Anni Polva – painosten kuningatar ja Tiina-kirjojen äiti

0
Anni Polva oli tuottelias. Häneltä julkaistiin 106 kirjaa.

Kirjailija Anni Polva (oik. Polviander, 1915–2003) on jäänyt kirjallisuudenhistoriaamme tuotteliaana ja suosittuna ajanvietekirjailijana. Hän kirjoitti urallaan 106 kirjaa. Myös hänen ahmimisikäisille suunnatut Tiina-kirjansa valloittavat aina uusia lukijasukupolvia. Ensimmäinen 29 Tiina-kirjasta ilmestyi 1956.

– Kipakat, sanavalmiit sankarittaret ja aina heikompien puolelle asettuva lujanyrkkinen Tiina ovat tarjonneet kestäviä esikuvia nuorille naisille vuosikymmenten ajan, kertoo kirjallisuuden tutkija Eija Komu, joka luennoi Anni Polvasta, painosten kuningattaresta ensi viikolla 30.9. kirjastossa.

Komu on miettinyt, mitä kätkeytyy rakkaus- ja ajanvieteviihteen taakse. Sellaisten suomalaisten kirjailijoiden kuin Hilja Valtosen, Aino Räsäsen ja Anni Polvan tekstien.

– Ne ovat romanttista vastapainoa arkiselle elämälle. Niissä on tavallisia ihmisiä, joille sattuu ja tapahtuu, joskus mielikuvituksellisiakin asioita.

Anni Polvan kirjoissa ei ole seksiä.

– Polva on sanonut, että seksistä katoaa jännitys, kun sen vie kirjoihin, selvittää Komu.

Anni Polviander oli tarinankertoja, sepitti mielessään satuja ja omasi vilkkaan mielikuvituksen. Polviander ei ajatellut ryhtyä kirjailijaksi. Hän, viiden lapsen äiti etsi itselleen työtä, jota voisi tehdä kotona ja samalla huolehtia katraastaan. Hän harkitsi kotiompelijan tai kirjailijan uraa.

Polvan ensimmäinen kirja oli Rakasta minua hiukan. Se ilmestyi 1945. Julkaisijana oli Karisto.

– Sodan jälkeen oli tarve romantiikalle. Paras kiitos tuli eräältä lukijalta, perheenemännältä: ”Kun lukee puoli tuntia Polvaa, niin jaksaa pyörittää arkea.”

Polvan teksti on mutkatonta, harmitonta, siinä oli hauskoja sattumuksia, tarinassa pieniä koukkuja ja väärinkäsityksiä.

Anni Polva kokeili myös toisenlaista tyyliä 1970-luvulla. Hän kirjoitti nimellä Kyllikki Heino, koska ei halunnut tuottaa pettymystä uskolliselle lukijakunnalleen, joka odotti tavanomaista Polvaa. Heinona hän kirjoitti vakavan romaanin Minulla ei ketään, joka sai hyvät arvostelut.

Se on kertomus pojasta, jolta viedään kaikki. Romaani kuvaa herkän pikkupojan elämää maalaiskylässä ja kyläläisten ylenkatsoman äidin varjossa. Mökkiä pidetään synnin paikkana. Äiti rakastaa poikaansa, mutta miesystävät kohtelevat poikaa kaltoin. Eräs miesystävä ampuu pojan lemmikin.

Eija Komu on löytänyt Polvan tuotannosta ajattelija-Annin, ei pelkästään ajanviete-Annia.

– Anni Polva totesi, että ajanviete-Annina häntä tarvitaan eniten.

Esitelmässään Komu keskittyy kirjailijan elämän ensimmäiseen puoliskoon.

Kirjailija Anni Kyllikki Heinonen syntyi Pietarissa perheen esikoisena. Hänellä oli nuorempi veli ja sisko. Perhe muutti vallankumouksen jaloista Suomeen ja Tampereelle. Noihin Tammelan maisemiin pienkerrostaloon Anni Polva sijoitti Tiina-kirjansa tapahtumat. Nuo pallokentät ja luistinradat olivat oikeasti olemassa.

– Isänsä oli sanonut Annista, että tämän olisi pitänyt olla poika, koska tämä oli mahdottoman villi. Anni ihaili lempeää isäänsä ja piti tätä oikeudenmukaisena. Pahin pelkonsa oli, että isä kuolisi.

Tiina-kirjoissa päähenkilön isä esiintyy vastaavanlaisena rakastavana perheenpäänä. Kirjoissa äiti on järjestelmällinen ja niuho.

– Tosielämässä Annin äiti oli sovittelevampi, kertoo Komu.

Polva ammensi varsinkin Tiina-kirjoihin monia sattumuksia suoraan omasta elämästään.

– Niissä oli toimivan tytön malli, joka oli rehellinen, konstailematon, oikeudenmukainen ja auttoi heikompia. Tärkeä opetus on, etteivät ihmisen asema ja varakkuus kerro, millainen ihminen on sydämeltään.

Anni Polva sai kolme kertaa Plättä-palkinnon. Sen valitsivat nuoret lukijat.

Eija Komu oli kirjeenvaihdossa Anni Polvan kanssa. Yksi kirje käsitteli jumalasuhdetta.

– Polva vastasi pitkällä kirjeellä. Hän sanoi, ettei ole löytänyt Jumalaa saarnastuolista, vaan kokee, että tämä on kaikessa läsnä ja ympärillä, erityisesti luonnossa.

Esitelmä

Painosten kuningatar, Anni Polva

– keskiviikkona 30.9. Someron kirjastossa

– esitelmöitsijänä filosofian tohtori Eija Komu

– lausuja Mirja Honkanen esittää otteita Polvan tuotannosta

– tilaisuuden järjestää Someron kaupunginkirjasto

– vapaa pääsy