20 vuotta sitten: Someron UA lunasti kultalupauksensa

0
Someron Urheiluautoilijat sai nauttia liigamestaruudesta yhdeksän vuoden tauon jälkeen.

Somero-lehti 5.9.2000

Teksti Seppo Kummala, kuva Kari Eerikäinen

Someron Urheiluautoilijat otti jokamiesluokan joukkuekilpailun Suomen mestaruuden. Voitto tuli liigahistorian tiukimmalla tavalla. Vasta kakkossijat ratkaisivat lopullisen tuloksen.

Etukäteen arveltiin Evijärven Urheiluautoilijat tiukimmaksi vastukstajaksi. Päivä olikin Evijärven ja Someron hallintaa. Viimeisessä lähdössään somerolaisilla oli edessään pakkovoitto, sillä Evijärvi oli kuronut pienen kaulan, kun toiseksi viimeisessä lähdössä somerolaisille sattui kaksi kaatoa. Viimeisen erän voitto tasoitti pisteet.

Kun vielä ykkös- ja kakkossijoitukset laskettiin yhtäläisiksi, ja Evijärvellä oli useampi kolmossija, julistettiin se Suomen mestariksi.

– Onneksi tarkistimme tuloksen ja menimme näyttämään tuomareille, että kakkossijat on laskettu väärin. Meillä oli niitä yksi Evijärveä enemmän ja ensimmäinen tuomio peruttiin. Pettymys vaihtui nopeasti iloksi, kun meidät julistettiin mestareiksi, kertoi joukkueen johtaja Jukka Tapio.

– Tuntui, että tulivat lupaukset lunastettua, kun niistä meille usein muistuteltiin.

– Tiesimme, että tiukkaa tulee. Näin tiukaksi ei olisi kuitenkaan tarvinnut mennä. Kausi meni koko joukkueelta ihan nappiin, kuten oma ajonikin, kisojen konkari Pekka Kujala kertoi.

Kujala keräsi eniten pisteitä ajamalla kuudesta lähdöstään neljä voittoa ja kaksi toista sijaa. Kujala on ajanut jokamiesluokassa vuodesta 1980 ja ollut mukana kahdessa aikaisemmin SM:n saavuttaneessa joukkueessa vuosina 1982 ja 1991. Henkilökohtainen Suomen mestaruus oli käsillä, kun Kujala johti finaalilähtöä auton rikkoontumiseen saakka. Jussi Halttunen kiri tuolloin Suomen mestariksi ja saavutti näin kaksoismestaruuden. Toinen joukkueen kaksoismestari on Anne-Mari Kovalainen, jonka rallin naisten sarjan Suomen mestaruus varmistui lauantaina.

Someron kultajoukkueeseen kuuluvat Sami Haukka, Matti Mattila, Pertti Mattila, Jussi Halttunen, Pekka Kujala, Juha-Pekka Mattila, Anne-Mari Kovalainen, Marko Matikainen, Jari-Matti Salo, Markku Tamminen, Marko Raatikainen ja Pasi Pulkkinen.

Joukkueen johtaja on Jukka Tapio ja varajohtaja Pasi Piekkala.