Keskustan etäpuoluekokousväki istui koolla lähes puoleen yöhön

0

Teksti ja kuvat Olli Salomäenpää

Suomen keskustan koronarajoitusten vuoksi siirtynyt puoluekokous hajautui pääpaikkansa Oulun lisäksi etäyhteyksien välityksellä 15 eri paikkakunnalle. Yksi kokouspaikoista oli Somero ja Teeriharjun tanssilava.

Miksi Somero valikoitui Varsinais-Suomen kokouspaikaksi? Vastauksen antoi somerolainen entinen piirin puheenjohtaja ja nykyinen keskustavaikuttaja Jani Kurvinen .

– Jostain minulle tuli ennakkoaavistus näistä etäkokouksista. Pallottelin asiaa ensin Mirja Rouhiaisen kanssa ja sitten otin yhteyttä piirin toiminnanjohtajaan Hanna Vuolaan . Kartoitimme mahdollisia paikkoja piirissä ja totesimme, että Teeriharju tai Auran nuortentalo olisivat kooltaan, fasiliteeteiltään ja sisustukseltaan parhaimmat vaihtoehdot. Kun minulla oli myös varmuus, että pystymme kokouksen täällä järjestämään, päädyimme myös tarvittavan työvoiman osalta etäkokouksen järjestämiseen täällä.

Puoluekokouksen suurta yleisöä kiinnostanut asia oli luonnollisesti keskustan puheenjohtajavaali. Viime vuonna puheenjohtajaksi valittu Katri Kulmuni sai nyt neljä vastaehdokasta. Heistä jo ennakkoon vahvimpana haastajana pidettiin Oripäässä asuvaa ministeri Annika Saarikkoa , joka kisan sitten voittikin. Keskustan Varsinais-Suomen piiri oli jo ennen kokousta asettunut Saarikon taakse, joka myös näkyi kokousväen paidoissa ja tarroissa.

Miksi Kulmuni ei enää kelvannut kokousväelle?

– Kyllä Saarikon taakse siirtymiseen vaikutti moni asia. Kulmunin nopea ero ministeripestistä oli monelle pettymys. Mutta ei aina ole kyse siitä, että ollaan jotain vastaan. Kyse on myös siitä, että ollaan jonkun puolella. Silläkin on suuri merkitys, että Annika on tältä seudulta. Hänet tunnetaan, hän on ollut aktiivinen ja menestynyt toiminnassaan. Lisäksi Annikan persoonassa on jotain erityistä. Hän on valovoimainen persoona, jolla on poikkeuksellinen karisma, Jani Kurvinen kuvaili.

Annika Saarikon puolesta liputti julkisesti myös pöytyäläinen kokousedustaja, pitkän linjan keskustalainen puolueaktiivi Marja-Liisa Virtanen .

– Valitettavasti moni on ollut kentällä pettynyt Kulmuniin. Hänestä on saanut vaikutelman, että hän ei kuuntele ihmisiä. Saarikko taas kuuntelee kaikkia, kaikkien kantoja ja pyrkii ottamaan ne myös huomioon. Minulla on vahva usko Saarikkoon. Jos hän ei pysty nostamaan keskustan kannatusta, niin ei siihen pysty kukaan muukaan.

Keskustan kannatus on romahtanut viimeisten vuosien aikana. Miksi näin on käynyt?

– Kannatus lähti putoamaan Juha Sipilän aikana, Marja-Liisa Virtanen toteaa.

– Ja ehkä Kulmuni astui vähän liian isoihin saappaisiin. Moni on kokenut, että henkinen ilmapiiri puolueen sisällä on heikentynyt, on lipsuttu omista periaatteista. On menty liikaa oikeistolaisuuden mukaan ja Kokoomuksen kelkkaan. Ja sitten on ollut liikaa sisäistä riitelyä, mikä on näkynyt myös paikallisella tasolla. Meidän pitäisi olla enemmän yhtä perhettä. Kaipaan ( Johannes ) Virolaisen ajan henkeä.

– Tärkeintä olisi jättää menneisyys taakse ja katsoa eteenpäin. Anteeksikin pitäisi osaisi pyytää, mutta ei tietenkään lattiamattona saisi olla. Nuorissa meillä on tulevaisuus. Lapsiperheistä sekä vanhuksista meidän pitää huolehtia. Niihin pitää satsata. Ja erityisesti toivon hyvää, isänmaallista siunausta keskustaväelle, Virtanen totesi.

Jani Kurvinenkin toteaa menneen ajan olleen ideologisesti haastavaa.

– Kyllä puolueen tilanne ja ideologia on ollut kenttäväelle hankala ymmärtää. Toivomme, että uuden puheenjohtajan myötä puolueen linja selkiytyy niin jäsenille, talkoolaisille kuin kannattajille. Puolueen suunnan ja tavoitteiden pitää jämäköityä.

– Tulevat kunnallisvaalit ratkaisevat paljon. Mutta kuten Annikakin omassa puheessaan totesi, ei hänkään ole ihmeidentekijä. Hänen vaikutuksensa selviää ajan kanssa. On mielenkiintoista nähdä, onko keskustan kannatus saavuttanut pohjansa vai putoaako se vielä. Mutta millään populistisilla keinoilla ei ole tarkoitus lähteä kannatusta nostamaan. Tahtomme on ajaa Suomen etua ja pitää asiassa tuntosarvet erittäin pitkällä, Jani Kurvinen jatkoi.

Puoluekokous jatkui pitkään iltaan. Runsaiden kannatuspuheenvuorojen ja aloitteiden käsittelyn vuoksi se päästiin päättämään vasta lähellä puolta yötä. Yhteystekniikka pelasi hyvin läpi kokouksen.

Voittomaljojen juonti jäi Annika Saarikon yhtenä vaalipäällikkönä toimineelta Jani Kurviselta tuonnemmaksi. Onko toiveissa nähdä keskustan uusi puheenjohtaja pian Somerolla?

– Kyllä on, sen takaan, Jani Kurvinen lupasi.

Somerolainen keskustavaikuttaja Jani Kurvinen oli tyytyväinen, että etäpuoluekokouksen osa saatiin Somerolle järjestettäväksi. Kokousjärjestelyt, myös videoyhteys Ouluun, toimikin kokouksen ajan erinomaisesti.