Joensuuntien vesikouruja loivennetaan vihdoinkin

0
Uusia vesikouruja tulee sekä punakivetyille käytäville että asvalttipinnoitetuille osuuksille.

Joensuuntien yhdistetyille jalkakäytäville/pyöräteille rakennetut vesikourut ovat vuoroin puhuttaneet, vuoroin raivostuttaneet kaupunkilaisia.

Niiden arvostelu alkoi heti Joensuuntien remontin valmistumisen jälkeen. Siitä on aikaa jo toistakymmentä vuotta.

Viitisen vuotta sitten Somerolla vieraillut Tampereen kaupungin vammais- ja esteettömyysasiamies yllätti kuulijansa kertomalla, että jo yhden sentin kynnys vaikeuttaa pyörätuolilla tai rollaattoreilla liikkuvia.

A s ia on alettu ottaa Somerollakin yhdenvertaisuuskysymyksenä. Esteetön liikkuminen on lain mukaan taattava kaikille kansalaisille.

Jyrkistä kouruista on ollut monia haittoja. Muun muassa pyörätuolin pienet etupyörät kääntyvät jyrkissä urissa poikittain, ja meno tökkää siihen. Pahimmillaan pyörätuolilla kaatumisia on todistettu useita. Vammaisten kaupoissa käynti on monesti estynyt.

”Lievempiä” haittoja vaaran lisäksi ovat olleet renkaiden puhkeamiset, vanteiden vaurioituminen, kauppaostosten lentely pyörän tavarakorista sekä lastenvaunujen töyssähtelyt. Haittoja lisää, että kouruja on tiuhaan.

Haittojen korjaamista kaupunki alkoi tutkia viime vuonna. Silloin perustettiin kokeiluun muutama loiva, betoninen vesikouru. Myös reunakivien teräviä reunoja pyöristeltiin kulmahiomakoneen kivilaikalla.

Kokemukset ovat olleet ilmeisen hyviä, sillä kaupunki on päättänyt korjata kouruja laajemmin.

– Uusia kouruja aletaan laittaa lisää, kunhan työmiehet ovat saaneet rakennettua Kohnamäen väylän ensin valmiiksi, maanrakennusmestari Jyrki Rinta-Paavola kertoo.

Korjattavien kourujen määrä ratkeaa syksyn keleistä.

– Niin monta tehdään kuin ehditään. Loivemmat kourut laitetaan ensin kaupungintaloa vastapäätä olevalle puolelle tietä. Sen jälkeen Joensuuntiellä liikkuminen helpottuu kaikille, Rinta-Paavola tähdentää.