Jos painetun kirjan käyttö on vaikeaa, kirjasto tarjoaa apukeinoja

0
Kirjallisuuden maailmaan sukeltamista avittavat ääni- ja e-kirjat. Lukemisesteisille on tarjolla myös MP3-levyjä. Kirsti Järvinen vastaa lukemisesteisten materiaaleista Someron kirjastossa.

Mitä jos lukeminen ei terveydellisistä syistä onnistu? Lukihäiriö tai jokin muu oppimiseste vaikeuttaa tekstin ymmärtämistä, näkö on heikko, on muistihäiriöitä, kielellisiä esteitä, kehitysvamma tai vaikkapa lihasheikkoutta pitää kirjaa kädessä.

Kirjastonjohtaja Laura Tyysteri kertoo, että kirjastossa on palveluja myös heille, joille painetun kirjan käyttö on vaikeaa.

– Tavoitteena on, että kaikki pääsisivät kirjallisuuden maailmaan. Lukemisesteitä madalletaan, ja helpotetaan kirjallisuuden ääreen pääsemistä.

Apua antaa koko Suomen kattava Celia-kirjasto. Verkkopalvelun kautta tarjolla on iso valikoima äänikirjoja. Yli 45 000 kirjan valikoimassa on luettavaa eri aloilta ja eri-ikäisille; mukana tietokirjoja, runoja, satuja, dekkareita, elämänkertoja, historiaa, viihdekirjallisuutta sekä myös oppikirjoja eri kouluasteille.

Celian kirjoja saavat käyttää kaikki, joilla on jokin terveydellinen lukemiseste eli joille tavallisen tekstin lukeminen on vaikeaa.

Celialta voi tilata lainaksi piste- ja koskettelukirjoja.

Tyysteri neuvoo varaamaan hetken aikaa kirjastovirkailijan kanssa jutusteluun.

– Jotta Celian palveluja voi käyttää, tarvitaan sähköpostiosoite. Luodaan verkkopalvelutunnukset Celianetiin ja rekisteröidytään palveluun.

Lukuesteisten palvelut ovat olleet käytössä jo useamman vuoden Someron kirjaston kautta.

– Niistä ollaan edelleen tietämättömiä.

– Meillä on käyttäjiä nelisenkymmentä. Mutta henkilöitä, joilla on lukemisesteitä, on varmaan paljon enemmän, pohtii Tyysteri.

Hän luettelee Suomen tilastoja muutaman vuoden takaa: 80 000 näkövammaista, 80 000 muistihäiriöistä, 50 000 autismin kirjoon kuuluvia, 50 000 aivoverenkierron häiriöiden takia lukemistaitonsa menettäneitä ja 150 000–200 000 laaja-alaisista oppimishäiriöistä kärsivää.

Someron kirjastossa on myös pieni kokoelma isotekstistä kirjallisuutta sekä selkokielistä kirjallisuutta.

Lukemisesteisille on MP3-levyjä. Niiden käyttöön tarvitaan cd-soitin tai tietokone.

Daisy-soittimia voi lainata Näkövammaisten liitosta, jonne tarve tulee osoittaa lääkärintodistuksella.

Kirsti Järvinen vastaa lukemisesteisten aineistoista Someron kirjastossa.