Yhteydet ja perusasiat kuntoon

0
Ari Koponen, Jenna Simula ja Mikko Lundén juttelivat ihmisten kanssa Somerolla.

Someron K-Marketin pihassa oli Someron Perussuomalaisten tilaisuus. Seuraaviin kuntavaaleihin tähtäävään tapahtumaan saapuivat kansanedustajat Ari Koponen Tuusulasta, Jenna Simula Oulusta sekä kauppias Mikko Lundén Salon Pahkavuoresta.

Kaikki vastasivat samaan kysymykseen: Mihin ongelmakohtaan Someron kokoisen kunnan tulee kiinnittää huomiota, ja mikä on korjauskeino siihen.

– Suuri ongelma on kuntatalouden tila, joka entisestään heikkenee koronan myötä. Siihen liittyy väestön muutto isompiin kaupunkeihin, Jenna Simula toteaa.

– Ratkaisuna on se, että saataisiin nuoret pysymään pienemmilläkin paikkakunnilla. Myös saavutettavuuskysymykset, kuten tietoliikenneyhteydet kuin tiestö olisivat kunnossa, ja olisi työpaikkoja.

– Koronan myötä on huomattu, että kun iso osa asuu osan vuodesta pienemmillä paikkakunnilla, mökeillä tai maaseudulla, niin miksei sinne voitaisi maksaa kunnallisveroa. Ettei maksettaisi vain isoihin kaupunkeihin, missä asutaan osa vuotta.

– Etätyömahdollisuudet auttavat, että pystyy tekemään työtä pienemmillä paikkakunnilla. Sehän elävöittäisi pieniä kuntia tosi paljon, ja saataisiin sitä nuorta väkeä, Simula esittää.

Ari Koponen tulkitsee kysymystä sivistyslakivaliokunnan jäsenenä koulutuksen kautta.

– Nyt hallitus ajaa oppivelvollisuuden pidentämistä. Itse en lähtisi rahoja työntämään sinne ja että kaikille on oppimateriaalit ilmaisia. Satsaisin niihin ihmisiin, jotka oikeasti tarvitsevat apua.

– Käyttäisin oppivelvollisuuden pidentämiseen käytettävät rahat, noin 150 miljoonaa vuodessa, varhaiskasvatukseen sekä lapsiin ja nuoriin. Että siellä olisi esimerkiksi lasku- ja lukutaidot kunnossa kaikilla. Nyt on ongelmana, etteivät oppilaat osaa laskea eikä lukea kunnolla. Ei auta, että opiskelua jatketaan. Myös perusasiat pitää olla kunnossa.

– Eikä se saisi olla pakko, vaan ihmisellä pitäisi olla oikea halu opiskella.

Mikko Lundén on ollut yrittäjänä Somerolla kaksi vuotta ja arvostaa paikkaa suuresti.

– Kyllä meidän täytyy pitää huolta, että Somero pysyy elinvoimaisena, että täällä porukka viihtyy ja asuu.

– Se vaatii, että valtio myös tukee niin, että palvelut pidetään kunnossa. Se on kaiken a ja o. En minä ainakaan kannata keskittämispolitiikkaa, jossa kaikki menee Kehä III:n sisäpuolelle. Haluan, että Suomi on Utsjoki–Hanko-linjalla asutettuna. Pidetään ihmiset tyytyväisinä, eikä viedä palveluita pois.

– Esimerkiksi yhteydet: Hallitus rummuttaa, että pitää käyttää julkista liikennettä, mutta jos haluan hypätä bussiin, niin milloin se bussi menee? Eli pidetään yhteydet kunnossa. Silloin ihmisillä on hyvä asua ja yrittää. Ihan perusvalmiudet kuntoon. Se vaatii valtion tukea kunnille, että ne pystyvät hoitamaan asiat.

– 95 pinnaa kuntien talouksista sakkaa tänä vuonna. Paitsi Helsingissä on varmaan +500 miljoonaa. Rahat pitää kohdistaa Suomeen eikä minnekään muualle.

– Ihmiset, jotka selittävät, että käyttäkää julkisia, ne asuvat Helsingissä. Jossa menee metrot, bussit ja ratikat muutaman minuutin välein. Tulisivat käymään täällä, maaseudulla, missä ihmiset myös tykkää asua. Kyllä täälläkin pitää olla palvelut kunnossa. Pelottaa nykyhallituksen jutut, puhutaan sähköautoista ja muista. Pistetään perusasiat kuntoon.