Abit siirtyivät etäopetukseen

0
Rehtori Merja Klemola ja abiturientit Hilda Tammi ja Valtteri Kaase ovat haikeilla mielin. Siirto lähiopetuksesta etäopiskeluun toteutui muutaman viikon jälkeen koulun alkamisesta.

Rehtori Merja Klemola: Parempi vara kuin vahinko

Someron lukion abiturientit siirtyivät tästä päivästä lähtien etäopetukseen. Kestoksi on määritelty kuukausi, sitten tilannetta arvioidaan uudelleen.

Etäopetukseen siirtymisen tarvetta lisää syksyn flunssa-aalto. Se on rantautunut Somerolle ja näkyy selkeästi lisääntyneinä poissaoloina. Joka kerta tulee varmistaa, onko kyseessä korona, vaiko tavallinen flunssa.

– Tilanne on ihan valtakunnallinen. Nyt on liikkeellä monenmoista flunssaa, toteaa sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm .

Etäopetus pystytään toteuttamaan abeilla parhaiten.

– Sillä varmistetaan ja turvataan syksyn ylioppilaskirjoitukset. Opiskelijoiden lisäksi myös kaksi opettajaa jäi nyt etäopetukseen. On henkilöstöä, millä yo-kirjoitukset voidaan toteuttaa. Riskihän on, että jopa kaikki voisivat sairastua.

Perusopetuslakiin tehtiin kesäkuussa muutos poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä, minkä voi tehdä kerrallaan kuukaudeksi. Pohjana on terveysviranomaisten päätös koulun sulkemisesta joko kokonaan tai osittain.

– Lukiossahan se on eri. Lukiolaki mahdollistaa etäopetukseen siirtymisen, Mäkelä-Rönnholm muistuttaa.

Abiturientteja on Somerolla 50. Lukion rehtori Merja Klemola toteaa etäopetuspäätöksen olleen tarpeen.

– Jos lähiopiskelussa joku saa koronan ja koko porukka altistuu, ei kukaan pääse kirjoituksiin. Nyt vain mahdollisesti yhden kirjoitukset epäonnistuvat etäopiskelussa karanteenin takia. Se on iso ero.

Klemolalle tilanne ei tullut yllätyksenä.

– Uhka on koko ajan ollut todellinen, joten etäopiskelu ei tullut yllärinä. Koulussa ollaan lähellä toisia, ihmiset liikkuvat ja opet tulevat laajalta alueelta. Parempi vara kuin vahinko.

Lukiolainen ja abiturientti Hilda Tammi sanoo ymmärtävänsä, miksi näin tehdään.

– Se vain on nyt pakko, vaikka ikävältä tuntuu.

Valtteri Kaase , abiturientti myös, on samoilla linjoilla.

– Koronan aiheuttama etäopiskelu keväällä on jättänyt arvet opintoihin. Opettajien läsnäolo on tärkeää. Kirjoituksiin pääseminen on silti kaikesta huolimatta se tärkein juttu.

Flunssa-aallon takia vanhemmat ovat saaneet kouluista huoltaja-infon.

Sen mukaan jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle, eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vuorokauden aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä kouluun.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä, mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi tulla kouluun, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä. Kouluun voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.

Koululuokissa turvavälejä voidaan noudattaa muun muassa kalusteiden vähentämisen johdosta, jolla on saatu väljyyttä. Ruokailemaan mennään porrastetusti viiden minuutin välein 10.30–11.45.

Yläkoulun rehtori Janne Aaltonen toteaa opiskelun sujuneen hyvin ihan ensimmäisten koulupäivien jälkeen.

– Jonotusta ei juurikaan ole, välillä voi yhtä aikaa tulla joku ryhmä. Kaikki ovat tottuneet uusiin rutiineihin. Lähiopetus on sujunut.

Ulosmeno on vapaaehtoista. Aaltosen mukaan käytävillä ei ole ruuhkia. Turvavälit toteutuvat pääosin.

– Kaikki ovat hajallaan ympäri taloa. Fiksut oppilaat ymmärtävät ulkona olon merkityksen. Noin puolet oppilaista on ulkona ja puolet sisällä. Korkeintaan parikymmentä oppilasta on kerrallaan käytävällä yhdessä siivessä.

Aaltonen myöntää, että valvonta ei toteudu joka tilanteessa. Koulujen välillä liikutaan, samoin liikuntapaikoille.

Hygieniaohjeistusta toteutetaan kaikkialla. On käsidesiä ja pintoja puhdistetaan tehostetusti.

– Niin kauan kuin pystymme pitämään lähiopetusta, mennään näin. Sitten kun tautitilanne mahdollisesti pahenee, edetään uusilla ohjeistuksilla, Aaltonen päättää.

Jos jossakin Someron koulussa todetaan koronavirustartunta, niin terveysviranomaiset vastaavat altistuneiden kartoittamisesta, yhteydenottamisesta sekä jatkotoimista.