehtävään.
Väänäset ovat havainneet, että miehen mallista lapsilla on usein puute. Erityisesti miehiä kaivataan tukihenkilöiksi.