Kirjasyksyssä mielenkiintoisiakin tarinoita

0

– Mielenkiintoinen kirjasyksy ja lisää kiinnostavia teoksia on tulossa, kertoo kirjallisuudentutkija Eija Komu, joka työkseen esittelee ja arvostelee kirjoja.

Hän nostaa esille edesmenneen kirjailijan Väinö Linnan, josta riittää ammennettavaa useammallekin tekijälle. Karo Hämäläinen on yhdistänyt fiktiota ja faktaa teokseensa Kansalliskirjailija – Romaani Väinö Linnasta.

– Hämäläinen on paneutunut perusteellisesti kohteeseensa. Teksti on Väinö Linnaa kunnioittava, muttei nosta häntä puhtaaksi puleerattuna kaapin päälle, kuvailee Eija Komu.

Väinö Linna – tunnettu ja tuntematon koostuu useista artikkelikokonaisuuksista. Tieteen ja taiteen ammattilaiset kirjoittavat vapaamuotoisesti Väinö Linnasta, hänen teoksistaan ja kirjoittajan suhteesta kansalliskirjailijaan. Näkökulma vaihtelee kirjallisuuden, elokuvan ja teatterin tutkimuksesta yhteiskunta- ja oikeustieteisiin.

Eija Komu pitää kotimaisen kirjallisuuden professorin Jyrki Nummen, kirjallisuudentutkijoiden Maria Laakson ja Toni Lahtisen sekä Suomen historian professori Pertti Haapalan toimittamaa teosta kiinnostavana kokonaisuutena.

Komu odottaa myös Panu Rajalan toimittamaa ja marraskuussa ilmestyvää Päivä on tehnyt kierroksensa – Väinö Linna muistelee. Akateemikko Pertti Virtaranta haastatteli aikoinaan Linnaa, ja tallensi nauhalle tämän kertoilua elämästään ja kirjoistaan. Rajala on koostanut näistä monien tuntien tallenteista kuin muistelmat kirjailija Väinö Linnasta.

Juice Leskisenkin (1950–2006) haastattelut jäävät elämään, vaikka muusikko on jo poissa. Juice puhuu – Kootut muistelmat, osa II on juuri ilmestynyt. Sanoittajanikkaria jututettiin radioon hänen 40-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi. Tallennemassasta on saatu koottua kaksi kirjaa.

Eija Komu sanoo kirjallisuudessa vallalla olleen jo pitkään autofiktiivisyyden. Autofiktio on kirjallisuutta, jossa kirjailija esiintyy päähenkilönä ja kertojana, osana tapahtumia, jotka ovat enemmän tai vähemmän uskollisia kirjailijan elämästä tiedetyille faktoille.

– Kaikki esittelevät itseänsä. Minä, minä, minä… Minä olen kyllästynyt tähän itsensä esittelemiseen, huokaisee Komu.

Kari Hotakainen piikittelee tätä itsensä yletöntä esittelyä kirjassaan Tarina. Siinä asunnon saavat parhaiden tarinoiden kertojat. Hän on voittaja, joka suoltaa vetävän tarinan ja esittää elämänsä kiinnostavasti.

– Kari Hotakainen piikittelee kirjassa joka suuntaan. Hän tyhjentää pajatson. Hotakainen pystyy nostamaan esille ajan ilmiöitä, kiittelee filosofian tohtori Komu.

”Kaikki muuntelivat totuutta, muovasivat sitä kuin savea, sanoivat yhtä ja tekivät toista pysyäkseen hengissä, haluttavina ja mielenkiintoisina”, sanoo Kari Hotakainen Tarinassa.