Syyskuu on istutusten aikaa. Tänä vuonna hyötykasvien suosio nousi ennätyslukemiin ja kevätsesongissa monet satoa tuottavien kasvien taimet loppuivat hetkellisesti myymälöistä. Haave omasta sadosta houkutti.

Syksy on jopa parempi istutusaika kuin kevät. Alkukesän paahteeseen verrattuna syksyn viileät ja kosteat säät helpottavat uusien istutusten hoitoa, kun kastelutarve vähenee. Silti syksyn kaste ei korvaa kastelua − jos ei sada, myös syksyn istutuksia kastellaan vähintään kerran viikossa.

Ruukuissa myytäviä puiden, pensaiden, perennojen ja monivuotisten köynnösten taimia voidaan istuttaa aina kun maa on sula. Syyskuun aikana istutetut taimet ehtivät juurtua ennen talvea ja ne lähtevät aikaisin keväällä kasvuun.

Biolan on listannut tyypillisimpiä istutusmokia. Ihastuu kasvin ulkonäköön tai herkulliseen satoon, muttei selvitä, millä kasvuvyöhykkeellä se menestyy. Istuttaa kasvin sinne, missä on tilaa, välittämättä kasvupaikan valoisuudesta. Ei kitke rikkakasveja istutuspaikalta ja uusi taimi jää pian rikkakasvien varjoon. Istuttaa kasvin liian ohueen multakerrokseen. Ei muista kastella enää istutuksen jälkeen: kasvi juurtuu hitaasti ja kituu.

Vältä siis näitä.