Katos antaa suojaa putoilevilta tiilenpalasilta– Kirkon remontin hinta arviolta noin 500 000 euroa

0
Kaareva katos on metallia ja käsitelty mustaksi.

Someron kirkon pääoven yläpuolelle ilmestyi viime viikolla kaareva metallikatos. Sen on tarkoitus suojata kirkossa kävijöitä tornista mahdollisesti tipahtavilta tiilenpalasilta.

Seurakunnan talouspäällikkö Kirsi Parviainen toppuuttelee, että tornista olisi missään vaiheessa tippuillut alas tiiliä.

– Ne ovat olleet sellaisia tiilen kokkareita, ei kokonaisia tiiliä. Eikä niitä ole solkenaan sieltä tippunut. Mutta jonkun verran, ja pidemmän ajan kuluessa.

Kävijöitä suojaavan katoksen lisäksi kirkon torniosan sivut suojataan aitaamalla. Ne estävät ihmisten kulkemisen kirkon seinän vieritse.

Aitausten ja katoksen on tarkoitus olla paikoillaan niin pitkään, että tuleva remontti on valmistunut. Katos suojaa lisäksi ulko-ovea sateilta. Seurakunta kuulostelee somerolaisten mieltä, jos katos saisi mahdollisesti jäädä paikoilleen jopa pysyvästi.

Rapautuneita tiiliä on tarkoitus verhouksen saneerauksessa uusia, sekä korjata vaurioituneita tiilisaumoja.

Vahanen-yhtiöt on saanut valmiiksi alustavan laskelman remonttien hinnasta. Se osoittaa noin puolen miljoonan euron kustannuksia.

– Se on tässä vaiheessa vasta hyvin karkea arvio. Nyt tiedämme, missä suuruusluokassa mennään, Kirsi Parviainen toteaa.

Hinnassa on tiiliverhoilun lisäksi kirkon päälaivan peltikaton pinnoitus sekä torniosan kuparikaton uusiminen.

– Jossain vaiheessa pelkkä peltikaton uusiminen olisi maksanut noin 500 000 euroa. Pinnoituksen avulla pääsemme huomattavasti halvemmalla. Vauriot eivät ole niin isoja kuin alunperin pelättiin. Vuotokohdat on korjattu jo aiemmin, niitä ei siellä ole enää yhtään, Parviainen tähdentää.

Katon korjaus pitää sisällään muun muassa räystäät ja syöksytorvet. Katto on remontin suurin menoerä. Tiiliverhoilun korjaaminen ja tornin kuparikatteen uusiminen tulevat siihen verrattuna halvemmiksi.

Seurakunnan tavoite on aloittaa remontit ensi vuoden aikana.

Somerniemen seurakuntatalo taas käytössä

Somerniemen seurakuntatalo saatiin käyttöön syyskuun alusta. Talo oli pois käytöstä viime vuoden marraskuusta.

Talon sisäosat on remontoitu kuntoon vesivahingon jäljiltä. Ulkoremontissa on tarkoitus uusia vielä talon ulkolaudoitus ja ikkunat.

– Se meidän oli tarkoitus tehdä jo tänä vuonna valmiiksi. Yllättäen korona sotki suunnitelmat. Timpurit olivat niin varattuja muihin töihin, ettei heitä saanut mistään. Urakoitsijoilla oli kädet täynnä töitä.

Noin 60 000 euroa maksava ulkoremontti siirtyy näin ensi vuoteen. Kilpailutukset tehdään talven aikana.